anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Fractura de umăr nu se vindecă întotdeauna de la sine

GALERIE
fractura
 • fractura
- +

George Pătrașcu, Iași: ”Tatăl meu locuiește în Hârlău, are 58 de ani și acum două săptămâni, în timp ce lucra prin curte, a căzut și și-a fracturat umărul drept. Mama mea i l-a prins într-o eșarfă, pe lângă corp, dar  de fiecare dată când face mișcări necontrolate are dureri foarte mari. Pe lângă dureri, este și foarte nervos pentru că nu se poate descurca singur să se îmbrace, să mănânce sau să facă treabă, pentru că este dreptaci, și exact mâna aceea nu o poate folosi. Știu că nu este corect, dar nu a mers încă la medic, sperând ca umărul să se prindă, de la sine, în câteva săptămâni. Pentru că văd că lucrurile nu se ameliorează, vă rugăm să ne spuneți ce ar trebui să facă tatăl meu, pentru a-și putea folosi mâna din nou”.

 

Prof. Univ. Dr. Paul-Dan Sîrbu, Șef Clinică Ortopedie și Traumatologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iași: ”Da, aveți dreptate, nu este bine că tatăl dumneavoastră nu a mers la medic. Nici nu știm sigur dacă are fractura la nivelul umărului. Chiar și în cazul în care fractura i se va ”prinde”, așa cum sperați, va avea surpriza să constate că nu-și va mai putea folosi brațul și mâna la capacitatea maximă și este posibil, ca gesturi aparent banale (cum ar fi să ducă mâncarea la gură sau să se pieptene) să fie dificile. Tatăl dumneavoastră este un bărbat tânăr și are nevoie să-și folosească brațul și mâna, mai ales că spuneți că este afectată mâna de bază (dreapta), în condiții de normalitate. De aceea, trebuie să meargă la un medic ortoped și, împreună, să stabilească pașii pe care îi au de urmat pentru restabilirea funcțiilor brațului drept la nivelul dinaintea accidentului. Altminteri este posibil să rămână cu un handicap pentru tot restul vieții.

Fracturile de la nivelul umărului afectează toate categoriile de vârstă, având ca mecanism principal căderea cu sprijin pe mână sau cot (fractura extremității superioare a humerusului), căderi pe umăr (fracturile de claviculă), traumatisme violente cu lovituri directe (fracturile de omoplat), accidentele auto și accidentele sportive.
 
Fractura la umăr implică întreruperea continuității osoase a unuia dintre cele 3 oase: clavicula, extremitatea superioară a humerusului și omoplatul. Fracturile extremității superioare ale humerusului au o frecvență în creștere de 5-8% între fracturile scheletului și reprezintă a 3-a fractură ca frecvență la vârstnici după fracturile de șold și radius distal/pumn. Ele sunt cel mai dificil de tratat și cu urmări funcționale importante.
 
În urma unei fracturi a extremității superioare a humerusului, pacientul prezintă dureri locale, atitudinea de „umilință” (își menține antebrațul de la membrul fracturat de la mâna sănătoasă), deformarea regiunii (în fracturile cu deplasare) și, după 24/48 de ore de la accident, apare o echimoză (vânătaie) care se mărește progresiv în următoarele zile, (se întinde în axilă și pe torace și îi sperie pe pacienți, aducându-i la medic).
 
Indiferent de situație, medicul ortoped va examina umărul dar și situația vasculo-nervoasă a mâinii (pentru excluderea unor complicații)
Examenul ortopedic va stabili diagnosticul de fractură a extremității superioare a humerusului; uneori suntem în fața unei fracturi-luxații în care capul humerusului este fracturat, deplasat și și-a pierdut contactul cu glena omoplatului. Uneori este nevoie de examen computer-tomografic pentru aprecierea numărului, dimensiunii și deplasării fragmentelor fracturate, precum și stabilirea indicației de tratament.
 
Tratamentul fracturii extremității superioare a humerusului se stabilește de către medicul ortoped împreună cu pacientul, luându-se în considerare vârsta cronologică (vârsta din buletin), vârsta biologică (starea de sănătate și bolile asociate), gradul de osteoporoză, activitatea și dorințele pacientului, gradul acestuia de motivare pentru a reveni la starea dinaintea accidentului. Atunci când nu se aplică un tratament corespunzător, fractura de umăr poate genera sechele (cea mai fracventă fiind înțepenirea umărului), de aceea este bine ca pacientul să conștientizeze riscurile și complicațiile la care se supune.
 
În general, fracturile cu deplasare sau cele angrenate se tratează ortopedic (o imobilizare cu un bandaj pentru 14-21-30 zile, tratament antalgic, pungă cu gheață), imobilizarea fiind urmată de recuperare funcțională. Fractura ar trebui să consolideze (să se prindă) în circa 3-4 săptămâni, iar calusul fibros poate fi suficient pentru începerea recuperării. Dacă se așteaptă un calus vizibil radiologic la 2-3 luni, umărul va înțepeni cu siguranță.
 
Fracturile cu deplasare, fracturile cu 3 sau 4 fragmente și fracturile-luxații au indicație de tratament chirurgical. Cu anestezie generală, se practică reducerea fragmentelor (reașezarea lor într-o poziție cât mai apropiată de poziția anatomică). Sunt preferate metode de reducere minim invazive, fără deperiostări, fără traumatizarea părților moi, fără grefare osoasă și cu consolidare rapidă. Este posibilă fixarea fragmentelor cu o placă metalică înșurubată (de preferat, în osteoporoză, sunt plăcile cu stabilitate angulară), sau o tijă centromedulară blocată.
 
În funcție de calitatea osului și stabilitatea fixării, pacientul este imobilizat postoperator 7-10-14-21 de zile (cu cât mai puțin, cu atât mai bine pentru recuperare).
 
În fracturile extremității superioare a humerusului cu 3 sau 4 fragmente deplasate imposibil de reconstruit, în fracturile-luxație sau în fracturile cu distrugerea capului humeral, este indicată de la început hemiartroplastia umărului cu o endoproteză  cimentată sau necimentată (urmată de imobilizarea umărului 3-6 săptămâni). 
 
După scoaterea imobilizării, pacienții operați (plăci, tije sau endoproteze) vor trebui să facă recuperarea umărului sub supravegherea unui kinetoterapeut; perioada de recuperare se poate întinde de la 3-4-6 săptămâni, în fixarea internă, la 3-6 luni, în cazul hemiartroplastiei de umăr.
Colaborarea medicului chirurg ortoped cu kinetoterapeutul, în prezență unui pacient motivat să respecte indicațiile, este extrem de importantă și singura în măsură să asigure un rezultat funcțional bun și foarte bun, cu restabilirea calității vieții dinaintea accidentului.
 
Aș dori să mai precizez că în cazul în care este necesară intervenția chirurgicală cu protezare, pacientul va primi proteza gratuit, prin Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât nu va fi nevoit să facă, în acest sens, niciun efort financiar. Dar, repet, primul pas pe care trebuie să-l facă tatăl dumneavoastră, este să meargă la medic, pentru a stabili ce este de făcut. Trecerea timpului fără ajutor medical nu reprezintă un motiv de speranță privind revenirea la normalitate a umărului/brațului afectat”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.