Fumigene în stradă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Fumigene în stradă

GALERIE
radu parpauta
 • radu parpauta
- +

Protestele arată că, în ciuda impedimentelor de tot felul, de la cele ce ţin de vreme (zilele acestea a venit Dragneabetele de iarnă siberiană) şi până la cele de propagandă cu tembelizorul promafiot, există un corp social viu, sensibil la un set de valori de care clasa politică  trebuie, silită desigur, să ţină seama. 

Aceste proteste arată că există (încă) o Românie care trăieşte, respiră. România resemnată şi docilă, tot mai docilă pe măsură ce sistemul mafiotic o strangulează cu braţe de caracatiţă, căci Piovra italiană a căpătat la noi rang de politică de stat, această Românie, iată, cum-necum, trăieşte. Capacitatea rapidă de mobilizare, prin reţelele sociale, nu mai permite fardarea mincinoasă a unor decizii dubioase. Apatia, credulitatea, ignoranţa, ipocrizia, surzenia şi lentoarea din societatea românească au alternativă: puţină, mică, ameninţată mereu, ca o flăcăruie de lumânare, să se stingă. Există deci un reper - STRADA. „Romania a dovedit că strada e marea ei fabrică de anticorpi", scrie într-un mesaj scriitorului Radu Vancu. Aşa e.

Al naibii de reconfortant este acest sentiment!

Şi câte fumigene nu se aruncă asupra străzii! Nu, nu fumigene ale poliţiei sau armatei. Nici bâtele minereşti nu se mai abat, nici femeile de la APACA - vremurile lui Ilici au trecut. Fumigenele de azi sunt mai  subtile, mult mai subtile, ne atacă minţile, convingerile. Ei, noii mafioţi, împrumută ideologia roşie, ideologie atât de versată în fumigene, ca pe o coajă care acoperă (de fapt maschează) substanţa stricată, gălbenuşul clocit. Să demontăm câteva, să dezvelim conţinutul lor puturos.

Fumigena protestelor manipulate şi fumigena OUG-ului necitit. Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, spune că protestele sunt manipulate şi că 85% din cei din piaţă nu au citit OUG 13/2017. N-am să mă leg de figura ţuţuiană, că nu e fair play, deşi ipochimenul pare cam bătut cu leuca-n cap. Are însă o fiică care a spus că îi este scârbă de protestatari. De unde se vede că aşchia nu sare departe de trunchi şi rahatul de latrină. În fine, nici fătuca nu e atât de vinovată, merge pe sentimente filiale. De ce să o condamnăm că, din raţiuni genetice, nu poate fi mai isteaţă şi mai puţin vicleană?

Mai întâi despre OUG-ul necitit de protestatari. Mi se pare că problema este alta: Procentajul celor care au ticluit OUG-ul şi nu l-au citit pare de 100%. Că, dacă-l citeau şi aveau un IQ de primată inferioară măcar, pricepeau ce prostie au făcut. Însă spaima lor de puşcărie cumulată cu prostia veninoasă i-au făcut să-şi piardă luciditatea, căci aşa sunt mafioţii: vicleni, inculţi, de o voracitate răutăciosă nedepăşită decât de prostie. Justiţia a fost asaltată pe faţă, cinic şi în dispreţul oamenilor - asta i-a scos în stradă. Şeful însuşi al celui mai mare partid nu a putut deveni prim-ministru din cauza cazierului penal, o treime din parlamentari au grave probleme penale - acestea i-au scos pe oameni în stradă.

Pe de altă parte, de ce ar avea nevoie oamenii să cunoască în amănunt OUG-ul? E suficient să înţeleagă faptul că marii mafioţi ai ţării vor ieşi din puşcării, vor fi dezincriminaţi. Ziarele, facebook-ul au prezentat mereu liste cu marii mafioţi ce profită de acest OUG. Am citit mereu liste cu mafioţii din ţară, cu cei din judeţul nostru. Numitul Ţuţuianu (căruia îi ţâţâie fundul, fiindcă şi el are probleme cu DNA-ul), cu IQ-ul său de vulpe, nu spune nimic de acestea.

Acum despre fumigena generatoare de ceaţă abundentă în minţile unora - protestele manipulate. Argumentul, bazat pe nimic, că serviciile secrete s-ar afla în spate nici nu merită să fie luat în considerare, deşi, vorba analistului Alexandru Lăzescu, „nici nu bag mâna în foc”. Neîndoielnic, primejdia manipulării însă există, iar nu din Occident. De ce nu se gândesc mangafalele orbite de Antena 3 sau RTV la o destabilizare prin manipulare rusă, mai ales că există precedentul alegerilor din America, iar acum serviciile secrete germane îşi manifestă aceeaşi îngrijorare faţă de alegerile din ţara lor?

Apropo de destabilizarea, de scindarea ţării, de care tot vorbesc guvernanţii şi acoliţii lor mediatici. Vicleană fumigenă! Loveşte perfid în ideea de „interesele ţărişoarei”, de „statalitate rrromânească”, atinge, cu alte cuvinte, patriotismul nostru. Nu, doamnelor şi domnilor! Nu exista dezbinare, scindare în popor. Vă rog, nu-mi arătaţi cu degetul pe cei prostiţi de televiziunile sus-amintite sau pe demonstranţii de la Cotroceni, pe Floricica şi tutti i frutti. Sunt bieţi români resemnaţi pe ideea „toţi sunt la fel” sau care suferă de klaustrofobie indusă şi atât. Ce să dezbine bieţii oameni, aduşi cu autocarele şi aşteptând cu înfrigurare cei trei… leuţi, dacă n-au putut deschide gura când Preşedintele i-a invitat la dialog.

Exista doar lupta între oamenii cinstiţi şi mafioţi. Dezbinarea e dorită de mafioţi, asta-i sigur. De aici manipularea în media, dezinformările Puterii, lipsa dorinţei de dialog din partea Puterii. Iar manipulaţii sunt cei ghidaţi de sărăcie, de laşitate, de spaimele traiului zilnic, de slăbiciunile omeneşti.

Dar există deocamdată STRADA, care semnalează derapajele Puterii, pune presiune pe aceasta, veghează la respectarea măcar a convenţiilor morale. Sigur, strada nu poate face totul. Să ne bucurăm însă că există.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X