Fragmentarium
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Fragmentarium

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Vine un alt an şi te gândeşti, cu oarecare părere de rău, că nu mai eşti tânăr. Asta pe de o parte. Vai, dar prin câte nu ai trecut în viaţă! Prin câte nu are de trecut un tânăr! Câte emoţii inutile, câte trăiri întunecate! De ce să invidiezi tinereţea? Că l-am „prins” pe Ceauşescu? E o prostie. Bine că nu voi mai fi tânăr, că nu voi mai căra încă o dată atâtea poveri în spate! Bine că am şaizeci şi!

Pe de altă parte, te gândeşti şi la faptul că se apropie marginea gropii. Dar asta e de obşte tuturor - te încălzeşte oarecum ideea.

În fine, un an 2021 vă urez!

***

În Iaşi a existat un grup de tineri care, înainte de revoluţia din decembrie 89, a încercat să facă opoziţie faţă de regimul Ceauşescu. Au fost depistaţi, închişi, anchetaţi şi bătuţi la Securitate, apoi eliberaţi pe 22 decembrie. Întâmplător, am lucrat cu ei la acelaşi institut de cercetare - CCSITUMP, îi cunosc pe toţi, cu unii sunt şi amic. Nu, nu am fost revoluţionar, chit că mulţi după aceea au astăzi la Iaşi, ca şi în toată ţara, certificate de revoluţionar, deşi, în afară de răscoală cu nevasta la bucătărie şi în pat, n-au făcut nimic-nimicuţa.

După 22, când a fost eliberat de la Securitate, poetul Cassian Maria Spiridon şi-a pus o brasardă tricoloră pe braţ. A umblat câteva zile cu ea, pe urmă n-o mai avea. L-am întrebat de ce n-o mai poartă.

-De când l-am văzut pe Mutu, directorul de la Centrală, că poartă şi el brasardă, mi-am scos-o.

Da, deja începuse faza a doua a „revoluţiei”- cea iliesciană.

***

Locuia în Iaşi, în oraşul culturii, cum i se zice. Dar dacă ne referim la Bularga cel puţin, unde locuia el, nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Dacă nu ştiţi, să vă spun că Bulargăi jmecherii îi mai spun ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani („ţarani” aşa cum judecă jmecherii cu mintea lor puţină, adică nişte oameni de nimic, nu ca ei, rurbani, rurali+urbani, de Bularga). Sigur, locuiesc şi nejmecheri aici, adică oameni de treabă. Hombre, despre care vreau să vă vorbesc, este unul dintre ei. De bună seamă că şi alte oraşe au oameni de treabă. Spun asta, deşi n-am fost la Londra, Paris sau Târgu Bujor. Dar Iaşii au... cum să vă spun... au aşa un aer destins, pe care-l simţi şi la şase dimineaţa, când ieşi împreună cu ceilalţi beţivi din non-stopuri. Am spus destins, nu distins, că distins e vorbă mare, îl găseşti la Roma, la Viena sau la mai-sus pomenitele Londra sau Paris, pe când Iaşul... Iaşul are cevaaa... aşa cum ai un bibelou hâd în casă de ani de zile, ştii că-i ca dracu, dar e al tău, nu te poţi despărţi de el. Când am zis „hâd”, nu m-am referit, desigur, la Copou, la bulevardul Ştefan cel Mare sau la strada numită odată Bărbosu, adică Karl Marx, acum Lascăr Catargiu, ci la Bularga, la fosta Zonă Industrială şi la măhălăli, cum le zicea George Vasiliu zis Bacovia, dar el se referea la Bacău, dar, de bună seamă, nici Iaşii nu sunt departe. În fine, nu mai ştiu ce voiam să zic.

A, da! Acest Hombre e prietenul meu. Mă rog, prieten! Prietenia e atunci când, bunăoară, vezi într-o seară cu cel pe care-l socoteşti prieten bulevardul sau strada cea mai cea, luminile strălucitoare ale maşinilor, becurile ca nişte boabe de chihlimbar (habar n-am ce e chihlimbarul, dar scriu aşa, că „dă bine”) înşirate pe aţă, şi eşti convins că prietenul tău vede acelaşi lucru ca şi tine, are aceleaşi sentimente la vederea acestei străzi şi simţi pur şi simplu, da, simţi pur şi simplu că aparţii de prietenul tău, te simţi faţă de el ca o felie de pâine unsă cu unt lipită de altă felie de pâine.

Aşa sunt eu cu Hombre. Prietenia noastră, ca şi iubirea, iartă totul, cum zice Apostolul, e ca un computer pe care îl dai în „sleep”, nu moare niciodată vasăzică; bolboroseşte acolo, adună şi selectează informaţiile. Uneori mă încumet să mă întreb: Oare nu cumva prietenia reprezintă calea spre fericirea individuală, care să poată înlocui celelalte precare relaţii umane, cu obligaţiile lor cu tot? Căci prietenia asta e: fără obligaţii. E o fericire fără obligaţii.

***

Am scris o cronică la Îngerii loviţi de Claudiu-Valeriu Conţevici (a apărut în ZdI). Dumnealui vorbeşte acolo în cuvinte inspirate de Tuţa, o fată pe care-o iubea cu inocenţă.

Faptul mi-a amintit de când eram student şi mă întâlneam cu Maria, viitoarea soţie, la sfârşit de săptămână şi băteam străzile Iaşilor. Ne ţineam de mână, ne pupam, iar când ploua stăteam pe o bancă de la ieşirea dinspre vale a Universităţii, sub nişte sălcii, până ce ne făceam uzi leorcă. Într-o duminică nu m-am mai dus la Iaşi, la căminele din Puşkin - voiam să scriu o lucrare. Dar m-am frământat toată duminica, n-am putut scrie nimic. Luni dimineaţă, când am mers la cursuri, o colegă de cameră a Mariei, Leti de la Târgu Mureş (ce mai faci tu, dragă Leti?), mi-a zis: „Vai, Maria a plâns toată duminica că nu ai venit”.

Şi atunci mi-am zis: Gata, Radule, nu ai scăpare: te-ai prins!

***

Când te desparţi de cineva drag, când nu iei un examen, când în general suferi un eşec important (of, dar ce e important? nimic, zic eu de la înălţimea vârstei mele), te simţi ca şi cum eşti carbonizat. Ca un copac pe care fulgerul îl loveşte şi-l tot loveşte.

Dar a doua zi, sigur, iarăşi răsare soarele şi pe uliţa ta, cum se spune. Altul şi totuşi acelaşi.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.