Sfatul medicului
Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar în peste 80% dintre cazuri
Daniel Preda, Bacău: Bunicul meu are 72 de ani și, în urmă cu opt luni a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. A fumat o viață și a renunțat la fumat doar după ce a primit diagnosticul. El face chimioterapie la fiecare trei săptămâni dar, din păcate, încă îi este foarte greu să accepte această situație și are insomnii și momente de depresie. Medicii care îl îngrijesc ne-au recomandat ca, pe lângă tratamentul pe care îl face, să apelăm la servicii de îngrijiri paliative care ar avea o abordare mai complexă. Înțeleg că suferința lui nu poate fi vindecată, dar aș vrea să sufere mai puțin. De aceea, ne-am dori să știm ce putem face ca să poată beneficia de acest tip de îngrijire și cum ar schimba această terapie starea sa.
Citește integral ediția nr. 29 a Ziarului de Sănătate
Dr. Livia Dima, medic coordonator Compartiment Îngrijiri paliative, Spitalul Sf. Sava, Iași: „Cancerul pulmonar (cunoscut în termeni medicali drept cancer bronho-pulmonar) apare în celulele din plămâni care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori.
Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din 5 decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. La fiecare 30 secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar.
În Europa, cancerul pulmonar este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer în rândul bărbaților (după cancerul de prostată). Majoritatea cazurilor de cancer de plămâni sunt diagnosticate la pacienți cu vârsta de peste 65 ani.
Din nefericire, boala începe să se manifeste când deja este într-un stadiu avansat și, de aceea, cancerul pulmonar are cea mai mică rată de supraviețuire la 5 ani, de 17%.
Cauza cancerului pulmonar nu este cunoscută, însă există mai mulți factori de risc asociați cu apariția tumorilor maligne primare la acest nivel. Ca factor de risc, fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar în peste 80% dintre cazuri. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar variază cu vârsta de la care s-a început fumatul, perioada de timp în care s-a fumat și numărul de țigări fumate.
Există și alți factori de risc, cum ar fi: expunerea la azbest, expunerea la radon, poluarea aerului în mediul urban sau industrial, antecedente familiale de cancer pulmonar, o serie de afecțiuni: fibroză pulmonară, boală pulmonară obstructivă cronică, cancer esofagian.
Simptomele apar tardiv, de aceea există o rată crescută a mortalității prin cancer pulmonar, 90% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate.
Principalele simptome sunt: tuse persistentă; expectorație cu sânge; răgușeală; junghi toracic; dificultăți în respirație; scădere în greutate; oboseală marcantă; infecții respiratorii repetate.
Dar, ce este mai dramatic, această boală poate da metastaze hepatice, cerebrale și osoase.
Odată diagnosticat, pacientul care prezintă cancer pulmonar are nevoie de o echipă multidisciplinară numită Tumor Board, pentru a stabili planul de tratament individualizat. Echipa este constituită din medici specialiști în pneumologie, imagistică medicală, anestezie și terapie intensivă, chirurgie toracică și oncologi. Chimioterapia este recomandată înainte de intervenția chirurgicală pentru a reduce mărimea tumorii; după operație, pentru a preveni recăderile; pentru a diminua simptomele și a încetini evoluția cancerului; uneori este asociată cu radioterapie.
Principala metodă de prevenție a cancerului pulmonar constă în renunțarea la fumat. Renunțarea la fumat îmbunătățește speranța de viață, chiar si în cazul celor care au fumat mulți ani, fumătorilor în vârstă și fumătorilor care renunță la fumat după ce au fost diagnosticați cu neoplasm.
Tutunul duce la dependență. Conține mari cantități de substanțe toxice carcinogene, de exemplu: nitrozamine, hidrocarburi policiclice aromatice, arsenic, pe lângă alte substanțe nocive.
Fumatul este un fenomen complex. Este rezultatul factorilor fiziologici, psihologici, cognitivi și sociali care conduc la impulsul irezistibil de a folosi țigări. Cu cât e mai mare expunerea la nicotină și gudron, cu atât sunt mai serioase consecințele.
Fumatul implică multe obiceiuri. Comportamentul de fumător constă dintr-o serie de acte complexe, legate de cumpărarea țigărilor, aprinderea lor, fumat, exhalarea fumului și stingerea țigării.
Nicotina produce dependență. Renunțarea la fumat este un succes!
Îngrijirea paliativă ajută persoanele cu boli grave să se simtă mai bine. Previne sau tratează, cât mai timpuriu posibil, simptomele și efectele secundare ale bolii și tratamentului oncologic. În plus, îngrijirea paliativă abordează și probleme psihologice, sociale și spirituale legate de boală, având astfel un rol important în menținerea calității vieții pentru pacient și familia acestuia. Îngrijirea paliativă este destinată oricărei persoane care are o boală gravă și care are nevoie de diminuarea intensității simptomelor și a stresului.
Îngrijirea paliativă poate începe la diagnosticarea unei boli grave și poate continua pe tot parcursul bolii.
În spitalul nostru, echipa de îngrijiri paliative reprezintă un grup multidisciplinar având scopul de a asigura cea mai bună calitate posibilă a vieții pentru pacientul cu neoplasm. Se intervine pentru diminuarea suferinței prin medicație țintită. Se asigură consiliere psihologică și asistență socială.
Cancerul este una dintre cele mai dureroase afecțiuni, iar controlul durerii reprezintă o prioritate pentru pacienții care au cancer.
Durerea este unul din simptomele cele mai frecvente în cancer. Expresia clinică a durerii poate fi influențată de factori culturali, sociali, comportamentali. Alegerea unui tratament eficient ține cont de tipul și severitatea durerii, pentru fiecare pacient existând un tratament specific.
Diagnosticul de cancer poate genera emoții negative,anxietate, sentimente de vinovăție, prin perceperea sa ca o boală incurabilă.
Se intervine printr-un plan terapeutic complex: tratamentul durerii fizice cu antialgice, antiinflamatoare, opioide, printr-un plan individualizat; tratament medicamentos pentru ameliorarea efectelor adverse ale chimioterapiei ( greață, varsături); kinetoterapie pentru îmbunătățirea capacității respiratorii, a rezistenței la efort și ameliorarea asteniei fizice; tratament adecvat pentru insomnie și pentru stările negative prin care trece o persoană diagnosticată cu cancer.
Fumătorul și-a lăsat în urmă trecutul de fumător, astfel că se poate concentra pe acest aspect nefast apărut: cancerul pulmonar. În îngrijiri paliative se acordă ajutor pentru acceptarea trecutului, acceptarea condițiilor prezente în viață pe care nu le mai putem schimba. Renunțarea la fumat aduce liniște și dă forță pacientului pentru a lupta cu problema apărută.
Asigurăm un climat de încredere, punând accent pe victoriile obținute prin tratamentul oncologic, rezolvarea simptomelor nou apărute, menținerea unui tonus psihic astfel încât chiar dacă pacientul are cancer să aibă o calitate bună a vieții. Nici familia pacientului nu este lăsată la o parte, asigurând sprijin și ajutor pentru a face față la încercarea grea prin care trece”.
Publicitate și alte recomandări video