miercuri, 29.03.2023
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a generat o adevărată frenezie pe Twitter, după tradiţionalul discurs de Crăciun, în care suverana britanică a făcut o referire la serialul de televiziune "Urzeala tronurilor".
Atunci când regele George al V-lea a susţinut la radio discursul său de Crăciun în 1932 în care le-a cerut compatrioţilor lui să caute "prosperitatea, dar fără egoism", puţini oameni se aşteptau ca monarhul britanic să instaureze în acest fel o tradiţie care să continue până în prezent.
Dar, deşi discursurile monarhilor britanici au fost de obicei lipsite de controverse, mesajul de Crăciun din acest an a generat un număr uriaş de comentarii pe Twitter, întrucât regina Elizabeth a II-a a inclus în discursul ei din 2014 o referire la serialul "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones".
În acest discurs, care a avut ca temă principală reconcilierea, suverana britanică a inclus un fragment de text în care a vorbit despre vizita ei din luna iunie în Belfast, unde a vizitat unul dintre platourile în care se filmează serialul "Game of Thrones".
"Beneficiile reconcilierii s-au văzut foarte clar atunci când am vizitat Belfastul în luna iunie", a declarat regina Elizabeth a II-a, care îşi petrece Crăciunul, ca în fiecare an, în reşedinţa ei Sandringham din comitatul Norfolk.
"Deşi vizita mea pe platoul în care se filma «Urzeala tronurilor» a atras cel mai mult atenţia, locul care îmi va rămâne cel mai viu în minte va fi Crumlin Road Gaol", a adăugat suverana britanică.
Crumlin Road Gaol, care a fost închisă în 1996, a fost una dintre închisorile în care au fost încarceraţi militanţii IRA în timpul conflictului etnic-naţionalist din Irlanda de Nord (cunoscut sub denumirea "The Troubles"). Închisoarea a fost ulterior transformată într-un muzeu.
În aceeaşi zi, regina britanică a vizitat platourile în care au fost filmate scene din următorul sezon al serialului "Urzeala tronurilor", produs de HBO, inclusiv faimosul "Tron de Fier", şi a stat de vorbă cu câţiva actori din distribuţia show-ului TV, precum Lena Headey, interpreta reginei Cersei, şi Kit Harrington, interpretul personajului Jon Snow.
În urma menţionării numelui serialului în discursul de Crăciun al reginei, fanii "Game of Thrones" au luat cu asalt platforma de microblogging Twitter, pe care au publicat numeroase comentarii.
"Nu-mi vine să cred! Regina chiar a menţionat numele «Game of Thrones»?", a scris utilizatoarea Sophie Corfan.
O altă utilizatoare, Caroline Carpenter, a scris: "Îmi place la nebunie faptul că titlul serialului «Game of Thrones» a fost menţionat în discursul reginei!".
Însă nu toţi utilizatorii sunt de părere că acea menţionare ar fi fost ideea reginei. Un alt utilizator, Ty, sugerează faptul că ar fi vorba de un pariu al reginei cu nepotul ei prinţul Harry.
"Regina a menţionat numele serialului «Game of Thrones». Pun pariu că a fost o provocare pe care i-a lansat-o prinţul Harry", spune el.
Deşi referirea la un popular serial de televiziune reprezintă o premieră pentru discursul de Crăciun al reginei, nu este pentru prima dată când suverana britanică a generat numeroase comentarii pe Twitter.
Cu ocazia aceleiaşi vizite la Belfast, regina Elizabeth a II-a şi-a făcut primul ei "selfie", după ce o adolescentă din public i-a cerut suveranei să se fotografieze alături de ea.
În octombrie, Elizabeth a II-a a fost a stârnit din nou valuri pe reţelele de socializare, după ce a publicat primul ei mesaj pe Twitter, cu ocazia inaugurării Muzeului Ştiinţei din Marea Britanie.
Regina britanică este o apărătoare înfocată a tehnologiilor de ultimă generaţie, pe care le promovează de multă vreme, şi a fost unul dintre primii oameni de pe planetă care au expediat un e-mail.
Tradiţionalul mesaj de Crăciun al suveranilor britanici nu este nici el străin de inovaţiile tehnologice, iar primul mesaj de acest tip - făcut de regele George al V-lea - a inclus numeroase referiri la noile tehnologii care au făcut posibilă difuzarea sa.
Însă, indiferent de tehnologia utilizată, tema mesajului de Crăciun - inclusiv cel din acest an - este întotdeauna aleasă de suverana britanică.
Mesajele sale conţin referiri şi la alte evenimente actuale, deşi sunt astfel concepute pentru a nu încălca neutralitatea politică a reginei.
Cu excepţia Crăciunului din 1969, în fiecare an, începând din 1952, Elizabeth a II-a a susţinut un discurs de sărbători. Acesta este întotdeauna difuzat la ora locală 15.00 pentru a putea fi ascultat de toţi cetăţenii din statele din Commonewealth, indiferent de fusul orar.
Unii ani sunt mai controversaţi decât alţii. Discursurile reginei s-au concentrat de regulă pe evenimente actuale atât în Marea Britanie, cât şi în străinătate.
În 1968, de exemplu, regina a vorbit în discursul ei despre asasinarea lui Martin Luther-King şi a accentuat tema fraternităţii. Discursul din 1979 s-a concentrat pe atrocităţile regimului Khmerilor roşii din Cambodgia şi pe cauza refugiaţilor, ca şi pe asasinarea lordului Mountbatten de către activiştii IRA.
Alte discursuri s-au concentrat pe chestiuni personale, precum imaginile filmate din 1984 care îl prezentau pe prinţul Harry, care şi-a făcut debutul în public în braţele mamei sale.
În 1992, considerat un "annus horribilis" de către regină, discursul ei oficial de Crăciun a fost publicat ilegal într-un tabloid britanic, înainte de transmisiunea televizată a acestui eveniment.
În 1996, regina a vorbit despre vizita lui Nelson Mandela, iar în 1997, un alt an controversat, Elizabeth a II-a a vorbit cu multă emoţie despre funeraliile prinţesei Diana, care murise în luna august din acelaşi an în urma unui accident de automobil.
În ultimii ani, regina britanică a revenit în mod repetat la temele preferate ale tatălui ei - familia şi Commonwealth.
Discursul ei de anul trecut a fost unul extrem de actual şi de incisiv, vorbind despre modificările prin care societatea britanică a trecut pe parcursul îndelungatei sale domnii, dar a inclus şi o notă personală, atunci când suverana a vorbit despre botezul prinţului George. (Mediafax)
Cuvinte cheie: + Regina Elizabeth a II-a, Twitter, Craciun, Urzeala tronurilor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ludovic Orban, audiat de DNA în legătură cu primele tunuri din timpul pandemiei
Ministrul de externe al Rep. Moldova: "Avem nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România"
Consultanta juridica, know-how-ul care se transmite cu viteza... experientei in domeniu! (P)
Ministrul Rafila nu vede nicio problemă ca persoanele cu pensii speciale să fie şi angajate la stat
Primavara aduce o poveste patimasa cu fiecare buchet de lalele oferit (P)
Alex Ferguson şi Arsene Wenger, primii antrenori din Premier League Hall of Fame
O țară păcălită de politicieni care se laudă că au fost păcăliți (P)
Vedetă de la Antena Stars reținută după ce a fost prinsă băută și drogată la volan
Măcelarul din Rusia, Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia
Creierul își poate reveni prin eliminarea ”deșeurilor” apărute după o hemoragie cerebrală
Tips & Tricks pentru o performanță mai bună a Windowsului (P)
Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
OMS: Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid
PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor (P)
Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.