Fratele Andrei, actorul din Botoşani care a devenit călugăr: Lumea mare s-a transformat într-un mare platou de filmare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Fratele Andrei, actorul din Botoşani care a devenit călugăr: Lumea mare s-a transformat într-un mare platou de filmare

GALERIE
Andrei Ciopec
 • Andrei Ciopec
- +

”Eu sunt Andrei Ciopec, fost actor”, aşa s-a prezentat călugărul născut în Botoşani care vieţuieşte astăzi în Sihăstria Putnei. Un interviu acordat de fostul actor publicaţiei Lumea credinţei scoate la iveală, încă o dată, lupta, strădania şi, pe alocuri, jertfa unui tânăr care, în glorie artistică fiind, a ales calea cea mai grea către Dumnezeu: călugăria.

”A fost ca o eliberare şi, cu adevărat, ca o pregătire pentru moarte, căci nădăjduiam ca plecarea să coincidă cu moartea omului vechi. Nădăjduiam la ceea ce nu s-a întâmplat încă, pentru că plecarea însăşi nu a putut constitui subit moartea omului vechi, ci doar începutul morţii omului vechi. Şi sunt la un început de drum destul de sinuos, destul de dificil, să zic aşa…”, mărturiseşte Fratele Andrei.

Recunoaşte că e un drum foarte lung şi că are foarte mult de lucru. Plecarea din lume nu a fost o alegere de moment, ci una îndelung măsurată. Fratele Andrei spune că a mers în mănăstire decis să rămână acolo definitiv, în ciuda momentelor de îndoială care l-au străbătut adesea.

”Cu ajutorul Domnului şi al Maicii Sale, da! Deşi au fost şi sunt lungi, scurte, intense, mai puţin intense momente de îndoială. Dar asta nu înseamnă că în clipa de faţă nu m-am hotărât categoric pentru acest drum. Apar tot felul de lucruri care încearcă să mă scoată de pe traiectoria mea, care ţin doar de mine, nu sunt exterioare, căci cele exterioare sunt doar… Adică m-aş minţi că ar fi din exterior lucruri care să mă scoată de pe drum: ele sunt dinlăuntru. Cât despre acele lucruri lăsate în urmă, ele erau cărţi, haine, încălţăminte”, spune Fratele Andrei.

Înainte de a porni în munţi, în căutarea păcii mănăstireşti, le-a lăsat prietenilor toate cele lumeşti. Chiar şi chitara. Câinele a ajuns, şi el, la un alt stăpân. ”Aţi plâns în mănăstire?”, vine întrebarea dificilă pentru orice bărbat.

”Foarte mult! Şi chiar părintele Hrisostom mi-a spus odată: Ăsta este paradoxul mănăstirii: vezi bărbaţi plângând şi vezi femei tăind lemne cu toporul la mănăstirile de maici. De ce? Pentru că societatea nu-ţi dă voie să te dezvolţi în direcţia în care ai vrea şi aşa ajungem că ne punem atâtea măşti ca să fim la unison cu ceea ce ni se cere, adică omul perfect, bărbatul perfect, femeia perfectă. Ne tot modelăm trupul, ne tot modelăm mintea, de tot modelăm felul de a merge, de a vorbi, de a gândi. În fond, lumea mare s-a transformat într-un mare showbiz, un mare platou de filmare în care fiecare încearcă să aibă un rol cât mai vizibil”, mărturiseşte fostul actor.

Cititi materialul integral pe botosaneanul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X