Fraţii Muraru, promovaţi de Fenechiu, şi-au dat demisiile de la IICCMER şi INP
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Fraţii Muraru, promovaţi de Fenechiu, şi-au dat demisiile de la IICCMER şi INP

GALERIE
muraru
  • muraru
- +

Şi-au dat demisia şi ultimii oameni pro­movaţi de Relu Fenechiu la Bucu­reşti. Ieri, Andrei şi Alexandru Muraru şi-au anunţat demisia din funcţiile de conducere ale IICCMER, respectiv In­stitutului Naţional al Patrimoniului (INP). Motivele exprimate public de cei doi ţin de „contextul politic“ rezultat în urma ieşirii Partidului Naţional Liberal de la guvernare. Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, Andrei Muraru a precizat că i se pare normal să rămână fidel unor principii şi unor persoane care l-au sus­ţinut în acestă funcţie. „Am considerat că, în contextul politic actual, este corect să îmi prezint demisia, pentru a dovedi fidelitate faţă de oamenii care m-au ajutat să ajung în poziţia de preşedinte exe­cutiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Aceste per­soa­ne nu mai fac parte din Guvern în acest moment“, a declarat istoricul Andrei Muraru. Acesta a fost numit în funcţie în mai 2012, înlocuindu-l pe politologul Ioan Stanomir. În vârstă de 32 de ani, istoricul ieşean este doctor al Uni­versităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi cadru didactic asociat al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. Sub condu­cerea lui Andrei Muraru, IICCMER a început investigarea a 35 de foşti tor­ţionari din perioada de represiune a regimului comunist, fiind făcute sesizări penale în cazul a trei dintre aceştia. Despre planurile de viitor, Andrei Muraru a spus că momentan nu poate lua o de­cizie în acest sens. „Acum sunt în va­canţă. În zilele următoare, după ce voi analiza situaţia, îmi voi stabili şi planurile de viitor“, a mai spus fostul şef al IICCMER.

Fratele său geamăn, Alexandru Mu­raru, până ieri preşedintele Institutului Naţional al Patrimoniului, a anunţat că va înainta cererea de demisie Ministerului Cul­turii, din aceleaşi considerente. În spa­tele deciziei acestuia stau însă foarte multe regrete, unele legate de proiectele ce vizau judeţul Iaşi. „Am luptat foarte mult pentru judeţul Iaşi, pentru in­vestiţiile necesare la foarte multe obiective. Din data de 15 aprilie 2013, când am fost numit în funcţie, şi până în prezent, 2 milioane de euro este valoarea totală a proiectelor din Iaşi finanţate de INP. Am găsit Iaşul cu doar opt proiecte în finanţare, iar acum, când plec, sunt 16. La ultimul, pentru care s-a discutat în urmă cu puţine zile, pri­veşte Uni­versitatea «Alexandru Ioan Cu­za», mai exact restaurarea clădirii Obser­vato­rului Astronomic şi al Cor­pului E al instituţiei, «Casa Canano». Două răni vor rămâne însă deschise, că nu am reuşit mai mult în privinţa mă­năs­tirilor Bârnova şi Dobrovăţ“, a declarat Ale­xandru Muraru reporterilor „Ziarului de Iaşi“. Alexandru Muraru este cercetător ştiinţific şi profesor asociat în cadrul Departamentului de Ştiinte Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, precum şi cercetător asociat în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă. Potrivit unor surse apro­piate „Ziarului de Iaşi“, fotoliul rămas vacant la IICCMER urmează a fi ocupat de o persoană aflată în conducerea Fun­daţiei Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai“, al cărei pre­şedinte este fostul premier Adrian Năstase. Unul dintre numele vehiculate este cel al lui Florin Abra­ham, în prezent membru în Colegiul Consi­liu­lui CNSAS şi cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional pentru Stu­dierea Totalitaris­mului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.