Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fratele procurorului Eva, manager la Neurochirurgie Iaşi, cercetat de DNA

GALERIE
lucian eva
  • lucian eva
- +

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Lucian Eva, este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru spălare de bani şi fals în declaraţii, într-un dosar disjuns din cel al fratelui său, procurorul Emilian Eva, trimis în judecată pentru luare de mită.

Magistratul Emilian Eva a fost trimis în judecată, marţi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care îl acuză de luare de mită şi spălare de bani, dar şi că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcţia de magistrat, şi că nu a trecut bunurile în declaraţia de avere.

DNA va continua însă cercetările pentru fratele magistratului Emilian Eva, Lucian Eva, manager al Spitalului de Neurochirurgie „Profesor dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, pentru spălare de bani şi fals în declaraţii, într-un dosar disjuns din cel al procurorului.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai disjuns din dosarul lui Emilian Eva o altă cauză în care vor continua investigaţiile pentru infracţiunile de tăinuire, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informaţii şi fals intelectual.

Magistraţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului Tribunalului Iaşi, la data faptelor, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Bianca Mădălina Eva şi Ioan Eva, fiica şi nepotul magistratului ieşean, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului, în mai- iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea".

Ulterior acestei solicitări, pe 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, întrucât faptele nu există.

Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

Conform sursei citate, imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014- martie, Emilian Eva a cerut şi a primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la Dan Tesloianu "drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată".

"Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian, în scopul menţionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de 33.800 euro", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii mai arată că, în perioada ianuarie- februarie, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul ieşean a obţinut de la Ministerul Culturii- Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii, una dintre aceste picturi fiind cerută şi primită cu titlu de mită.

Potrivit rechizitoriului, în perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Potrivit documentului citat, în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie Ara Art din Bucureşti.

Totodată, în perioada ianuarie- februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul olx.ro, cu menţiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de artă presupus a fi semnate sau executate, de pictori renumiţi.

"În intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achiziţionat sau a dus tratative în vederea achiziţionării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, a cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, a restaurat, apelând la diverşi pictori/restauratori şi a valorificat sau a încercat să valorifice un număr de aproximativ 97 de tablouri", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015 rezultă că Emilian Eva "a făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus".

Conform procurorilor, în vederea realizării operaţiunilor comerciale, Emilian Eva i-a implicat şi pe Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi, şi pe fiica sa, Bianca Mădălina Eva, care nu au recunoscut în faţa anchetatorilor "ajutorul dat inculpatului în tranzacţionarea tablourilor".

Magistraţii anticorupţie au pus sechestru asigurător asupra unui imobil şi a 126 de tablouri ce aparţin lui Emilian Eva.

Dosarul este judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, marţi, suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, ca urmare a trimiterii în judecată.

Emilian Eva, procuror la Parchetul Tribunalului Iaşi, a fost arestat preventiv în 10 iulie, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

În octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sancţionat de CSM cu diminuarea indemnizaţiei cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupţie al unor interlopi ieşeni. Prin aceeaşi decizie a fost sancţionat disciplinar şi procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Mediafax 

VEDEŢI ŞI:

Procurorul Emilian Eva a devenit interesat de artă după ce a făcut o depresie

Fostul procuror Emilian Eva, trimis marţi în judecată, a povestit la audieri că după plecarea din DNA a căzut în depresie, pentru care a făcut terapie prin vânzarea de tablouri obţinute ilicit, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

 

„Ziarul de Iaşi“ vă face un tur al „muzeului Eva“. 60 de tablouri false

„Ziarul de Iaşi“ prezintă în exclusivitate lista cu zeci de tablouri false ce urmau a fi intermediate pe piaţa neagră de procurorul ieşean Emilian Eva. În rechizitoriul pe care foştii săi colegi l-au întocmit pe numele magistratului suspendat se precizează că printre picturile false ale lui Eva se numără şi opere ce îi aparţin lui Corneliu Baba sau Camil Ressu. Mai bine de jumătate din toate tablourile confiscate de anchetatori de la Eva sunt false, numărul imitaţiilor vândute deja de procuror neputând fi cuantificat. În actul de acuzare se mai arată că Eva ar fi început să tranzacţioneze tablouri după ce s-a mutat la Parchetul de pe lângă Tribunal. Cinci picturi au fost găsite de anchetatori chiar în biroul său profesional. Procurorii îi mai impută lui Eva o mită de 33.000 de euro, constând în tablouri primite de la medicul Dan Tesloianu. Înalta Curte a decis aseară ca Eva să rămână în arest, deşi în primă instanţă, aceeaşi curte decisese măsura controlului judiciar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri