
Front comun al rectorilor universităților de stat din Iași pentru turul II al prezidențialelor: „Mergeți la vot cu gândul la Europa”

Rectorii universităților din Iași încurajează cetățenii să voteze la turul al doilea de la alegerile prezidențiale din 18 mai, subliniind importanța exercitării votului ca expresie a responsabilității civice.
Într-un mesaj comun, aceștia reamintesc că votul nu este doar un drept, ci și un gest esențial pentru consolidarea democrației și a direcției europene a României.
Deși aceștia au precizat pentru „Ziarul de Iași” că nu-și pot angrena universitățile în campania electorală, au îndemnat alegătorii să voteze cu gândul la valorile fundamentale ale Uniunii Europene: statul de drept, libertatea, solidaritatea și respectul pentru demnitatea umană.
„Faceți în așa fel încât prin votul acordat să ne asigurăm că țara va rămâne ancorată în spațiul european”
Prof.dr. Liviu-George Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), afirmă că votul democratic și orientarea europeană a României reprezintă piloni esențiali pentru stabilitatea unui stat de drept.
„Așa cum am susținut și cu ocazia alegerilor de anul trecut, este foarte important să ne exercităm dreptul la vot. Chiar dacă legislația din România nu prevede obligativitatea participării la vot, este o responsabilitate pe care ar trebui să și-o asume toți cei care doresc binele acestei țări. E important, în același timp, ca votul să fie unul informat, conștientizându-se impactul acestuia la nivelul întregii comunități. De asemenea, este esențială raportarea la acele repere care asigură menținerea parcursului european al României, ceea ce înseamnă stat de drept, valori europene, un drum pe care ni-l dorim și pe viitor”, a declarat acesta pentru „Ziarul de Iași”.
În același context, prof.dr. Gerard Jităreanu, rector al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), îndeamnă comunitatea academică să participe activ și informat la vot, subliniind importanța implicării civice pentru menținerea direcției democratice a României.
„Încurajez întreaga comunitate academică, studenți, cadre didactice și personal administrativ, să meargă la vot, să se implice civic, în mod informat și activ, în toate procesele care definesc direcția democratică a țării. Faceți în așa fel încât prin votul acordat să ne asigurăm că țara va rămâne ancorată în spațiul european și euroatlantic, că legea, libertatea și demnitatea vor fi respectate. Calea pe care o susținem este angajamentul profund față de valorile fundamentale ale democrației, ale statului de drept, a educației, integrității și a unei Românii europene, moderne și sigure, parte integrantă a familiei de valori occidentale”, a punctat prof.dr. Gerard Jităreanu.
„Oferim o educaţie care respectă valorile României şi le susţine în cadrul Europei”
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Politehnicii ieșene, afirmă cu convingere că viitorul firesc al Universității Tehnice ,,Gheorghe Asachi” (TUIASI) se află în cadrul spațiului occidental european.
„Nu cred că se pune la îndoială faptul că drumul firesc al unei universităţi precum TUIASI este în cadrul occidental european. Suntem o universitate dintr-o ţară membră cu toate drepturile a Uniunii Europene, prezentă inclusiv pe harta spaţiului Schengen”, a subliniat rectorul TUIASI.
De asemenea, spune el, educaţia oferită de TUIASI promovează valorile democrației.
„Educaţia pe care o oferim susţine principiile democraţiei, ale libertăţii de exprimare şi de alegere, ale mobilităţii neîngrădite a persoanelor şi competenţelor. O educaţie care respectă valorile României şi le susţine în cadrul Europei, şi nu numai ale Europei. Dar, şi care respectă valorile Europei. Este educaţia care doreşte să ofere tinerilor forţa reală de a crea viitorul unei Românii cu adevărat moderne, menite să se dezvolte în pace în cadrul unei Europe unite”, a menționat Dan Cașcaval.
Rectorul amintește că TUIASI face parte din alianța universitară europeană „INGENIUM”, care urmărește formarea unei universități europene unite, dedicate tinerilor.
„TUIASI este membră a unei alianţe universitare europene, «INGENIUM», al cărui scop principal îl reprezintă crearea unei entităţi academice europene de sine stătătoare. O universitate europeană dedicată, în primul rând, tinerilor. O şansă în plus pentru ei de a se integra mult mai uşor, firesc, într-o uniune a ţărilor democratice, dezvoltate, competitive. Știm cu toţii cât ne-am dorit să fim în Uniunea Europeană, să avem aceleaşi drepturi şi libertatea de călători liber prin Europa, să ne regăsim, ca români, în ceea ce înseamnă valorile europene. De aceea, sunt convins că alegerea noastră nu poate fi decât calea europeană, singura alternativă pentru viitorul sigur şi în siguranţă al copiilor noştri şi al nostru al tuturor”, a conchis acesta.
„Privim cu mare îngrijorare tot ce se întâmplă”
La rândul său, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile recente din societatea românească, din perspectiva riscurilor pe care acestea le pot genera asupra universității, și nu numai.
„Privim cu mare îngrijorare tot ce se întâmplă în societatea românească în aceste zile și în ultima perioadă de timp, am putea spune chiar în ultimele șase luni de zile, pentru că Universitatea de Medicină și Farmacie este universitate europeană. Noi facem parte dintr-un consorțiu european. Avem foarte multe proiecte în derulare cu universități din Europa, avem multe proiecte de infrastructură care sunt în derulare cu bani din PNRR și care, dacă se vor opri, înseamnă că proiectele nu vor putea fi finalizate. Suntem o universitate multiculturală și avem mulți studenți străini, aproape 3.000”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Rectorul atrage atenția că o eventuală schimbare de direcție politică ar putea afecta grav aceste proiecte și face apel la discernământ din partea electoratului.
„Eu încă sper și cred că și reprezentanții universității speră că românii au discernământ și că pot să distingă între ceea ce este bine și ceea ce este rău pentru viitorul țării și pentru noi, pentru mediul universitar. Este o problemă de îngrijorare, având în vedere faptul că sunt doi contracandidați care au perspective total opuse, iar noi suntem pro-europeni”, a evidențiat acesta.
Deși relațiile cu Statele Unite sunt importante, prioritatea universității trebuie să fie cooperarea și dezvoltarea în cadrul Uniunii Europene, pentru că România este parte a acesteia.
„Bineînțeles că relațiile cu Statele Unite sunt foarte importante. Niciodată nu am negat acest lucru, însă Statele Unite sunt la mare distanță de noi. Suntem o țară europeană și facem parte din Europa. Așa că tot ce este legat de dezvoltarea învățământului, învățământul medical, de cercetare în cadrul Uniunii Europene este foarte important pentru universitate ”, a adăugat rectorul.
„Toate instituțiile din România sunt realizate după modelul european”
Și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul de la Arte, spune că Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași a fost, încă de la înființarea sa în 1860, aliniată modelului educațional și cultural european.
„Școlile europene au constituit un model pentru școala ieșeană de arte, precum și pentru toate instituțiile de profil din România, construite după acest model. Toate instituțiile din România sunt realizate după modelul european – absolut totul: ne încadrăm în structura și evoluția instituțiilor europene de cultură, artă și educație. Nu avem altă opțiune decât cea europeană, pentru că asta suntem încă de la fondare. Avem deja 165 de ani de existență și nu ne schimbăm direcția. Pictura, sculptura, arhitectura, toate urmează modelul european”, a menționat rectorul.
Dincolo de opțiunile și convingerile personale, toți rectorii i-au încurajat pe ieșeni să iasă la vot pe 18 mai, pentru a avea un cuvânt de spus în viitorul țării și a nu fi doar spectatori la deciziile altora.
Publicitate și alte recomandări video