
Parlamentul Armeniei a votat miercuri în favoarea lansării candidaturii acestei țări din Caucaz pentru aderarea la Uniunea Europeană, în condițiile în care relațiile Erevanului cu Moscova s-au destrămat, informează miercuri agenția AFP, citată de Agerpres.
Adoptat în a doua și ultima lectură cu 64 de voturi „pentru”, cele ale deputaților partidului puterii, și 7 „contra”, textul cere guvernului armean să lanseze procesul de aderare la UE.
De aproape un an și jumătate, această fostă republică sovietică și-a înmulțit gesturile de sfidare la adresa Rusiei, aliată istorică ce i-a vândut multă vreme arme și care dispune în continuare de o bază militară pe teritoriul armean.
Armenia îi reproșează Rusiei lipsa sa de susținere în fața Azerbaidjanului, care a recucerit prin forță, în toamna lui 2023, întreaga regiune azeră populată majoritar de armeni Karabah, controlată vreme de trei decenii de separatiști.
Trupe ruse de menținere a păcii desfășurate în Karabah nu au intervenit în timpul acestei ofensive azere pentru a face să fie respectat un armistițiu încheiat la sfârșitul lui 2020 între Baku și Erevan după un război de șase săptămâni.
Recucerirea întregului teritoriu azer Karabah de către Baku a constrâns peste 100.000 de armeni să fugă de aici, de teama unor represalii.
De atunci, Erevanul s-a distanțat de Moscova.
La sfârșitul lui ianuarie 2024, Armenia a aderat în mod oficial la Curtea Penală Internațională (CPI), în pofida avertismentelor Moscovei, și este acum obligată să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă acesta calcă pe teritoriul armean, în virtutea unui mandat de arestare emis de CPI împotriva președintelui rus în martie 2023.
Publicitate și alte recomandări video