FSLI: USL ignoră protestele angajaţilor din Educaţie şi îi împinge spre grevă generală

miercuri, 30 octombrie 2013, 16:43
4 MIN
 FSLI: USL ignoră protestele angajaţilor din Educaţie şi îi împinge spre grevă generală

Reprezentanţii USL, aleşi şi de dascăli, ignoră sutele de educatori, profesori, personalul auxiliar şi nedidactic care au protestat trei zile consecutiv, atitudine care îi împinge spre grevă generală, arată miercuri Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Peste 400 de membri ai FSLI au pichetat, de luni până miercuri, sediile Guvernului şi USL, însă protestele nu au dus la niciun rezultat, susţin reprezentanţii federaţiei sindicale.

"Această atitudine a guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final, greva generală. Celor care ne guvernează nu le pasă de educaţie, doar pe hârtie aceasta este prioritate naţională. Dar acest lucru nu face decât să îi determine pe membrii noştri să oprească complet activitatea. Noi nu vrem să ajungem în această situaţie, pentru că au de suferit şi copiii. Dar cu salariul de mizerie şi condiţiile în care lucrăm, nu există altă cale", a spus preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

În aceste condiţii, reprezentanţii FSLI au arătat că peste 10.000 de dascăli vor ieşi în stradă, în 6 noiembrie, la un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, pentru a cere respectarea legii.

"Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile", a mai spus liderul sindical.

Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1.

"Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică", susţin reprezentanţii FSLI.

Aceştia au mai arătat că se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi "le permit un trai sub limita de subzistenţă".

Sindicaliştii mai cer depolitizarea învăţământului, în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerințelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţa în 23 octombrie că a obţinut toate aprobările de la Primăria Capitalei pentru protestul din 6 noiembrie.

Şi sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret", nemulţumiţi de posibilitatea neindexării salariilor în 2014, ameninţă cu acţiuni de protest, din 1 noiembrie, care ar putea culmina cu blocarea anului şcolar.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii