FOTO "Vom avea un mic Vatican la Iaşi". Iată proiectul de extindere a Ansamblului Mitropolitan
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

FOTO "Vom avea un mic Vatican la Iaşi". Iată proiectul de extindere a Ansamblului Mitropolitan

GALERIE
extindere mitropolie (2)
  • extindere mitropolie (2)
- +

A fost caracterizarea unui membru al comisiei de urbanism. Toţi consilierii din comisie au apreciat elogios proiectul Mitropoliei

 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) va pune în aplicare un plan spectaculos de extindere a Ansamblului Mitropolitan. "Ziarul de Iaşi" vă prezintă astăzi, în exclusivitate, detalii din proiectul aprobat recent de Consiliul Local (CL), inclusiv cu randări care ilustrează planul de dezvoltare. Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), extinderea va fi făcută în două etape, iar principala zonă unde vor avea loc lucrări este cea din spatele ansamblului. După ce au vizualizat randările, unii consilierii locali au comparat proiectul cu un "mic Vatican de Iaşi". Investiţiile pe care le va face MMB vin să completeze cele realizate deja: de la restaurarea obiectivelor din ansamblu şi până la amenajarea unui muzeu subteran.

Unde vor avea loc principalele lucrări

Proiectul a fost iniţiat în 2017, dar abia la începutul acestei săptămâni a fost aprobat de plenul CL. Din documentaţia urbanistică rezultă că principalele lucrări vor viza extinderea Facultăţii de Teologie şi construirea unor noi imobile. Acestea din urmă vor fi ridicate în jurul unei piaţete mari, pe terenul liber din spatele Ansamblului Mitropolitan, respectiv între străzile Arh. Cantacuzino şi Petru Movilă. Noile clădiri vor cuprinde spaţii de învăţământ, de cazare şi spaţii de birouri. Pe latura nord-vestică, lângă Centrul Militar Zonal, va fi amenajată o clădire cu mai multe tronsoane, la un regim maxim de înălţime cu subsol, demisol, parter şi 3 etaje. În acest imobil vor fi spaţii de cazare. La nord de clădirea nou-propusă, în extinderea Facultăţii de Teologie, vor fi amenajate două corpuri (spaţii de învăţământ) cu regim mic: subsol, parter şi 1 sau 2 etaje.

Pe laturile sudică şi sud-estică sunt propuse imobile care vor găzdui spaţii de birouri: clădirile vor avea tot un regim mic de înălţime (2-3-4 etaje, ultimul retras). Toate aceste corpuri de clădire nou-propuse vor înconjura o piaţetă, iar intrarea principală se va face printr-un turn, similar cu un turn-clopotniţă. Din piaţetă, care va fi una de pelerinaj, va fi acces spre zona actualului Ansamblu Mitropolitan. În zona centrală, MMB dispune de un teren cu o suprafaţă totală ce depăşeşte 45.000 mp. În proiect sunt incluse şi locuri de parcare la subsolul unor clădiri.

Aprecierile Comisiei de urbanism

Proiectul MMB a fost aprobat în plenul CL pe 4 octombrie. "Un proiect foarte frumos, care a fost destul de mult dezbătut în Comisie şi care a fost avizat favorabil cu felicitări din partea Comisiei către elaborator", a spus preşedintele Comisiei de urbanism, arh. Iulian Nicolau (USR). Un alt consilier a comparat planul de extindere a MMB cu Vaticanul. "Este un proiect care a primit aprecieri, eu am spus că va arăta, în momentul în care va fi finalizat, ca un mic Vatican la Iaşi, vom avea şi noi Vaticanul nostru. Din acest punct de vedere, proiectul merită toată aprecierea", a spus, la rândul lui, Bogdan Balanişcu (PSD), membru al Comisiei de urbanism. Un alt membru al Comisiei, Ovidiu Laicu (PSD), a precizat că, la nivelul acestui for, a fost făcută o propunere către elaborator pentru extinderea studiului peisagistic şi spre zona str. Col. Langa şi pe str. Petru Movilă, astfel încât proiectul să fie "încadrat cât mai armonios". În perioada următoare, MMB poate face demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.