Fraţii Muraru, promovaţi de Fenechiu, şi-au dat demisiile de la IICCMER şi INP
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Fraţii Muraru, promovaţi de Fenechiu, şi-au dat demisiile de la IICCMER şi INP

GALERIE
muraru
  • muraru
- +

Şi-au dat demisia şi ultimii oameni pro­movaţi de Relu Fenechiu la Bucu­reşti. Ieri, Andrei şi Alexandru Muraru şi-au anunţat demisia din funcţiile de conducere ale IICCMER, respectiv In­stitutului Naţional al Patrimoniului (INP). Motivele exprimate public de cei doi ţin de „contextul politic“ rezultat în urma ieşirii Partidului Naţional Liberal de la guvernare. Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, Andrei Muraru a precizat că i se pare normal să rămână fidel unor principii şi unor persoane care l-au sus­ţinut în acestă funcţie. „Am considerat că, în contextul politic actual, este corect să îmi prezint demisia, pentru a dovedi fidelitate faţă de oamenii care m-au ajutat să ajung în poziţia de preşedinte exe­cutiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Aceste per­soa­ne nu mai fac parte din Guvern în acest moment“, a declarat istoricul Andrei Muraru. Acesta a fost numit în funcţie în mai 2012, înlocuindu-l pe politologul Ioan Stanomir. În vârstă de 32 de ani, istoricul ieşean este doctor al Uni­versităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi cadru didactic asociat al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. Sub condu­cerea lui Andrei Muraru, IICCMER a început investigarea a 35 de foşti tor­ţionari din perioada de represiune a regimului comunist, fiind făcute sesizări penale în cazul a trei dintre aceştia. Despre planurile de viitor, Andrei Muraru a spus că momentan nu poate lua o de­cizie în acest sens. „Acum sunt în va­canţă. În zilele următoare, după ce voi analiza situaţia, îmi voi stabili şi planurile de viitor“, a mai spus fostul şef al IICCMER.

Fratele său geamăn, Alexandru Mu­raru, până ieri preşedintele Institutului Naţional al Patrimoniului, a anunţat că va înainta cererea de demisie Ministerului Cul­turii, din aceleaşi considerente. În spa­tele deciziei acestuia stau însă foarte multe regrete, unele legate de proiectele ce vizau judeţul Iaşi. „Am luptat foarte mult pentru judeţul Iaşi, pentru in­vestiţiile necesare la foarte multe obiective. Din data de 15 aprilie 2013, când am fost numit în funcţie, şi până în prezent, 2 milioane de euro este valoarea totală a proiectelor din Iaşi finanţate de INP. Am găsit Iaşul cu doar opt proiecte în finanţare, iar acum, când plec, sunt 16. La ultimul, pentru care s-a discutat în urmă cu puţine zile, pri­veşte Uni­versitatea «Alexandru Ioan Cu­za», mai exact restaurarea clădirii Obser­vato­rului Astronomic şi al Cor­pului E al instituţiei, «Casa Canano». Două răni vor rămâne însă deschise, că nu am reuşit mai mult în privinţa mă­năs­tirilor Bârnova şi Dobrovăţ“, a declarat Ale­xandru Muraru reporterilor „Ziarului de Iaşi“. Alexandru Muraru este cercetător ştiinţific şi profesor asociat în cadrul Departamentului de Ştiinte Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, precum şi cercetător asociat în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă. Potrivit unor surse apro­piate „Ziarului de Iaşi“, fotoliul rămas vacant la IICCMER urmează a fi ocupat de o persoană aflată în conducerea Fun­daţiei Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai“, al cărei pre­şedinte este fostul premier Adrian Năstase. Unul dintre numele vehiculate este cel al lui Florin Abra­ham, în prezent membru în Colegiul Consi­liu­lui CNSAS şi cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional pentru Stu­dierea Totalitaris­mului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.