Gafon nu e singurul avocat urcat beat la volan. Cine a mai fost prins cu o alcoolemie uriașă la volan
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Gafon nu e singurul avocat urcat beat la volan. Cine a mai fost prins cu o alcoolemie uriașă la volan

GALERIE
politist
  • politist
- +

Pe lângă avocatul Iulian Gafon, arestat după ce s-a urcat beat şi a ucis un om nevinovat, în Baroul Iaşi mai sunt şi alţi purtători de robe negre ce au fost prinşi în ofsaid de poliţiştii rutieri  

Cazul şocant al avocatului Iulian Gafon, care s-a urcat beat la volan (VEZI AICI), nu este singular în Baroul Iaşi. „Ziarul de Iaşi“ a descoperit că, pe lângă Iulian Gafon, în ultimii ani, şi alţi membri ai Baroului au fost prinşi conducând cu alcoolemii foarte mari, unii dintre aceştia fiind deja condamnaţi, în timp ce alţii sunt, în prezent, judecaţi. 

Un caz neştiut este cel al avocatului Dinu Şerban, membru în Biroul Municipal al PNL Iaşi şi avocat din 2001. Şerban este judecat în prezent, de Curtea de Apel Iaşi, fiind acuzat că s-ar fi urcat băut la volan în 2012. 

Dosarul penal al lui Şerban a avut un traseu atipic, avocatul fiind, în primă fază, scos de sub urmărire penală din cauza unor nereguli tehnice privind probele de sânge. Faptele imputate lui Şerban datează din 9 fe­bruarie 2012, atunci când avocatul a fost oprit de poliţişti, pe Calea Chişinăului. Agenţii au aflat că acesta ar fi băut înainte de a se urca la volan şi l-au condus la spital. Cele două probe de sânge prelevate au relevat alcoolemii de 2,30 la mie şi 2,05 la mie. Şerban spune că poliţiştii care se ocupau de dosarul său ar fi trimis probele de sânge pentru a fi analizate cu o întârziere de 5 zile, cu două zile mai mult decât prevede metodologia. În tot acel timp, probele nu ar fi fost ţinute la frigider.

Avocaţi condamnaţi

„Este o situatie delicată. În cazul meu, probele de sânge au fost trimise după cinci zile, şi din acest motiv, procurorul de caz, la momentul respectiv, mi-a aplicat achitarea. Ulterior, noul procuror de secţie, care se află într-o stare de duşmănie cu mine, a trimis dosarul spre rejudecare, a infirmat soluţia şi a dispus trimiterea în judecată. La momentul la care primul procuror mi-a dat scoatere de sub urmărire penală, s-a dispus de către IPJ Iaşi o verificare a celor care au trimis probele prea târziu, poliţiştii fiind şi sancţionaţi. Ulterior, din cauza presiunilor, aceşti poliţişti au revenit şi au spus că probele au fost păstrate conform legii“, ne-a spus, ieri, avocatul Dinu Şerban. Acesta ne-a precizat că, după ce a fost scos de sub urmărire penală, i s-a restituit şi permisul, pe care l-a folosit timp de un an. Documentul i-a fost suspendat din nou după ce dosarul său a fost redeschis. Dinu Şerban mai este vizat şi în alte dosare penale. 

Un alt membru al Baroului Iaşi care a fost prins conducând este Florin Bogdan Pavel. Acesta a fost surprins conducând deşi băuse în prealabil, pe 14 august 2015, pe raza comunei Tomeşti. Cele două probe biologice prelevate au relevat valori de 2,40 la mie, respectiv 2,20. Pe 4 februarie 2016, Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat pe Pavel la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Potrivit portalului instanţelor de judecată, nici acesta, nici procurorii nu au contestat decizia. În cursul zilei de ieri, Pavel nu a putut fi contactat. Un alt caz, mediatizat la momentul respectiv, a fost cel al avocatei Daniela Ciocan, condam­nată, în 2012, la şapte luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost prinsă, în 2011, conducând cu o alcoolemie de 1,80. 

Când pot fi excluşi avocaţii

Decanul Baroului Iaşi, avocatul Marius Striblea, ne-a explicat în ce condiţii poate fi suspendat un avocat din instituţie: „Conform legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, un membru al baroului poate fi exclus dacă a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, abuzuri stabilite prin hotărâre judecătorească sau dacă se constată că a săvârşit abateri disciplinare grave (strict indicate de Legea 51/1995)“. Striblea a mai adăugat că avocatul poate fi exclus din profesie şi dacă a fost condamnat definitiv prin hotărâre judecă­torească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie, condamnare care este de natură să aducă atingere gravă prestigiului profesiei. „În ultimii ani, au existat câteva cazuri în care cei condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare fie nu se mai regăsesc printre membrii Baroului Iaşi, fie măsurile administrative urmează a fi analizate după ce pedeapsa se va considera executată (de exemplu, situaţia când instanţa a dispus prin hotărâre interdicţia de a profesa pentru o anumită perioadă de timp)“, a încheiat Striblea. 

Voci din breasla avocaturii ne-au precizat că încăpăţânarea de a se urca la volan după ce au băut, în cazul unor avocaţi, - fără a generaliza sau nominaliza -, se trage din mândria unora dintre purtătorii de robe negre ce consideră că, prin prisma profesiei, pot scăpa basma curată dacă sunt prinşi băuţi la volan. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.