Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Franţa, în echilibru fragil

GALERIE
alexandru calinescu
  • alexandru calinescu
- +

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Poţi interpreta rezultatul alegerilor parlamentare din Franţa în fel şi chip, în funcţie de punctul de vedere adoptat. Susţinătorii fideli ai lui Macron nu vor ezita să susţină că partidul preşedintelui a ieşit pe primul loc, câştigând aşadar scrutinul. Dacă te declari neliniştit de ascensiunea extremei stângi, se va găsi cineva care să-ţi amintească faptul că în 1981 s-a impus o alianţă de stânga şi că prin intrarea comuniştilor în guvern „n-a murit nimeni”. Într-adevăr, n-a murit nimeni, doar că Mitterand abia a reuşit, trei ani mai târziu, să scape de comunişti, după care a fost necesară înlăturarea măsurilor stângiste (naţionalizările, în primul rând) care aduseseră ţara în criză economică. Şi, dacă n-a murit nimeni atunci în Franţa, partidele comuniste din diferite ţări au pe conştiinţă (sau ar trebui să aibă pe conştiinţă) zeci, sute de milioane de morţi. În fine, mai toată lumea pare de acord că scorul obţinut de extrema dreaptă este o mare surpriză. Este un scor neaşteptat de bun, într-adevăr, dar partidul lui Marine Le Pen a fost, ani de zile, blocat atât de un sistem electoral părtinitor, cât şi de „barajul” pe care îl ridicau celelalte partide.

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga, figurile de prim plan ale momentului provin de la Republicani (dreapta tradiţională), noua preşedintă a grupului parlamentar, Aurore Bergé, o persoană foarte ambiţioasă, tânără (are 35 de ani), a activat alături de Fillon şi de Juppé pentru ca, în urmă cu cinci ani, să sară în barca prezidenţială. Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană). A încercat să atragă stânga, punând în prim plan chestiunea schimbărilor climatice. La început a insistat pe pericolul pe care îl prezintă extrema dreaptă. A încercat apoi să schimbe macazul, focalizându-se asupra extremei stângi, fără succes însă. Cât de ambiguă a fost atitudinea preşedintelui şi a guvernului se vede din două situaţii recente. În plină campanie, Macron a declarat că vălul islamic (despre care şi un elev de liceu ştie că semnifică poziţia subalternă a femeii) nu este incompatibil cu… feminismul! Apoi, când la finala Ligii Campionilor s-au produs incidente grave la Stade de France, oficialităţile au aruncat vina pe… suporterii echipei Liverpool, deşi era evident că tulburările fuseseră provocate de bande de tineri din regiunea pariziană. Şi ca un făcut, înregistrările realizate de camerele de supraveghere n-au fost găsite… Complet neinspirată (deşi politic corectă) a fost numirea în fruntea guvernului a lui Élisabeth Borne, o persoană lipsită de carismă. Şi abia s-a instalat noul guvern că doamna Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat la francofonie, este anchetată sub acuzaţia (formulată de două femei) de viol: doamna Zacharopoulou este de meserie medic ginecolog…

Chiar dacă formaţiunile de stânga nu vor forma un singur grup parlamentar, partidul lui Jean-Luc Mélenchon va avea un cuvând greu de spus, mai ales că deputaţii „Franţei Nesupuse” stăpânesc bine tehnica gherilei parlamentare - zeci de mii de amendamente, vociferări în timpul şedinţelor, atacuri la persoană etc. (arsenalul Şoşoacă, aş zice, dar - desigur - mutatis mutandis). Şi printre ecologişti sunt personaje cel puţin bizare, cunoscute prin declaraţii şocante. Partidul lui Marine Le Pen (Rassemblement National) va miza pe cartea insecurităţii cetăţeanului şi a imigraţiei necontrolate. Şi La France Insoumise şi Rassemblement National sunt partide de orientare antieuropeană, pro-Putin, iar programele lor economice sunt dezastruoase.

Alocuţiunea de miercuri seara a preşedintelui Macron n-a făcut decât să confirme că nu există soluţii miraculoase: Franţa se află acum într-un echilibru fragil.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri