Inteligența artificială, prezent și viitor

Gabriel Constantinescu, doctorand la UAIC: „Inteligența artificială (IA) reprezintă o extensie a capacităților umane”

duminică, 11 mai 2025, 03:24
4 MIN
 Gabriel Constantinescu, doctorand la UAIC: „Inteligența artificială (IA) reprezintă o extensie a capacităților umane”

Invitații mei, la un dialog despre Inteligența artificială, sunt doi studenți doctoranzi la Școala doctorală de informatică din cadrul universității Al.I.Cuza Iași, Maria Olariu și Gabriel Constantinescu.

Cei doi studenți, alături de colegii lor, au pășit și în universul inteligenței artificiale, dedicându-se acestui nou și incitant domeniu. Semnificația dialogului vine de la sine: practic, nu mai există domenii unde inteligența artificială să nu fie prezentă, sub o formă sau alta. De aceea, orice inițiativă, indiferent de domeniul de aplicare, presupune, în mod cert, colaborarea mai multor categorii de profesioniști: informaticieni cu necesare cunoștințe în domeniul inteligenței artificiale și specialiștii din domeniile de aplicare (economie, industrie, agricultură, administrație publică, cultură, divertisment. etc. Așadar să începem dialogul.

Ce înseamnă pentru voi acest concept, relativ nou, inteligența artificială?

MO: Inteligența artificială reprezintă, pentru mine, o nouă etapă în digitalizare. Viziunea mea cuprinde o lume ideală în utilizarea inteligenței artificiale ne permite să ne dezvoltăm latura artistică, să ne ofere timp să ne dezvoltăm personal, să socializăm, etc.

GC: Inteligența artificială (IA) reprezintă o extensie a capacităților umane. Nu e doar o tehnologie, ci o schimbare de paradigmă. În medicină, IA înseamnă diagnostic mai precis, intervenții personalizate, în timp ce în fintech IA oferă predicții financiare, automatizare și analiză de risc în timp real. În esență, IA este un partener inteligent ce potențează deciziile noastre.

Cum priviți acest domeniu: o provocare, o oportunitate, o lume cu plusuri și minusuri, cu încredere, cu oarecare reținere?  

MO: Văd acest domeniu ca toate cele menționate mai sus, iar ca orice oportunitate, ea vine cu provocări, plusuri, minusuri. Ca orice descoperire, ea poate fi utilizată în mod malițios, dar cred că dacă reglementăm modul de dezvoltare și utilizare a acestor tehnologii, precum se propune in European Artificial Intelligence Act, vom reuși să acoperim din minusurile existente.

GC: Cred ca reprezintă un mix în același timp. Oportunitate enormă pentru inovație, o provocare etică și tehnologică, și da, implică un echilibru între entuziasm și prudență. Cu încredere — dar și cu responsabilitate.

Citiți și: Inițiativă inedită a ZDI, pentru nespecialiști – Ghid de prezentare, inițiere și folosire a inteligenței artificiale 

Credeți că AI va deveni o parte esențială a joburilor din viitor? 

GC: Absolut. Indiferent de domeniu — medicină, educație, economie, artă — IA va deveni un asistent indispensabil. Nu va înlocui complet oamenii, ci va augmenta abilitățile lor. Ca inginer software deja folosesc IA în debugging, testare și optimizare de cod. 

Cum vă pregătiți pentru acest viitor în cariera voastră profesională? 

GC: Integrez IA în proiectele de cercetare (ex: detecția automată de anomalii medicale în XR), în procesele de dezvoltare software și susțin educația continuă în echipă. De asemenea, urmăresc și contribui la publicații în zona de AI + XR (+ healthcare/education). 

Cum considerați că va evolua colaborarea om-AI? Credeți că în viitor va exista o simbioză reală între inteligența umană și cea artificială?

GC: Da. Colaborarea om-AI va deveni din ce în ce mai continuă. AI-ul va învăța din comportamentul nostru, iar noi vom învăța să-l ghidăm eficient. Un exemplu concret: în realitatea mixtă, AI-ul poate personaliza în timp real experiența utilizatorului pe baza reacțiilor sale fiziologice (ex: puls, expresii faciale), creând un sistem adaptiv empatic.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Cum vă imaginați viitorul vostru loc de muncă ca urmare a evoluțiilor din domeniul AI?

GC: Mult mai automatizat în sarcinile repetitive. Munca se va concentra pe proiectare, analiză și decizii etice. Ca Team Lead, voi colabora mai mult cu AI în zona de planificare și analiză de echipă, iar ca cercetător voi folosi AI în generarea de ipoteze sau simulări complexe.

Cum apreciați că va evolua educația în domeniul AI? Ce schimbări vă doriți să apară în programele universitare?

MO: Inteligența artificială este deja utilizată de elevi pentru a rezolva temele la matematică, a scrie compunerile la română, dar cred că educația ar trebui să se concentreze pe formarea unor cunoștințe de bază și formarea gândirii analitice și critice. Referitor la nivelul universitar, consider că studenții de la toate facultățile ar beneficia de o materie care să le prezinte cum pot utiliza inteligența artificială aplicat pe domeniul lor de interes, pornind de la cum putem folosi I.A. în viața de zi cu zi, până la aplicații software sau hardware. Totodată, inteligența artificială ne arată nevoia de a lucra în echipe multidisciplinare, iar colaborarea dintre diferite specializări ar putea duce la dezvoltarea unor aplicații de care să beneficiem cu toții.

GC: Îmi doresc ca programele universitare să includă cursuri de AI adaptate pe profil (precum AI în psihologie sau arhitectură), proiecte hands-on în loc de doar teorie, un accent crescut pe AI etic și explicabil, precum și colaborări cu industria pentru a lucra pe cazuri reale. Continuare în numărul viitor

Găsiți mai multe detalii despre termenii folosiți în DICȚIONARUL AI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii