joi, 23.03.2023
Procurorii de la DIICOT împreună cu poliţiştii de la Crimă Organizată efectuează din nou percheziţii la Primăria Iaşi.
UPDATE
Un grup de funcționari de la Primăria Iași, duși la audieri la DIICOT
UPDATE: Primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, şi omul de afaceri Cristin Zămosteanu, și alţi trei funcţionari sunt la audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iași, la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO).
Cititi si: Primarul Mihai Chirica, dus la audieri de procurori într-un Duster alb
UPDATE: Persoanele vizate in acest dosar au inceput sa fie duse la audieri de catre procurori. Printre se numara si primarul Chirica sau fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. In afara de cei doi, enumerati mai sus, printre persoanele ce ar urma sa fie audiate se numără: Cristina Oţeleanu (şefa serviciului juridic), Denisa Ionaşcu (secretarul municipiului), Alexandru Mustiaţă (arhitect şef), Raluca Mocanu (fost arhitect şef), Doina Florescu (fostă şefă serviciu juridic, actual consilier personal al primarului), Elena Herţanu (consilier serviciu urbanism), Andrei Pascariu (consilier urbanism).
UPDATE: Surse apropiate anchetei susţin că pe lista viitorilor audiţi în cazul investigat de către DIICOT sunt: primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi omul de afaceri Cristin Zămosteanu.
COMUNICAT OFICIAL DIICOT IASI: Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Iaşi - S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziţie domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile şi sediile unor autorităţi publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracţional organizat cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracţională. Acţiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. Iaşi, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui şi S.C.C.O. Botoşani, luptătorilor din cadrul SAS Iaşi, precum şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău şi I.J.J. Iaşi. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie.
TEXT INITIAL: Este a doua oră când instituţia este călcată de procurori. Este vizată clădirea galbenă de lângă sediul principal, acolo unde a fost biroul fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Dacă acum două zile descinderea a aparţinut echipelor DNA, de data aceasta ar fi vorba de o anchetă a DIICOT. La faţa locului sunt cel puţin zece poliţişti. Nu se ştie deocamdată care este dosarul în baza căruia se fac aceste percheziţii. Surse aproapiate anchetei susţin că ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar si de alte tranzactii imobiliare legate de Hala Centrala. Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantulÎn luna martie a aceastui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii. Vom reveni cu amănunte.
Cititi si: Procurorii DIICOT scormonesc în actele restaurantului "Veranda" de pe acoperișul Halei Centrale
Speţa de astăzi 14 decembrie 2022 pare să aibă legatură cu una mai veche. Reluăm în acest sens un comunicat mai vechi al DIICOT.
La data de 28.07.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 40 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.
În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.
În fapt, grupul infracţional organizat era structurat pe două paliere, astfel:
- un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au iniţiat şi constituit gruparea şi care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcţia noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,
- un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat şi au sprijinit gruparea şi care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduşi în circuitul civil prin creditări ale societăţilor şi achiziţii de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi şi al jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Cuvinte cheie: + perchezitii, primarie, Iasi, Harabagiu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Acord România-SUA: Cetăţenii vor putea cumula perioadele lucrate în ambele ţări pentru pensie
Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin, spune şeful de cabinet al lui Viktor Orban
O nouă pilulă a vindecat de cancer o treime dintre pacienţii în fază terminală
Argint european pentru un proiect strategic unic în peisajul național! (P)
Cu o pensie specială de 18.000 lei, Ciucă spune răspicat: Pensiile militare nu sunt pensii speciale
Voucherele pentru alimente vor fi livrate beneficiarilor înainte de Paşti
Protejează-ți business-ul și angajații cu sisteme UV profesionale (P)
Denisa Ionaşcu, secretarul CL Iaşi, a pierdut prima rundă a meciului cu primarul Mihai Chirica
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea
Ciolacu nu mai ştie cum să născocească motive ca să nu se atingă de pensiile speciale
Un tablou necunoscut până acum al artistului american Jackson Pollock a fost descoperit în Bulgaria
Ce fel de ustensile și echipamente sunt necesare într-o bucătărie profesională? (P)
Rezidenţele Şotron, ediţia a II-a: 3 burse de creaţie pentru autori din România şi Ucraina
Autobuz cuprins de flăcări în mers, la Oradea. 20 de persoane s-au autoevacuat
Doi medici rezidenți au fost puși sub control judiciar în cazul Tesloianu
Brandul Iaşului, medalie de aur la unul dintre cele mai importante concursuri de branding din Europa
Incendiul din 23 martie 1847 a mistuit un sfert din Bucureşti
În spatele activiştilor de mediu care atacă opere de artă sunt organizaţii foarte puternice
Percheziţii DNA la Ape Minerale, societate de stat condusă de liberalul Udrişte
FOTO: “Catargul primarului” Chirica are din nou nevoie de reparaţii
S-a găsit o explicaţie pentru comportamentul straniu al obiectului interstelar „Oumuamua”
O nouă specie de orhidee ale cărei petale seamănă cu sticla a fost descoperită în Japonia
Actriţa Lindsay Lohan şi youtuber-ul Jake Paul, judecaţi în SUA într-un caz legat de criptomonede
Mabo Coffee - Secretul cafelei de specialitate: origini, măcinare și preparare (P)
A noua zi de greve şi manifestaţii în Franţa faţă de reforma pensiilor
VIDEO: Terran 1, prima rachetă imprimată 3D, nu a reuşit să ajungă pe orbită
Pancu l-a lăsat pe Grozavu fără doi jucători! Niciun produs al lui Poli sub tricolor!
Părinţii elevilor de la Colegiul Pedagogic protestează azi în faţa Primăriei
Cum a muls un medic ieşean zeci de mii de euro de la Casa de Asigurări
Mihai CHIPERDincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II) |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Gabriel MURSASculptură în fildeş. Despre îndrăgostire |
Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.