Profil suplimentul "Iasul in AFACERI"

Gabriela Grădinariu, pledoarie pentru muzică şi promovarea tinerilor cu talent

Povestea din spatele unuia dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Iaşi

joi, 19 ianuarie 2017, 13:45
7 MIN

După 20 de ani în care a purtat roba de avocat cu mîndrie, Gabriela Grădinariu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi ieşeni. Pledoariile sale au răsunat în unele dintre cele mai mediatizate dosare din Iaşi.

Dincolo de notorietatea dobândită ca avocat, viaţa acesteia a dus-o pe un drum cu totul nou, devenind un real promotor al muzicii. „Dacă impui respect, dacă îi respecţi pe ceilalţi, atunci cu siguranţă vei primi respect din partea lor”, spune Gabriela Grădinariu.

„Un avocat bun trebuie să fie un profesionist desăvârşit”

 

Avocatura nu-i o profesie tocmai uşoară. Nu poţi ajunge la performanţă oricum, pentru că este nevoie de multă practică, implicare şi formare profesională continuă. Doar timpul petrecut în sălile de judecată şi deciziile favorabile clienţilor date de instanţe în dosarele tale te pot face cunoscut. După 20 de ani în care a purtat roba de avocat cu mîndrie, Gabriela Grădinariu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi ieşeni. Pentru domnia sa, succesul a­pare atunci când sunt respectate drepturile pe care le are orice om, chiar şi atunci când este acuzat de săvârşirea unei infracţiuni. „Este foar­te important ca acea persoană să înţeleagă unde a greşit, să în­ţeleagă că este justificată pedeapsa, dar, totodată, să primească pedeapsa cea mai mică în raport cu fapta să­vârşită. Dacă este nevinovată, justiţia trebuie să aibă puterea să recunoască acest fapt”, ne-a declarat domnia sa.

Fiind în prezent un specialist de necontestat în materia dreptului penal, Gabrielei Gărdinariu nu i-a fost deloc uşor să ajungă aici. Pledoariile sale au răsunat în unele dintre cele mai mediatizate dosare de crimă organizată din Iaşi şi n-a avut nicio teamă să-şi spună răspicat punctul de vedere şi să lupte pentru drepturile clienţilor săi cu toate încrederea. „Trebuie să fii un foarte bun psiholog, astfel încât să poţi înţelege exact do­rin­ţele clientului, să stabileşti o punte perfectă de comunicare între tine şi el şi să-l ajuţi să înţeleagă ceea ce este cel mai bine pentru sine”, spune Gabriela Grădinariu. Prin atitudinea sa onestă, corectă, a reuşit să câştige atât respectul colegilor de breaslă, cât şi al ma­gistraţilor sau a inculpaţilor din dosare. „Dacă impui respect, dacă îi res­pecţi pe ceilalţi, atunci cu siguranţă vei primi respect din partea lor”, completează domnia sa.

Ca în orice alt domeniu de afaceri, într-o profesie liberală clienţii devin mai numeroşi pe măsura recomandărilor primite, iar relaţia de încredere şi empatia faţă de client pot juca un rol esenţial. „Chiar dacă un avocat nu trebuie să arate implicarea emoţională, acesta trebuie să fie şi un foarte bun psiholog şi să asculte durerea şi apăsarea clientului şi mai ales a familiei”, declară Gabriela Grădinariu. Tocmai de aceea, domnia sa consideră că profesia de avocat este una solicitantă, căreia trebuie să îi dedici nu numai timp, dar şi foarte multă energie: „Încărcătura emo­ţio­nală a fiecărui caz ajunge să se reflecte, de multe ori, şi în viaţa personală, trăirile fiind atât de intense, încât nu le poţi lăsa, de fiecare dată, la birou.

 

„Dacă poţi să crezi cu tărie într-un vis al tău, îl poţi transforma în realitate”

 

A fost mereu în topurile eleganţei feminine din Iaşi, atât prin ţinuta vestimentară, cât şi prin atitudinea faţă de cei din jurul său. Toate acestea nu au fost suficiente pentru a da naştere unei poveşti şi mai surprinzătoare. Acum, a ales să-şi ţină roba de avocat mai mult în dulap pentru a se dedica unui domeniu în care pot fi construite lucruri solide, pe care timpul să nu le şteargă atunci când se schimbă legile. A înfiinţat Asociaţia „Viitor de 7 stele“, un proiect ambiţios, care îşi propune să promoveze arta, în special acele talente muzicale care nu au susţinerea financiară şi morală pentru a ieşi în faţă. În ultimii ani, Gabriela Grădinariu a devenit promotor al evenimentelor artistice şi a intrat tot mai serios în lumea muzicii.

Pentru Gabriela Grădinariu, muzica a devenit un refugiu imediat şi o sursă de energie pozitivă şi de echilibru.  A amenajat un studio personal în propria casă, acesta fiind şi locul „unde se poate întâlni cu muzica”. Primul album muzical „Viaţa e un cântec, cântă-l cu plăcere” a fost un dar pe care a dorit să îl ofere prietenilor şi familiei cu ocazia aniversării vârstei de 40 de ani. Sub titlul „Nimic din viaţa mea nu aş schimba”, în iulie 2016 a lansat un nou album, un adevărat test al maturizării muzicale. „Dacă poţi să crezi cu tărie într-un vis al tău, îl poţi transforma în realitate şi poţi, inclusiv, să scoţi un album muzical” este mesjul mo­ti­va­ţional înscris pe acest album. Con­ţine 11 piese originale la care au con­tribuit com­pozitori şi artişti con­sacraţi din Republica Moldova, între care Olga Ciolacu şi Maria Stoianov. Gabriela Grădinariu a legat o prietenie strânsă cu cele două mari nume şi a participat împreună cu acestea la mai multe concerte, spectacole sau emisiuni TV.

 

Arta merită un viitor frumos, iar tinerii talentanţi trebuie promovaţi

 

„Viitor de 7 stele” este cel mai recent proiect prin care îşi propune să demonstreze atât artiştilor, cât şi spectatorilor că arta merită „un viitor”. Începutul l-a reprezentat o tabără de muzică folk, organizată în luna octombrie a anului trecut pentru tinerii artişti care au avut rezultate deosebite la festivalurile de gen. În fiecare zi, tinerii au participat la workshop-uri pe teme specifice industriei muzicale şi au însuşit lecţii importante pentru devenirea lor în domeniul artistic.

Participanţii au în­vă­ţat despre drepturile de autor, au desfăşurat lecţii practice în studio, au avut întâlniri cu specialişti texti­eri pentru a învăţa cum se fac textele pentru melodii, au organizat un spec­tacol într-un local din Suceava, iar la finalul taberei au avut şansa de a performa pe scena Aulei Bibliotecii Central Universitare din Iaşi, în spectacolul „Alchimia toamnei”, alături de artişti consacraţi. În acelaşi loc, în mai 2016, o tânără foarte talentată din Suceava şi-a văzut visul cu ochii şi a fost sprijinită de Gabriela Grădinariu pentru lansarea celui de-al doilea album al său: „Acum ştiu”.

Cum s-a întâlnit avocatura cu actul artistic

 

Spectacolul de la B.C.U. a fost şi punctul de convergenţă dintre profesia de avocat şi cea de susţinător al artelor, Gabriela Grădinariu fiind la acel moment – octombrie 2015 – implicată pro­fesional într-un caz de notorietate, ca apărătoare a familiei tinerei Diana Gugulică, ucisă, în Parcul Copou. „Întrucât spectacolul avea ca pro­ta­gonişti tineri, mulţi dintre ei de vârsta Dianei, am considerat că trebuie să-i aducem un omagiu. Totodată, având în vedere că, la acel moment, existau nişte dispozitii legale conform cărora judecătorii erau obligaţi să-l elibereze din starea de arest preventiv pe criminalul Dianei, odată cu pronunţarea soluţiei în prima instanţă, chiar daca îi aplicau pedeapsa maximă, pe considerentul că era minor, am decis că trebuie sa protestăm, într-o manieră specială: prezentatorii au purtat tricouri pe care aveau inscripţionate, pe partea din faţă, dispoziţiile iar pe partea din spate, fotografia Dianei”, po­ves­teşte domnia sa. Demersul nu a fost zadarnic, întrucât la câteva luni după acest protest dispoziţiile au fost declarate neconsţitutionale.

 

Viitor de 7 stele

 

Anul acesta, Asociaţia Viitor de 7 stele a fost partener al Asociaţiei culturale FAIR, în organizarea Târgului na­ţio­nal de folk „O gură de folk”, de la Gura Humorului. Târgul menţionat a fost organizat în perioada 21 – 23 octombrie 2016, iar în cadrul acestuia au fost oferite burse de merit pentru trei dintre tinerii participanţi la tabăra „Viitor de 7 stele“, asigurându-le şi prezenţa pe scena târgului alături de nume grele din muzica folk românească. Cel mai recent eveniment organizat de Asociaţia „Viitor de 7 stele“ a avut loc pe data de 30 noiembrie 2016, sub titlul „Arta, anotimpul sufletului”.

A fost o îmbinare perfectă între domenii diverse precum muzica, literatura şi pictura. Gabriela Grădinariu afirmă că nu ar putea abandona profesia de avocat, însă crede că ar putea să aloce mai puţin timp pledoariilor pentru a se dedica promovării actelor artistice. Asociaţia „Viitor de 7 stele” va continua prin a sprijini tineri artişti din toate domeniile, pentru a deservi mai ales, beneficiarii finali, spectatorii sau iubitorii de artă.

Pe termen lung, speră să achiziţioneze aparatura necesară pentru derularea e­venimentelor muzicale şi să în­fi­inţeze o sală de spectacole, astfel încât să existe un circuit economic sustenabil pentru promovarea artiştilor.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii