anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Fugarul Sebastian Ghiţă a păcălit până şi funcţionarii Băncii Mondiale

GALERIE
sebastian_ghita
 • sebastian_ghita
- +

Procurorii DNA care instrumentează cel mai nou dosar de corupţie al fostului deputat Sebastian Ghiţă susţin că faptele vizate de această anchetă ”lezează grav interesele României, în condiţiile în care scopul creşterii artificiale a cifrei de afaceri a SC Teamnet International SA a fost şi acela de a induce în eroare Banca Mondială”, dar şi că cei acuzaţi în acest dosar ”au adus o gravă vătămare relaţiilor sociale care privesc încrederea în instituţii importante ale statului, precum funcţia de prim-ministru”.

Anchetatorii anticorupţie care instrumentează al cincilea dosar în care este inculpat fostul deputat Sebastian Ghiţă alături de doi dintre apropiaţii săi spun că faptele de care aceştia sunt acuzaţi lezează interesele României pe plan internaţional şi afectează încrederea în instituţii importante, precum funcţia de premier sau ministere.

”Este de observat că inculpaţii, urmărind interese meschine, de ordin personal, au adus o gravă vătămare relaţiilor sociale care privesc încrederea în instituţii importante ale statului, precum funcţia de prim-ministru,  Ministerul Economiei şi Comerţului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Consilii Judeţene, A.P.I.A., Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Sănătăţii, ignorând moralitatea şi integritatea de care trebuie să dea dovadă funcţionari din cadrul unor instituţii publice, precum şi  poziţia acestora în societatea civilă, care trebuie să-i situeze deasupra oricărei suspiciuni ce le-ar putea afecta independenţa şi imparţialitatea. De asemenea, faptele comise lezează grav interesele României, în condiţiile în care scopul creşterii artificiale a cifrei de afaceri a SC TEAMNET INTERNATIONAL SA a fost şi acela de a induce în eroare Banca Mondială, în vederea achiziţionării unor acţiuni de la această societate şi acordarea unui împrumut de 10 milioane euro”, au susţinut procurorii DNA Ploieşti în faţa instanţei de judecată de la Tribunalul Prahova săptămâna trecută, când au cerut arestarea preventivă a celor trei.

Conform încheierii de şedinţă în care s-a discutat solicitarea DNA, o parte din banii ceruţi de fostul deputat Sebastian Ghiţă unor firme importante din domeniul IT ar fi fost folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a firmelor pe care anterior le deţinuse Ghiţă şi care în prezent sunt conduse de rude sau apropiaţi ai acestuia. Astfel, conform sursei citate, procurorii susţin că cumnatul lui Ghiţă, Cristian Anastasescu, ”l-a ajutat pe Ghiţă Sebastian Aurelian să primească suma de 2.769.654,08 lei pretinsă de la reprezentanţii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. (bani folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A.), obiect al infracţiunii de trafic de influenţă reţinută în sarcina inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian”.

În ceea ce-l priveşte pe directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, acesta este acuzat că a procedat în mod similar, banii fiind utilizaţi pentru creşterea cifrei de afaceri a Teamnet, cu scopul ca această firmă să poată lua un credit de la Banca Mondială. DNA susţine că în perioada ianuarie 2013 - iulie 2014 Bogdan Padiu ”l-a ajutat pe Ghiţă Sebastian Aurelian să primească suma de 21.851.334,7 lei pretinsă de la reprezentanţii S.C. SIVECO ROMANIA S.A. (bani folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Teamnet International S.A. în scopul determinării reprezentanţilor Băncii Mondiale să achiziţioneze acţiuni la acest agent economic şi să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), obiect al infracţiunii de trafic de influenţă reţinută în sarcina inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian”. Acest lucru a fost posibil, conform anchetatorilor, ”prin dispunerea, încheierea, semnarea şi generarea facturilor, comenzilor, proceselor verbale de recepţie, proceselor verbale de acceptanţă”.

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.