Funeriu, sub tirul rectorilor (VEZI FOTO)

Subtitlu

vineri, 28 ianuarie 2011, 16:07
5 MIN
 Funeriu, sub tirul rectorilor (VEZI FOTO)

Rectorii universitatilor din tara prezenti vineri la Iasi i-au cerut ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, o perioada de tranzitie pina la aplicarea noii Legi a Educatiei, pe motiv ca aceasta ar crea un dezechilibru si o tulburare a planului de invatamint stabilit de catre fiecare institutie la inceputul acestui semestru. Astfel, in cadrul Adunarii Nationale a Consiliului Rectorilor, care a fot gazduit de catre Universitatea "Al.I. Cuza", 77 de reprezentanti ai institutiilor de invatamint superior au profitat de prezenta ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, si i-au reprosat acestuia lacunele pe care le contine noua Lege a Educatiei. Ca raspuns, ministrul a declarat ca doar "cei care sint obisnuiti sa pescuiasca in apele tulburi ale educatiei nu agreeaza aceasta lege".

De la fost ministru la ministru

Temele pe care le-a dezbatut Consiliul National al Rectorilor au vizat Legea Educatiei si normele de aplicare a acesteia, care au stirnit o serie de controverse in rindul conducerilor universitatilor.

In deschiderea conferintei, care a avut loc la Biblioteca Centrala Universitara, Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului si fost ministru al Invatamintului, a facut trimitere la un discurs recent al presedintelui american Barack Obama cu referire la educatie si sistemul de invatamint ca miza pentru suprematia SUA in lume, care spune, printre altele, ca "viitorul il reprezinta capacitatea de a lucra impreuna". "In noua lege exista foarte multe lucruri care se bat cap in cap, iar punerea lor in practica creeaza dificultati si sint lucruri pe care trebuie sa le corectam. Avem aici si juristi care au privit-o cu alti ochi si care au explicat clar ce consecinte vor genera aceste lucruri", a declarat Ecaterina Andronescu, care a subliniat ca aspectul cel mai dureros ramine autonomia universitara, pe care institutiile risca sa o piarda odata cu aplicarea Legii Educatiei.

Cel mai vehement contestatar al noii legi s-a aratat a fi Anton Hadar, presedintele federatiei sindicale din invatamintul universitar "Alma Mater", care a sustinut unul din cele mai dure discursuri la adresa ministrului Funeriu. "Exista in lege o prevedere despre reducerea decalajului dintre mediul rural si cel urban. Nu stiu cum se va face acest lucru. Domnul ministru vrea intoarcerea «creierelor» romanesti din strainatate. Nu stiu, din nou, cum veti face acest lucru. Nu stiu cine va veni in Romania dupa ce timp de trei ani ati blocat posturile. Scoala doctorala romaneasca se afla intr-un impas. Multi conducatori de doctorate pleaca in strainatate deoarece sint salarizati mizerabil", a declarat Hadar, care a subliniat ca invatamintul trebuie sa aiba o lege a cercetarii.

O miza de tot risul

Si rectorul Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, prof. Ion Rosca, a facut apel la ingaduinta ministrului de a oferi o perioada de tranzitie pina la aplicarea acestei legi. "Ma intreb ce se va intimpla cu cadrele didactice care dupa aplicarea legii vor avea statutul de pensionari si care vor trebui sa-si duca la capat mandatul prin plata cu ora. Aceasta se va intimpla in conditiile in care multi dintre ei sint implicati in proiecte cu fonduri europene si sint conducatori de doctorat. Va trebui ca ministrul sa dea ingaduinta universitatilor sa-si continue programul de invatamint inceput la 1 octombrie, macar pe toata durata semestrului al doilea", a declarat Rosca.

Ca replica, ministrul Funeriu a declarat ca cei care fac vilva in jurul pensionarii la 65 de ani apartin lumii tulburi a sistemului. Ministrul Funeriu a negat si faptul ca, asa cum fusese acuzat, noua lege a educatiei l-ar viza pe Andrei Marga, rectorul Universitatii "Babes – Bolyai", care in acest an va implini 65 de ani, virsta de pensionare a profesorilor universitari prevazuta in noua lege: "Este trist daca se gindeste ca, in Romania, o tara membra a Uniunii Europene, o lege este facuta pentru a inlatura un om."

Funeriu a turnat gaz pe foc

In cadrul conferintei au luat cuvintul si rectorii universitatilor private din Romania. Printre acestia, Genoveva Vrabie, rectorul Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, a declarat ca noua Lege a Educatiei discrimineaza universitatile particulare in fata celor de stat. "Daca vine ARACIS-ul in evaluare la universitatile de stat, da cartonas galben, iar pe cele private le desfiinteaza", a declarat  Vrabie, care in timpul discursului a scapat o replica care a stirnit hohote de ris in rindul celor prezenti. "Dumnezeu sa-l ierte pe Geoana!", a spus rectorul UMK, in timp ce facea referire la un fost profesor al universitatii conduse de ea, trecut in nefiinta, si nu la presedintele Senatului.

Tot la capitolul faze amuzante, dar usturatoare, se incadreaza si declaratia ministrului cu referire la aducerea in Romania a tinerilor valorosi. "Recunosc ca am fost adus si eu la rindul meu in tara de catre un rector, si numele acestuia este Ecaterina Andronescu", a spus Funeriu. In replica, deputatul PSD Anghel Stanciu a spus: "Mai bine nu ne faceati un asemena bine". Cu mingea ridicata la fileu, Andronescu a transat discutia: "Daca domnul ministru nu spunea ca l-am adus in tara, eu nu as fi recunoscut asta niciodata".

Reactia ministrului

La toate criticile aduse la adresa sa si a noii Legi a Educatiei, ministrul Funeriu a raspuns sec: "Nu sintem obisnuiti sa respectam legea. A venit momentul sa facem acest lucru. Rectorii trebuie sa aiba putere sa conduca si trebuie sa mergem spre un model de universitati antreprenoriale. Facem o lege ca sa amelioram un sistem".

Funeriu a mai precizat ca este convins ca aceasta lege va crea multa stabilitate si va introduce beneficii masurabile. "Cei care sint obisnuiti sa pescuiasca in apele tulburi ale educatiei nu agreaza aceasta lege, care este una moderna si care trebuie sa slujeasca acelei forte vii si tinere ale comunitatii, care vor duce tara mai departe", a declarat ministrul Funeriu.

In timpul unei discutii ulterioare cu ziaristii, ministrul a negat informatiile aparute in presa potrivit carora acesta ar favoriza Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, la care este profesor tatal sau. "Este o calomnie. N-am dat 20 de milioane, si doar 2. Fondurile alocate de catre ministrul Funeriu acolo sint de trei ori mai mici decit cele alocate de ministrul Andronescu si Adomnitei, deci practic eu am taiat fonduri", a conchis ministrul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii