Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Franţa autorizează de luni un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab, al laboratorului american Eli Lilly

GALERIE
bamlanivimab
  • bamlanivimab
- +

Guvernul francez pune la dispoziţia pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau imunodeprimaţi - de la începutul lui martie - un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab, al laboratorului american Eli Lilly a cărui eficienţă este controversată, relatează Le Monde.

Anticorpii monoclonali imită molecule produse de către organismul uman în cazul unei agresiunivirale. Guvernul francez a făcut acest anunţ joi, cu speranţa ca tratamentul ”să consolideze arsenalul” francez în lupta împotriva covid-19, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran.

”Aproximativ 83 de centre spitaliceşti au primit deja mii (de doze) ale acestui tratament, care va putea începe să fie administrat cu prudenţă, iniţial în cadrul spitalicesc, pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau care au probleme de imunitate”, anunţa el într-o conferinţă de presă.

Acest anunţ - care nu precizează numărul dozelor şi al comenzilor - intervine în urma unor reuniuni pe tema tratamentelor, prezidate de câteva săptămâni de către preşedintele Emmanuel Macron.

”Franţa a decis să se poziţioneze în tratamente inovatoare, pentru a reda un impuls luptei împotriva crizei sanitare”, anunţă Palatul Elysée.

Anunţul a fost precedat de difuzarea, miercuri, de către Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS) a unei note destinate profesioniştilor din sănătate, în care se precizează cadrul folosirii moleculei - primul anticorp monoclonal disponibil în Franţa, cu statutul de autorizare temporară de utilizare (ATU).

Bamlanivimab este destinat tratării formelor simptomatice uşoare şi moderate de covid-19, la adulţi nespitalizaţi, dar care prezintă ”un risc crescut de evoluţie către o formă gravă” a bolii.

Pe scurt este vora despre pacienţi în vârstă de peste 80 de ani sau care auun deficit imunitar în legătură cu tratamente sau opatologie - chimioterapie în curs, transplant de organe, boli renale.

Obiectivul măsurii este ca aceşti pacienţi să fie trataţi precoce prin blocarea multiplicării virusului. ”În vederea garantării unei eficienţe maxime, acest tratament este necesar să fie început într-un termen maxim de cinci zile de la apariţia simptomelor”, scrie DGS, în mod ideal la trei zile şi la spital.

Anticorpii monoclonali de acest tip se administrează prin perfuzie intravenoasă, timp de o oră, după care pacientul este supravegheat timp de o oră în vederea depistării unor eventuale reacţii de hipersensibilitate. În nota DGS se precizează că eficienţa tratamentului nu este demonstrată împotriva variantelor sud-africană şi braziliană ale SARS-COV-2, ceea ce restrânge folosirea tratamentului în anumite depatamente.

Însă aceşti anticorpi ”funcţionează bine împotriva variantei britanice, un lucru important, în contextul în care această variantă va deveni dominantă”, declară pentru AFP o expertă în imunologie de la Universitatea Sorbona, Brigitte Autran.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri