Franţa nu se lasă călcată în picioare de islamism. Caricaturile „Charlie Hebdo“, proiectate pe clădiri din Toulouse şi Montpellier
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Franţa nu se lasă călcată în picioare de islamism. Caricaturile „Charlie Hebdo“, proiectate pe clădiri din Toulouse şi Montpellier

GALERIE
caricaturi
  • caricaturi
- +

Caricaturi realizate de publicaţia Charlie Hebdo vor fi expuse miercuri pe diverse clădiri din Toulouse şi din Montpellier, în memoria profesorului Samuel Paty.

În timp ce un omagiu naţional îi va fi adus lui Samuel Paty în curtea de la Sorbona, miercuri, caricaturi realizate de Charlie Hebdo vor fi proiectate pe faţadele unor cladiri din regiunea Occitanie. Preşedinta regiunii Occitania, Carole Delga, a decis să expună caricaturi realizate de Charlie Hebdo pe diverse clădiri din Toulouse şi din Montpellier, miercuri, 21 octombrie. Gestul este unul simbolic.   Proiectarea caricaturilor este pentru preşedinta acestei regiuni un act extrem de puternic şi care se alătură practic unei decizii luate de responsabili din educaţia naţională - care publică o lucrare ce adună caricaturile religioase şi politice apărute în presa regională şi naţională.    În atentatele din ianuarie 2015, mai mulţi desenatori de la Charlie Hebdo au fost ucişi pentru că au desenat aceste caricaturi ce reprezentau profetul Mohamed. Publicaţia satirică a decis să le publice încă o dată în septembrie, cu ocazia deschiderii procesului privitor la atentatele din 2015. 

Iar vineri, profesorul Samuel Paty a fost omorât în faţa şcolii unde preda, situată în regiunea pariziană, pentru că a arătat elevilor aceleaşi fotografii.    Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat că va propune în Consiliul de Miniştri de vineri - dizolvarea colectivului pro-palestinian ”Cheikh Yassine”. Emmanuel Macron a afirmat că ”francezii a căror religie este islamul trebuie protejaţi de islamul radical”.   Franţa trebuie să se pregătească pentru o luptă lungă, scrie ziarul german Die Welt.

”Atac după atac, devine evident că Ţara Iluminismului a devenit o ţintă ideală pentru islamul radical. Lupta pentru apărarea idealurilor sale va fi lungă”, prezice cotidianul german. „Un lucru e clar: Islamul radical are în vedere toată Franţa, un mod de viaţă şi era hotărât să distrugă ţara drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare. Femeile în vârstă au fost ucise pentru că erau evreice. Poliţiştii au fost executaţi, unii în timp ce erau de serviciu, alţii în casele lor, în faţa copiilor. Acum, profesorii sunt cei care trebuie să se teamă. Şi încă o dată simţim că ne confruntăm cu un test de stres: cât va rezista societatea până să ajungă a-l stigmatiza pe fiecare musulman pentru crimele comise în numele religiei lor?   Franţa se află într-o situaţie specială. Ea este duşmanul ideal al islamului radical. Acest lucru se datorează trecutului său ca putere colonială şi numărului mare de cetăţeni care au rădăcini în Maghreb şi care încă nu fac parte, sau care nu mai fac parte din societate, după trei generaţii.   Societatea însăşi s-a descompus în societăţi paralele. Franţa trebuie acum să ducă o luptă care poate servi drept exemplu pentru alţii. Printre altele, nu trebuie să ne mai facem iluzii. Şcoala Republicană a fost mult timp infiltrată. Franţa este la o răscruce de drumuri. După emoţie trebuie să vină acţiunile. Iar francezii vor avea mult de luptat”, conchide Die Welt.

Continuarea, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.