Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Debut cu stângul

Fructele şi legumele ieşenilor nu mai prind iarna. Depozite goale la Leţcani

GALERIE
letcani transagropolis
  • letcani transagropolis
- +

Pariul cu agricultura al Consiliului Judeţean a intrat în prelungiri. 

CJ a reuşit să rateze chiar primul sezon în care se angajase să pună la dispoziţia a peste o mie de producători din România, Republica Moldova şi Ucraina spaţiile de depozitare necesare astfel încât să nu fie nevoiţi să-şi vândă producţia la preţuri de nimic în momentul recoltei. Parcul agroindustrial de la Leţcani, Transagropolis, va intra în funcţiune cel mai devreme la sfârşitul acestui an, cu o întârziere de 7 luni faţă de data programată iniţial. Acest fapt va însemna practic că fermierii ieşeni îşi vor vinde şi în acest sezon producţia direct de pe tarla, fără a avea posibilitatea să o păstreze până spre iarnă, pentru a obţine preţuri mai bune. Pentru ieşeni, întârzierea va însemna că şi în această iarnă vor cumpăra struguri din Argentina, în locul celor produşi local.

„La Hodora, producători locali au 100 tone de cireşe în depozite, pe care le vor scoate zilele astea pe piaţă, pentru a face loc merelor. Trece toamna, şi noi, ca administraţie judeţeană, nu am băgat nimic în depozit. Nu trebuie să ne păcălim singuri. În locul unor depozite funcţionale, vom avea depozite închise peste iarnă. Dacă vrei să vinzi gheaţă, trebuie să o vinzi pe 25 august, nu iarna, când o are toată lumea“, a rezumat situaţia consilierul judeţean PNL Liviu Bulgaru.

Reprezentanţi ai CJ, ai raioanelor Ungheni şi Făleşti din Republica Moldova şi ai regiunii Vinnitsa din Ucraina vor participa azi la o ultimă vizită a şantierului de la Leţcani, unde a fost construit primul parc agroindustrial din Moldova.

Cu o investiţie de 4,3 milioane euro, pe două hectare de teren oferite de primăria comunei Leţcani, a fost construit în parc ce va oferi spaţii de depozitare, celule de frig, spaţii de procesare a legumelor şi fructelor şi un centru de suport pentru afaceri pentru producătorii români, basarabeni şi ucraineni.

Lucrările au fost finalizate cu câteva luni întârziere, reprezentanţii constructorului invocând condiţiile grele de lucru. În plus, Transagropolis nu va putea fi dat în folosinţă întrucât nu este clar încă cine va administra întregul complex. Iniţial, la nivelul CJ se stabilise ca parcul să fie administrat de o societate special înfiinţată sau să fie încredinţat societăţii care a fost creată pentru a administra viitorul parc industrial al CJ.

„De când ne-am apucat noi de lucru, au intervenit unele modificări legislative, iar Consiliul Concurenţei a apreciat că ar fi ajutor de stat ca o societate aparţinând CJ să administreze o investiţie a noastră. în plus, fiind proiect cu finanţare europeană, timp de cinci ani nu se pune problema să se obţină profit din activitatea de administrare a parcului, deci nu puteam nici să organizăm o licitaţie pentru desemnarea unei firme private care să preia parcul pe 49 de ani“, a explicat Răzvan Timofciuc, responsabil de relaţii publice în cadrul CJ.

Soluţia găsită de conducerea CJ este încredinţarea parcului către o organizaţie neguvernamentală, ca unitate non-profit. Parcul urmează să fie preluat în administrare de către Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (ESPN), variantă care va fi supusă aprobării plenului CJ într-o şedinţă viitoare în plen a acestuia. Conform aprecierii vicepreşedintelui CJ Alin Aivănoaei, procesul de preluare efectivă a parcului agroindustrial de către ESPN ar urma să dureze 3-4 luni, adică până la sfârşitul anului în curs. În acest interval, producătorii locali vor trebui să-şi găsească singuri soluţii de depozitare a producţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri