Frigul și zilele mai scurte și întunecoase ne afectează într-un mod special: cauți dulce. Aveți grijă la melatonină și serotonină!
A sosit toamna, iar organismul nostru trece prin transformări importante pentru a se adapta atât la zilele mai scurte și mai întunecate, cât și la temperaturile scăzute care vor urma. Nutriționiștii spun că aceste transformări se reflectă și în alimentația noastră, în modificările de apetit și în preferințele culinare.
Alimentația gestionează melancolia sezonieră
Nutriționist-dieteticianul ieșean Adina Rusu explică toate aceste modificări arătând că, pe măsură ce nopțile devin tot mai lungi, organismul nostru sintetizează mai multă melatonină, consumând în acest scop serotonina, substanță supranumită și hormonul fericirii. Astfel, ne putem confrunta cu un nivel scăzut de serotonină, care se poate manifesta prin melancolie, foame constantă de dulciuri, indispoziție, insomnie, și chiar manie pentru ordine și curățenie. Nutriționistul spune că acestea sunt simptome tot mai pregnante în lunile octombrie și noiembrie.
Nutriționistul-dietetician Adina Rusu: „O linguriță de cacao dizolvată în apă caldă poate constitui o băutură optimă pentru a combate pofta de dulciuri în lunile de toamnă”
„Un nivel scăzut de serotonină poate duce la o dorință crescută de a consuma dulciuri sau carbohidrați simpli, pentru a stimula temporar producția acestui hormon și pentru a combate senzația de melancolie. Deficitul de serotonină afectează nu doar starea de spirit, ci și funcționarea intestinului, deoarece 90-95% din serotonina din organism este localizată în celulele numite enterocromafine, care se găsesc în intestin. Ca urmare a acestui deficit, pot apărea tulburări ale motilității intestinale, manifestate adesea prin probleme precum constipația”, a explicat Adina Rusu.
„Alimentația ovo-pesco-vegetariană este ideală în sezonul de toamnă”.
Nutriționistul spune că alimentația poate juca și un rol important în sprijinirea persoanelor care se confruntă cu tulburări afective sezoniere. Astfel, alimente precum cerealele, leguminoasele, peștele și ouăle sunt bogate în triptofan, un aminoacid esențial care stă la baza sintezei de serotonină și melatonină, hormonii implicați în reglarea stării de spirit și a somnului. De cealaltă parte, carnea, în special cea roșie, poate inhiba sinteza de serotonină, motiv pentru care o alimentație ovo-pesco-vegetariană este considerată ideală în sezonul de toamnă.
„Anumite alimente, precum uleiul de măsline, cerealele integrale, nucile și migdalele, semințele de susan și de dovleac, cacao, bananele, ceaiul verde, ceapa, mazărea, porumbul și făina de porumb, sunt bogate în melatonină. Astfel, o linguriță de cacao dizolvată în apă caldă poate constitui o băutură optimă pentru a combate pofta de dulciuri în lunile de toamnă. Această nevoie acută de a consuma dulciuri concentrate poate fi explicată și prin faptul că insulina controlează intrarea triptofanului în celule, influențând astfel sinteza de serotonină și de melatonină. Pofta de dulciuri reprezintă cheia pentru a produce mai multă insulină, care să transporte triptofanul și să-l introducă în celule pentru a produce serotonină”, arată nutriționistul.
Vitaminele din alimente, esențiale pentru sănătate
Pe lângă importanța sa în gestionarea melancoliei sezoniere, alimentația are un rol deosebit și pentru a obține o bună imunitate în sezonul rece. Adina Rusu explică faptul că micronutrienții precum vitaminele C, D si cele din complexul B, seleniul, zincul și acizii grași esențiali omega-3 joacă un rol esențial în susținerea unui răspuns imunitar eficient, atât pentru imunitatea înnăscută, cât și pentru cea dobândită.
Dacă vitamina D este sintetizată în principal la nivelul pielii, sub influența razelor solare, nutriționistul spune că toți ceilalți nutrienți esențiali pot fi obținuți în cantități adecvate din dietă. Astfel pentru a asigura un aport optim de vitamina C, este recomandat să includem în alimentație cât mai multe fructe și legume proaspete, neexcluzând citricele, ardeiul gras și pătrunjelul. De asemenea, murăturile, conform specialiștilor în nutriție, reprezintă o sursă de vitamina C, însă consumul acestora trebuie moderat din cauza conținutului ridicat de sare.
„Pentru a ne asigura că obținem un aport suficient de vitamine din complexul B, este important să includem în dieta zilnică cerealele integrale, leguminoasele, ouăle, carnea slabă, peștele și lactatele. Pe de altă parte, deși vitamina D este produsă în mod natural de piele sub influența expunerii la soare, ea poate fi găsită și în peștele gras, somon, sardine, hering, macrou, ficatul de cod și gălbenușul de ou. Acizii grași omega-3, care sunt renumiți pentru capacitatea lor de a susține sănătatea cardiovasculară, pot fi obținuți din același peștele gras. Seleniul, un antioxidant puternic, este prezent în cantități mari în nucile braziliene, fructele de mare, în carne, organe, cereale integrale și produse lactate, iar zincul îl luăm din carne, leguminoase, cereale integrale, semințe de dovleac, migdale și produse lactate”, a enumerat Adina Rusu.
Echilibrul florei intestinale este esențial pentru susținerea imunității
Nutriționiștii ne sfătuiesc să nu uităm de alimentele bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, chefirul și murăturile, care contribuie la menținerea sănătății intestinale și la susținerea unui bun răspuns imunitar. De asemenea, este esențial să evităm regimurile extreme, fie că este vorba de înfometare, diete foarte restrictive caloric sau, dimpotrivă, de supraalimentare. Toate acestea pot duce la un răspuns imunitar slăbit, la fel ca și o alimentație excesiv de bogată în grăsimi nesănătoase.
„Cea mai bună strategie pentru a menține un sistem imunitar sănătos este adoptarea unei diete echilibrate, bogată în legume și fructe proaspete, cât mai variate și colorate, cereale integrale, proteine de calitate superioară și grăsimi sănătoase, toate acestea contribuind la susținerea imunității și a sănătății generale a organismului”, este concluzia Adinei Rusu.
Publicitate și alte recomandări video