Fraţii de cruce strâmbă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Fraţii de cruce strâmbă

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Scandalul politic din ultimele săptămâni a dublat scorul AUR, dar nu pare să fi făcut partidul lui George Simon mai frecventabil. Cel puţin la nivel declarativ, PNL, USR, ba chiar şi PSD - fratele mai mare şi mai corupt al AUR - exclud orice alianţă politică, la guvernare ori prin preajma ei, cu această formaţiune.

Li se reproşează „auriştilor” retorica legionară, deşi naţionalismul redus la un lexic de trei cuvinte - neam, biserică şi ţară - este folosit atât de PSD, cât şi de PNL (PDL). Păi ce partide au risipit, în ultimii 30 de ani, miliarde de euro pentru ridicarea a mii de lăcaşuri de cult? E adevărat că nu din pricini dumnezeieşti, ori pentru mântuirea sufletului păcătos, ci doar cu scopul de încasa o parte din aceşti bani prin propriile firme de construcţii.

Că AUR nu seamănă cu Garda de Fier o dovedeşte şi percepţia pe care partidul lui Simion o are în rândul intelectualilor. Mi-e greu să cred că, dacă ar fi trăit astăzi, Eliade ori Cioran ar fi ridicat osanale unui lider de galerie, mare amator de încăierări pe stadioanele de fotbal. Cu 90 de ani în urmă, cam toate floarea cea vestită a intelectualităţii româneşti, călită în bătăliile Marelui Război, se încolona în spatele lui Corneliu Zelea Codreanu.    

Da, AUR este foarte apropiat de BOR, dar de conducerea neruşinat de bogată a bisericii, nu de preotul începător, dezamăgit de ritualismul rigid, de lăcomia clerului, ca şi de lipsa de vocaţie a călugărilor, pe care doar sărăcia ori inavuabile probleme de conduită îi obligau să se refugieze în mănăstiri. Cu 90 de ani în urmă, Garda de Fier îi fermecase, cu cântecul său de sirenă, pe tinerii iubitori de ortodoxie prin promisiunea unei democraţii creştine, ce reinterpreta jertfa şi moartea.  

Cât priveşte sprijinul de care se bucură acum AUR în mediul rural nu există încă date clare, la ultimele alegeri parţiale (desfăşurate însă cu câteva luni în urmă) rezultatele obţinute fiind deosebit de slabe. În schimb, Garda de Fier, înţelegând perfect că obştea s-a născut la ţară, a cucerit ţăranul ajutându-l în lupta cu soarta cea crudă. A cules roadele pământului pentru văduvele de război, pentru invalizii şi bătrânii cei singuri; a fugărit portăreii şi perceptorii ce terorizau micul întreprinzător de la sat; a apărat codrii legendari de topoarele veneticilor şi, mai presus de toate, a scos la iveală nemernicia politicienilor locali.   

Stau şi mă întreb: dacă, ăştia, legionarii, majoritatea dintre ei cu sute de cărţi în cap, au făcut, până la urmă, atâta rău României, fragilizând-o taman când trebuia să devină mai vitează, cum ar arăta statul român condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.