UPDATE: Funeriu dă în judecată ”paraziții” - lideri de sindicat USLIP Iași: ”Vrem să vă vedem veniturile". Reacția USLIP
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

UPDATE: Funeriu dă în judecată ”paraziții” - lideri de sindicat USLIP Iași: ”Vrem să vă vedem veniturile". Reacția USLIP

GALERIE
daniel funeriu
  • daniel funeriu
- +

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, se războiește în instanță cu liderii USLIP din Iași. Scandalul a început din momentul în care Funeriu a acuzat sindicatul că își însușește 1% din salariile profesorilor și a fost dat în judecată de USLIP pentru afirmații mincinoase. În replică, Funeriu arată că are drepate demonstrând că liderii ULIP sunt ”paraziți” care nu predau la catedră , dar iar salariu din banii profesorilor.

Vă redăm postarea fostului ministru: ”La adresa funeriu.blogspot.com găsiți întreaga mea apărare la chemarea în judecată a sindicatelor. Dacă sunteți din domeniul educației credeți-mă, e o lectură utilă și plăcută cu un pahar de vin.

Mai jos trei extrase

1.14. Petentul este nemulțumit și de declarația mea, potrivit căreia, ca măsură zero în educație, aș purcede la ”deparazitarea sindicatelor”.

În primul rând, prin ”parazit” petentul înțelege ”persoană care trăiește din munca altora”, or este bine-cunoscut faptul că liderii sindicali sunt degrevați de sarcina de a face cursuri, încasând însă salariul aferent, concomitent cu salariul de lider sindical (acest fapt este dovedit de declarațiile de avere ale unor lideri sindicali disponibile la: https://www.ces.ro/…/declaratii-…/Hancescu-Simion-Davere.pdf ).

Art. 263. alin. 10 din Legea 1/2011 (introdus în 2013) stipulează: ”Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. De acelaşi drept pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Prin acelaşi ordin se stabilesc atribuţiile persoanelor degrevate de norma didactică”.

Or, prin aceste prevederi, consider că liderii sindicali care aleg să fie plătiți pentru o normă didactică nesusținută la catedră corespund întocmai definiției termenului ”parazit” pe care petentul o invocă: liderii sindicali sunt plătiți pentru nedesfășurarea unei munci, din munca efectuată de alte cadre didactice. Menționez că acest mod de ”parazitare” a muncii colegilor nu este ilegal, ci doar dăunător, tot așa cum parazitarea omului de către tenie nu este ilegală, ci dăunatoare. În general nu am acuzat sindicatele că desfășoară activități ilegale, ci și activități dăunatoare interesului public și consider în continuare că situația dată descrie cu acuratețe fenomenul parazitării.

În al doilea rând, indiferent care este conotația reținută pentru termenul ”parazit”, faptul că petentul se consideră jignit de afirmația că dacă aș fi ministru al educației aș ”deparazita sindicatele” nu rezistă unei sumare examinări din punct de vedere logic:

• daca acțiunea de ”deparazitare” ar fi ceva negativ din punctul de vedere al petentului, ar însemna că contrariul acestei acțiuni (parazitarea) sau inacțiunea (adică păstrarea paraziților în sânul sindicatului) ar fi mulțumitoare pentru petent, deci petentul consideră binevenită prezența paraziților în sânul sindicatelor.

• Fie nu este așa, deci petentul vrea, asemeni mie, un sindicat fără paraziți și atunci petentul minte când spune că este jignit de o eventuală acțiune de ”deprazitare”,

• fie este așa (adică petentul acceptă (activ sau tacit) paraziți în sindicat) și atunci, într-adevăr, prezența cuvântului ”cvasi” în caracterizarea sindicatelor (”cvasi-mafiote”) este inutilă. În acest din urmă caz, adică în situația în care petentul dorește paraziți în sindicate, și dacă petentul consideră, sunt de acord să rectific, în mod public, afirmația mea și să schimb din “sindicatele sunt structuri cvasi-mafiotizate” în “sindicatele sunt structuri mafiotizate”.

(...)

1.19. Petentul afirmă în nenumărate rânduri că respectă legea, deci nu i se potrivește sintagma de “structură cvasi-mafiotizată”. Niciunde nu am spus sau sugerat că nu ar respecta legea, dar subliniez că am spus ”cvasi-mafioți” nu ”cvasi-borfași” pentru că mafiile se deosebesc fundamental de borfașii ordinari, prin cel puțin două caracteristici:

• ”mafiile” adesea atrag de partea lor sprijin popular prin tehnici de tip “Robin Hood”: în esență iau de la bogați și dau la săraci. Notorii pentru sprijinul popular sunt Cartelul Drogurilor din Medelin sau celebrul Jimmy Hoffa. Borfașii însă sunt supuși oprobriului public și vânați de public.

• Mafiile se îmbogățesc pe baza legilor, nu încălcându-le, pentru că prin forța politică pe care o dezvoltă schimbă legi pentru a le servi interesele. Borfașii însă, încalcă legile. Un exemplu ilustrativ în acest sens este propunerea legislativă de scoatere a liderilor sindicali de sub oblibgația de a completa declarații de avere, propunere făcută exact de fostul secretar general al FSLI, federație din care face parte petentul http://www.cdep.ro/proiecte/2020/400/20/1/em541.pdf Aceste elemente arată că opinia corectă este cea exprimată de mine, anume că ”sindicatele sunt structuri cvasi-mafiote”, nu formate din ”cvasi-borfași” așa cum, prin cererea de chemare în judecată afirmă petentul că aș fi afirmat.

Mai mult, ceea ce s-a întâmplat cu legislația în domeniul educației din 2012 încoace este exact expresia acestui modus operandi ”mafiot”: sub impulsul unor lideri sindicali deveniți miniștri și/sau senatori s-au modificat legi în interesul financiar al sindicatelor. Enumăr, cu titlu de exemplu, introducerea în lege în 2013 a degrevării de normă didactică pentru liderii sindicali, cu plata salariului aferent (art 263, alin 10 din Legea 1/2011), obligarea, inițial prin ordin al ministrului, ulterior prin lege (introducerea în 2016 a art. 24 în Legea 62/2011) automate a cotizației sindicale direct din salariul cadrelor didactice, precum și conferirea unei serii de alte roluri de putere în sistem. Faptul că îmbogățirea prin efectele legii date în interes propriu de oameni veroși este o permanentă amenințare la adresa României a fost înțeles recent de mase mari de români care au manifestat în număr impresionant împotriva modificărilor din justiție promovate de membri ai Parlamentului României în interes personal. Adesea aceste comportamente au fost numite de publicul larg, pe bună dreptate, ca fiind mafiote. În luarea mea de poziție atacată de petent nu fac altceva decât să constat adevăruri și să subliniez pericolul ca zona educației să fie, la rându-i, mafiotizată.

(...)

Doresc, ca cetățean responsabil și preocupat de aflarea întregului adevăr, să am posibilitatea de a formula o apărare completă la acuzațiile aduse, chiar dacă consider că cele descrise la punctul 1 demonstrează limpede lipsa unei fapte ilicite, lipsa unui prejudiciu și lipsa unei vinovății. Exercitarea deplină a dreptului la apărare la acuzațiile aduse de petent presupune examinarea de către subsemnatul a unor documente care nu sunt făcute publice de petent, după cum urmează : a) veniturile liderilor sindicatului USLIP IAȘI, b) modul prin care au fost aleși/desemnați membrii comisiei de cenzori, c) detaliile contabile referitoare la modul în care USLIP IAȘI cheltuiește fondurile provenite din cotizații și activități economice.

Ca atare, în vederea neîngrădirii dreptului la apărare solicit cu respectul cuvenit onoratei instanțe să oblige USLIP IAȘI să îmi transmită următoarele documente:

1) Veniturile totale ale liderilor USLIP IAȘI, în particular veniturile președintelui USLIP IAȘI, ale membrilor Biroului Executiv, ale membrilor Consiliului Județean USLIP IAȘI, ale membrilor Comisiei de Cenzori precum și ale tuturor liderilor de sindicat care beneficiază de degrevare de normă didactică totală sau parțială pe întreaga perioadă a deținerii funcțiilor din cadrul USLIP IAȘI sau, alternativ, pentru ultimii 10 ani

2) Procesul verbal al alegerii membrilor comisiei de cenzori și Cvul acestora

3) Modul în care sumele provenite din cotizații și activități economice au fost cheltuite în ultimii 10 ani”.

Reprezentanții USLIP Iași și-au prezentat punctul de vedere, tot pe Facebook:

”Îl informăm pe domnul Funeriu că USLIP IAȘI respectă toată legislația în vigoare în ceea ce privește patrimoniul, cât și situațiile financiar contabile ce sunt încărcate anual pe site-ul ANAF.

Curiozitățile domniei sale denotă mai degrabă o atitudine pe care neacademic putem să o încadrăm la categoria "țațisme", dar identificăm la acesta și elemente de adversitate față de structurile sindicale. Acestea au criticat virulent acțiunile haotice din învățământ în timpul mandatului său. Și pentru ca lucrurile să fie clare în ceea ce privește procesul, îl informăm pe D.F. că VOM REDESCHIDE ACȚIUNEA. Precizăm doar că în viitorul proces nu vom solicita doar scuze, ci și DAUNE MORALE.”, este o parte din conținutul postării, pe care o găsiți integral mai jos:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.