Franţa comemorează moartea lui Napoleon Bonaparte, contestat şi în prezent
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Franţa comemorează moartea lui Napoleon Bonaparte, contestat şi în prezent

GALERIE
Napoleon Bonaparte
  • Napoleon Bonaparte
- +

Preşedintele Emmanuel Macron a comemorat, miercuri, moartea lui Napoleon, un bicentenar ce reaprinde contoversele în jurul acestei figuri complexe şi incontestabile din istoria Franţei, potrivit AFP.

"Napoleon Bonaparte este o parte din noi", a lansat preşedintele francez, creionând un portret "clar-obscur" al acestei figuri controversate din istoria Franţei, denunţând "greşelile" sale, precum restabilirea sclaviei, dar şi celebrând calităţile sale de "constructor şi legiuitor" şi de apărător al suveranităţii naţionale.  Pe 5 mai 1821, împăratul a murit la vârsta de 51 de ani departe de ai săi şi de ţara sa pe Sfânta Elena, insula pierdută din Atlanticul de SUd unde britanicii l-au trimis în exil după ultima înfrângere, de la Waterloo. 

Şeful statului, primul preşedinte care a vorbit despre Napoleon de la Georges Pompidou, a explicat că vrea să realizeze "o comemorare strălucită" într-un discurs la Institutul Francez, creat în 1795 şi care adună elitele ştiinţei, literaturii şi artei din ţară. Despre sclavia, pe care Napoleon a restabilit-o, Macron a declarat că "a Doua Republică a reparat în 1848 această trădare a spiritului Iluminismului". 

Această condamnare a sclaviei este aşteptată cu mare interes mai ales în Guadelupa, Martinica şi Reunion, teritorii franceze de dincolo de mări, unde numeroşi locuitori sunt urmaşi ai foştilor sclavi. În schimb, Macron i-a adus un omagiu "strategului, legiuitorului, constructorului", acelei "părţi a Franţei care a cucerit lumea". 

El l-a celebrat pe cel care "a gravat în marmură egalitatea civilă dintre oameni prin Codul civil, protejarea legii pentru toţi prin Codul penal".  Emmanuel Macron l-a aplaudat de asemenea pe cel care "a domolit relaţiile cu marile religii, de Concordat, de Marele Sanhedrin, o curte supremă evreiască convocată de Napoleon la începutul secolului al XIX-lea.

Într-o altă odă adusă valorii individuale care răsună cu propriul crez politic, el a celebrat o viaţă care "demonstrează că un om poate schimba cursul istoriei", precum şi o "invitaţie de a-şi asuma riscul".  Napoleon continuă să inflameze dezbaterile între apărătorii şi criticii săi. Preşedinţii francezi s-au ferit să ia atitudine cu privire la Napoleon, după ce George Pompidou a celebrat în 1969 bicentenarul naşterii sale la Ajaccio, oraşul său natal din Corsica. 

"Nu există un nume mai glorios decât cel al lui Napoleon. Pornind de la nimic, lipsit de tot şi de toate, el a obţinut totul", a rezumat succesorul preşedintelui Charles de Gaulle. "Comemorare înseamnă să ne amintim împreună, nu să îi aducem onoruri", a precizat istoricul Frederic Regent.  Anunţată drept una dintre vedetele sezonului cultural 2021, "Expoziţia Napoleon", care prezintă marile etape din viaţa împăratului, va putea fi vizitată de public, la Paris, începând din 19 mai.

Cititi si: Napoleon, o legenda fara sfarsit

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.