anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Gabriela Firea: Nu voi promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre

GALERIE
natalitate
 • natalitate
- +

Ministrul Familiei, Gabriela Firea afirmă că natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene şi că nu va promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre. 

Ea a participat, vineri, la dezbaterea cu tema „Importanţa educaţiei şi asigurarea egalităţii de şanse pentru copiii proveniţi din comunităţile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forţate şi abandonul maternal”, organizată de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa. Ministrul anunţă un proiect, Legea separării copilului de familie, prin care se înfiinţează această bază de date unică, o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile.

Ministrul Familiei afirmă că ”natalitatea la fetiţele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene”.

”Procentul este şi mai mare în cazul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Nu mai putem amâna, trebuie să luăm atitudine acum!  Copiii romi trebuie să aibă aceleaşi şanse la educaţie ca toţi ceilalţi copii. Problema căsătoriilor timpurii continuă să îi afecteze pe mulţi dintre tinerii acestei minorităţi, care, sub pretextul tradiţiei, îşi compromit şansa la un viitor mai bun. Am participat astăzi la dezbaterea cu tema „Importanţa educaţiei şi asigurarea egalităţii de şanse pentru copiii proveniţi din comunităţile de romi – din perspectiva abordării mariajelor timpurii/forţate şi abandonul maternal”, organizată de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa. Am subliniat că, atunci când îţi obligi copilul să se căsătorească la o vârstă fragedă, când încă nu şi-a finalizat studiile, când nu a demonstrat întreaga capacitate de a explora această lume, îl condamni la o viaţă grea, fără nicio posibilitate de a evada în lipsa educaţiei. Nu este vorba de tradiţia romilor, ci de obiceiurile lor”, a scris Firea pe Facebook.

Ea arată că nu promovează ”orice modalitate de a creşte natalitatea în România”.

 ”Ne dorim creşterea natalităţii sănătoase. Familiile, cuplurile de tineri care ajung la o vârstă potrivită din punct de vedere psiho emoţional şi material să se poată împlini prin a avea copii. Nu voi promova creşterea natalităţii doar de dragul unor cifre. Nu ne mai întoarcem înainte de Revoluţie, în care aveam cantitate. Ne dorim calitate, în cazul natalităţii. Toţi copiii care apar în familii foarte sărace, care apar în familii de copii, copii ai copiilor, ai adolescenţilor, copii care sunt în familii destrămate, copii care nu sunt doriţi, copii care apar din întâmplare, aceşti copii vor suferit toata viaţa. Ei sunt cei mai mulţi care ajung în grija statului. Militez pentru o politică corectă, pe care să o facem împreună cu organizaţiile rome, pentru a opri sarcinile la fetiţe provenite în urma căsătoriilor timpurii, forţate. Ce poate să ştie o fetiţă, o adolescentă despre viaţă, când i se spune în familie că trebuie să renunţe la şcoală, trebuie să renunţe la vacanţe, la prietene, la cărţile specifice acestor vârste atât de minunte, şi trebuie să se căsătorească şi să devină mamă?”, spune Firea în postare.

Ea anunţă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse lucrează la o serie de proiecte.

”Nu spun că nu există legislaţie suficientă, dar nu este ţintită, şi nu vine să îndrepte problemele acute: abandonul şcolar, natalitatea la fetiţe, adolescente, sărăcia - multe familii de romi trăiesc în sărăcie extremă, peste 80% din familiile de romi nu au condiţii minimale de trai. Toate proiectele sunt importante, dar unul dintre acestea care ne va ajuta să avem o situaţie clară este Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică. Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii. Avem o finanţarea de 50 de milioane de euro, prin PNRR, pentru construcţia a 150 de centre de zi, împreună cu autorităţile publice locale şi cu ONG-urile care doresc să se implice în aceste proiecte”, spune Gabriela Firea.

Ministrul vorbeşte şi despre ”garanţia pentru copii unde 5% din fondurile europene anuale vor fi alocate automat pentru sprijinirea copiilor care provin din familii cu grave probleme financiare”.

”Mă refer în primul rând la copiii din zonele defavorizate, la copiii din familii numeroase, la copii din familiile monoparentale. Toţi aceşti copii sunt în risc de a renunţa la şcoală, deci sunt primii la abandon şcolar. Sprijinul social nu înseamnă pomană, ci înseamnă sprijin. Un copil nu este vinovat că a ajuns în grija statului. Este vorba despre oameni, nu despre cifre! Mulţumesc pentru implicare Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa, dlui preşedinte al Partidului Partida Romilor, Nicolae Păun şi colegului meu din Ministerul Familiei, dl subsecretar de stat Bogdan Paraschiv, care şi-au reafirmat dorinţa de a lupta în comunităţile rome cu mentalităţile. La dezbatere au participat şi doamnele doamnele secretar de stat, Doina Pârcălabu şi Izabela Doboly”, mai scrie Firea în postare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Scăpaţi pe moment de problema restanţelor, conducătorii de la Poli reiau lupta pentru promovare cu două transferuri foarte reuşite.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.