Cam rimează titlul acestei minunate rețete, dar n-am ce face, asta e. Am întâlnit-o pentru prima oară acum câțiva ani buni, la un restaurant italian, cu toate că, după umila mea părere, mâncarea în discuție este mai curând franțuzească.
Dar nu ne interesează pe noi prea tare cine-i mama, cine-i tata, principalul e că în farfurie ne va ateriza o friptură excelentă, care se face foarte repede (în mai puțin de jumătate de oră, pe cuvânt).
Ingredientele de care aveți nevoie pentru friptură cu piper și sos forestier
i nu va speriați de piperul mult care intervine în narațiune, mâncarea nu va fi chiar atât de iute pe cât vă speriați. Totuși, ea nu este, vă dați seama, o mâncare de regim, e pentru oameni sănătoși și viguroși (pădurari, ce naiba!).
Așadar:
- 4 felii de mușchi de vită, de circa 200 g fiecare,
- 3 linguri de ulei,
- 15 g unt,
- 50 g ciuperci, tăiate feliuțe,
- 2 linguri de piper boabe (poate fi și numai negru, dar ia gândiți-vă ce frumos ar fi cu boabe albe, negre, roz și verzi),
- 1/2 linguriță ardei iute roșu, uscat și pisat (absolut facultativ),
- 2 linguri coniac sau whisky,
- 150 ml smântână proaspătă, sare.
Cum se prepară rețeta?
Amestecați piperul și ardeiul, frecați bine carnea cu melanjul. Puneți într-o tigaie 1 lingură de ulei și untul, încălziți bine și căliți ciupercile la foc moale, vreo 5 minute, amestecând. Măriți puțin flacăra, până se evaporă lichidul lăsat. Scoateți și puneți deoparte. Turnați restul de ulei. Când s-a încins bine, frigeți carnea, mai mult sau mai puțin, după plac. Scoateți și puneți la cald. Degresați (dacă vreți) sosul format, turnați coniacul și aduceți la fierbere, amestecând bine cu lingura de lemn, ca să dizolvați și depunerile rumenite. Adăugați și smântâna, mai fierbeți un minut. Încălziți ciupercile în acest sos, reglați de sare (nu și de piper, firește!), după care nu va mai rămâne decât să turnați sosul peste fripturi (și peste piureul de cartofi de lângă ele, de ce nu?).
Publicitate și alte recomandări video