Fuziune a muzicii clasice și moderne – Concert extraordinar sâmbătă în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iași
Iubitorii de muzică sunt așteptați sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași la concertul extraordinar „Classix Multicello::JOY”, susținut de Ana Topalovic.
„«J O Y» ” al Anei Topalovic reprezintă o fuziune a muzicii clasice și moderne, care evidențiază virtuozitatea interpretei și conexiunile nebănuite între trecut și prezent. Cu violoncelul său electric cu 5 corzi, acordurile electronice live și loop-urile pe care le generează, artista creează un sunet orchestral, cu mai multe straturi -„Multicello”.
„«J O Y» celebrează puterea muzicii de a uni oamenii, invitând publicul să experimenteze limbajul universal al bucuriei. Ana Topalovic parcurge fără efort secole și genuri muzicale diferite cu al său Multicello, oferind o interpretare menită să depășească orice prejudecăți”, apare în descrierea evenimentului.
Programul conține lucrări clasice cu o abordare modernă, inclusiv adaptări personale ale unor compoziții de Bach si Vivaldi. Lucrările moderne si compozițiile originale ale Anei adaugă la repertoriul clasic și combină spiritul muzical academic cu inovația contemporană. O atenție specială este acordată capodoperelor create de mai multe compozitoare, fiind aduse în atenția publicului de către interpretă.
Astfel, concertul va cuprinde: Ana Topalovic – Starry Prelude (după J. S. Bach); Philipp Glass – Songs and Poems; Doina Rotaru – Umbre III; Ana Topalovic – Joi (după A. Vivaldi); Ana Topalovic – Reflections; Ana Topalovic – Prater Scherzo; Armin Sanayei – The Bird and Lonely Human; Margareta Ferek-Petric – Product Testing; Ana Topalovic – Play!; Giovanni Sollima – Alone.
Organizatorul evenimentului este Asociația Industrii Creative, Showberry, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac. Recitalul de la Iași susținut de Ana Topalovic este precedat de un concert imersiv susținut la București, la MINA – Museum of Immersive New Art în data de 3 octombrie, orele 20:00.
Biletele se găsesc în număr limitat pe classix.ro, elevii și studenții beneficiind de o reducere de 50% din prețul acestora.
Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat în 5 ediții peste 20.000 spectatori în săli și 250.000 în mediul online, 250 de artiști internaționali din 20 țări, 25 de parteneri culturali și diplomatici, în 37 de concerte, 17 panel-uri, 3 prelegeri, 3 vernisaje, 5 expoziții, o lansare de carte, 9 proiecții de film, 149 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15.000 euro.
Cine este artista Ana Topalovic
Ana Topalovic performează frecvent la festivaluri și în locații de concerte faimoase în douăzeci și nouă de țări de pe patru continente. Ea abordează o varietate mare de stiluri muzicale, incluzând piese solo și muzică de cameră, proiecte interdisciplinare și creații contemporane inovatoare care combină violoncelul clasic sau electric cu sunete sintetice. Lucrează împreună cu diverse compozitoare pentru a sublinia rolul femeilor în muzica clasică. Ana Topalovic s-a născut în Belgrad (Serbia) și s-a mutat la Viena la vârsta de 17 ani.
De asemenea, a studiat la cele mai bune școli de muzică din capitala Austriei dar și de la Köln (Germania). Până în prezent, discografia sa include 10 albume de muzică pentru violoncel solo, cu peste 30 de înregistrări în premieră absolută, precum și compoziții proprii. Totodată, artista este membră a programului „Calliope. Join the Dots”, de promovare a femeilor în arte, cultură și știință al Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale.
Publicitate și alte recomandări video