Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: Viziere de protecţie pentru medici şi asistenţii ieşeni, realizate de o firmă din Iaşi

Materialele sunt oferite gratis personalului din domeniul medical.

GALERIE
viziere1viziereviziere2viziere3viziere4
  • viziere1
  • viziere
  • viziere2
  • viziere3
  • viziere4
- +

Mai mulţi întreprinzători ieşeni au luat decizia de a ajuta sistemul sanitar din întreg judeţul cu viziere de protecţie pentru medici şi asistenţi. Abordarea vine în sprijinul cadrelor medicale, care se confruntă cu deficienţe acute de echipamente medicale de bază, făcându-i vulnerabili în faţa noului virus COVID -19. 

Joi au fost donate Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi 250 de viziere, după ce sâmbăta trecută alte 5 spitale locale au primit circa 170 de astfel de dispozitive de protecţie. În total, 1.400 de viziere vor fi livrate în instituţiile de sănătate publică din judeţul Iaşi, în prima etapă.

Producţia va ajunge la 2.000-3.000 de bucăţi

Comunitatea ieşeană a luat măsuri pentru a ajuta cadrele medicale. La iniţiativa Asociaţiei Civice Moldova Vrea Autostradă (MVA) şi cu sprijinul celor de la Panere.ro, care asigură materiile prime şi consumabile, firma Woodwork Design a început să producă viziere de protecţie, o parte dintre ele ajungând în spitalele din judeţul Iaşi. “Am început să le producem de sâmbăta trecută, având în vedere nevoia de astfel de echipamente în spitale. Preferăm să ajutăm şi noi cât putem. Nu le comercializăm, doar le donăm acolo unde este nevoie de ele. Până în prezent am făcut aproape 450 de viziere, şi cred că o să mai facem, în perioada următoare, încă 2.000, 3.000 de bucăţi”, a spus pentru “Ziarul de Iaşi” Ştefan Avirvarei,  administratorul firmei Woodwork Design.  Creşterea rapidă a cazurilor de COVID-19 pune însă o presiune intensă asupra furnizorilor de materiale necesare, a adăugat el, astfel că vizierele sunt distribuite numai în spitalele din Iaşi, chiar dacă primesc solicitări şi de la alte spitale din ţară. “Le distribuim în toate spitalele din Iaşi, ne doare sufletul că se întâmplă aşa, am primit solicitări şi de la Botoşani, Focşani, Bacău, dar întâmpinăm probleme cu aprovizionarea de materiale. Sunt făcute din plexiglas subţire, dar după ce ajung în posesia medicilor sunt sterilizate. (…) Mai avem nevoie şi de alte  materiale, care şi acestea se găsesc greu. Distribuitorul de materiale ne-a spus că cel mai devreme ar putea să le aducă în a doua jumătate a lunii aprilie”, a menţionat administratorul firmei.

“Încercăm să fim pregătiţI”

Flaviu Manea, preşedintele asociaţiei civice MVA, atrage atenţia şi spune că nu sunt dispozitive medicale care se pot folosi în mediu steril, însă pot fi folosite la triaj. “Cum sunt corturile din faţa spitalelor, unde oricum nu este spaţiu steril. Personalul medical se confruntă cu lipsa echipamentelor de protecţie, ştim cu toţii, aşadar considerăm că le poate fi utilă o vizieră”, este de părere el. “Noi facem vizierele, încercăm să fim pregătiţi să le oferim spitalelor, în cazul în care situaţia se va înrăutăţi”, a mai precizat Flaviu Manea.  Finanţarea pentru producţia vizierelor a fost asigurată de Fondul de Urgenţă pentru Comunitate, gestionat de Fundaţia Comunitară Iaşi (FCI), dar şi din donaţiile făcute recent de câţiva oameni de afaceri din Iaşi.  “Este o finanţare de la FCI de 10.000 lei. (...) Acum toată lumea are bani, dacă putem spune aşa, dar nu se găsesc materiale. Totuşi avem stocul asigurat pentru 1.400 de viziere”, a arătat Flaviu Manea. Printre cei care s-au alăturat demersului se află şi dezvoltatorul imobiliar Adrian Ioniţă. Iniţiativa i se pare “foarte bună”, însă apreciază că pe măsură ce focarul va evolua, nevoile de finanţare vor creşte. “Trebuie să venim toţi în sprijinul medicilor. Ajutăm cum putem, important este să ne implicăm”, a spus omul de afaceri jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi”.  Persoanele care doresc să sprijine medicii în lupta împotriva pandemiei pot face donaţii pentru a susţine Fondul de Urgenţă pentru Comunitate, administrat de Fundaţia Comunitară Iaşi, CIVICA, FONSS şi Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri