Franţa autorizează de luni un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab, al laboratorului american Eli Lilly
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Franţa autorizează de luni un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab, al laboratorului american Eli Lilly

GALERIE
bamlanivimab
  • bamlanivimab
- +

Guvernul francez pune la dispoziţia pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau imunodeprimaţi - de la începutul lui martie - un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab, al laboratorului american Eli Lilly a cărui eficienţă este controversată, relatează Le Monde.

Anticorpii monoclonali imită molecule produse de către organismul uman în cazul unei agresiunivirale. Guvernul francez a făcut acest anunţ joi, cu speranţa ca tratamentul ”să consolideze arsenalul” francez în lupta împotriva covid-19, a anunţat ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran.

”Aproximativ 83 de centre spitaliceşti au primit deja mii (de doze) ale acestui tratament, care va putea începe să fie administrat cu prudenţă, iniţial în cadrul spitalicesc, pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau care au probleme de imunitate”, anunţa el într-o conferinţă de presă.

Acest anunţ - care nu precizează numărul dozelor şi al comenzilor - intervine în urma unor reuniuni pe tema tratamentelor, prezidate de câteva săptămâni de către preşedintele Emmanuel Macron.

”Franţa a decis să se poziţioneze în tratamente inovatoare, pentru a reda un impuls luptei împotriva crizei sanitare”, anunţă Palatul Elysée.

Anunţul a fost precedat de difuzarea, miercuri, de către Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS) a unei note destinate profesioniştilor din sănătate, în care se precizează cadrul folosirii moleculei - primul anticorp monoclonal disponibil în Franţa, cu statutul de autorizare temporară de utilizare (ATU).

Bamlanivimab este destinat tratării formelor simptomatice uşoare şi moderate de covid-19, la adulţi nespitalizaţi, dar care prezintă ”un risc crescut de evoluţie către o formă gravă” a bolii.

Pe scurt este vora despre pacienţi în vârstă de peste 80 de ani sau care auun deficit imunitar în legătură cu tratamente sau opatologie - chimioterapie în curs, transplant de organe, boli renale.

Obiectivul măsurii este ca aceşti pacienţi să fie trataţi precoce prin blocarea multiplicării virusului. ”În vederea garantării unei eficienţe maxime, acest tratament este necesar să fie început într-un termen maxim de cinci zile de la apariţia simptomelor”, scrie DGS, în mod ideal la trei zile şi la spital.

Anticorpii monoclonali de acest tip se administrează prin perfuzie intravenoasă, timp de o oră, după care pacientul este supravegheat timp de o oră în vederea depistării unor eventuale reacţii de hipersensibilitate. În nota DGS se precizează că eficienţa tratamentului nu este demonstrată împotriva variantelor sud-africană şi braziliană ale SARS-COV-2, ceea ce restrânge folosirea tratamentului în anumite depatamente.

Însă aceşti anticorpi ”funcţionează bine împotriva variantei britanice, un lucru important, în contextul în care această variantă va deveni dominantă”, declară pentru AFP o expertă în imunologie de la Universitatea Sorbona, Brigitte Autran.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.