Fumatul și afecțiunile oculare (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Fumatul și afecțiunile oculare (P)

GALERIE
iulia-stan_zdi
 • iulia-stan_zdi
- +

Dr. Iulia Stan, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

Fumul de tutun este compus din până la 4000 de compuși activi, majoritatea fiind toxici fie prin expunerea acută, fie pe termen lung. Mulți dintre acești compuși sunt, de asemenea, toxici pentru țesuturile oculare, afectând ochiul în principal prin mecanisme ischemice și oxidative.

Sindromul de ochi uscat apare atunci când ochiul nu are o cantitate suficientă de lacrimi sau atunci când calitatea acestora este modificată. Fumatul la persoanele cu sindrom de ochi uscat crește probabilitatea de apariție a simptome precum senzația de corp străin, usturime, arsură sau ochi roșii.

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, fiind principala cauză de orbire la nivel mondial. În timp ce chirurgia este singura opțiune eficientă de tratament disponibilă, identificarea factorii de risc poate fi utilă în stabilirea măsurilor preventive. Fumatul crește de 3 ori riscul de apariție a cataractei nucleare și a celei subcapsulare posterioare, iar stoparea fumatului reduce acest risc. Nu s-a demonstrat vreo asociere între fumatul pasiv și cataractă.

Există o relație dependentă de doză între cantitatea cumulativă de fumat și riscul de a dezvolta cataractă nucleară, fumătorii înrăiți fiind mai expuși riscului decât alte grupuri. Fumatul poate impune indirect stres oxidativ suplimentar la nivelul cristalinului prin reducerea nivelului de nutrienți cu capacități antioxidante, cum ar fi acidul ascorbic și nicotinamida.

Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză ce afectează ireversibil acuitatea vizuală la persoanele în vârstă, afectând circa 30-50 de milioane de persoane la nivel mondial. Cei mai importanți factori de risc de mediu sunt fumatul și obezitatea. Această afecțiune apare atunci când o anumită zonă a retinei, numită maculă, este afectată determinând pierderea vederii centrale cu imposibilitatea de a percepe detaliile fine, vederea periferică (laterală) rămânând normală.

Factorii de risc pentru oftalmopatia tiroidiană includ un istoric familial pozitiv, fumatul, stresul și un hipotiroidism slab controlat în urma tratamentului cu iod radioactiv. Factorii de prognostic privind complicațiile severe în boala oculară tiroidiană includ sexul masculin, vârsta înaintată, fumatul și debutul rapid al orbitopatiei. Fumatul este puternic corelat atât cu dezvoltarea afectării oculare tiroidiene, cât și cu severitatea acesteia. S-a demonstrat că oftalmopatia Graves a apărut mai mult la fumători comparativ cu nefumătorii. Frecvența fumatului s-a corelat și cu severitatea tulburărilor oculare, astfel pacienții cu boala Graves care fumează mai multe țigarete pe zi au avut afectare oculară mai severă.

Glaucomul este o afecțiune oculară frecventă și gravă. Studiile arată că există o corelație slabă între fumat și presiunea intraoculară, rezultatele stârnind controverse. Un studiu caz-control a aratat că fumătorii de țigarete sunt mai predispuși la glaucom decât nefumătorii. Dimpotrivă, alt studiu populațional de 4926 subiecți nu a relevant nicio diferență în frecvența glaucomului în relație cu fumatul.

Fumatul de țigarete poate fi unul dintre factorii de mediu ce afectează nervul optic și crește riscul de

Se recomandă renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv pentru a minimiza efectele nocive ale acestuia asupra ochilor.

Consultul oftalmologic periodic este cu atât mai mult indicat în cazul fumătorilor. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X