Gala directorilor de școli: au început înscrierile. Iașul are tradiție bună la aceste premii

luni, 20 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Gala directorilor de școli: au început înscrierile. Iașul are tradiție bună la aceste premii

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) a deschis înscrierile pentru Gala Premiile pentru Directorii Anului 2024. Este evenimentul care pune în prim-plan realizările directorilor din liceele, școlile și grădinițele publice din România. Înscrierile se pot face online, până pe 10 iulie. Sunt eligibili pentru înscriere toți directorii și directorii adjuncți în funcție în anul școlar 2023-2024, mai puțin cei care au fost premiați la edițiile anterioare ale Galei.

Cea de-a VIII-a ediție a Galei Premiilor pentru Directorii Anului va avea loc pe 24 octombrie 2024, la Opera Națională din București. Vor fi premiați patru directori de școală pentru categoriile Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse, precum și marele premiu, Directorul Anului 2024. Însă, noutatea din acest an este apariția unei etape intermediare de jurizare, cea regională.

„Efectele acestui eveniment prin care celebrăm și premiem, iată, pentru a opta oară consecutiv, Directorii Anului, se resimt, în primul rând, la nivelul comunităților. Cu fiecare ediție, această Gală a reușit să mobilizeze o rețea extinsă de lideri din toate domeniile, care au recunoscut importanța vitală a investiției în educație. Directorii de școală finaliști și premianți au devenit modele de inspirație, iar ideile lor au călătorit dincolo de sălile de clasă, influențând practici la nivel local, regional sau național. Putem spune azi cu certitudine că, prin etalarea realizărilor și punerea în prim-plan, de-a lungul timpului, a directorilor de școală cu rezultate vizibile, sunt produse schimbări semnificative în educație, de tip butterfly effect, la toate nivelele, prin implicarea diferiților actori din societate”, a spus Andreea Nistor, Director Executiv AVE.

Noutatea ediției: jurizare la nivel regional

Categoria Inovare aduce în prim-plan realizări care au dus la deblocarea unor procese, care au implicat persoane din afara școlii pentru îndeplinirea obiectivelor, care au avut în vedere utilizarea tehnologiei sau a elementelor de inovare pentru învățare vizibilă la elevi. Categoria Antreprenoriat vizează competențe demonstrate în gestionarea resurselor și a bugetului, în identificarea și atragerea de venituri suplimentare, dar și abilitatea de a vedea oportunități acolo unde au existat provocări. Categoria Egalitate de Șanse este dedicată acțiunilor care au făcut ca fiecare elev să participe la școală, iar cei mai vulnerabili dintre copii să fie integrați și să li se asigure progresul școlar.

Citiți și: Iată cum trebuie condusă o şcoală! Iaşul, la loc de cinste aseară pe scena Ateneului din Capitală: directorul anului este o ieşeancă

Titlul de Directorul Anului 2024 se acordă unuia dintre finaliștii primelor trei categorii de premii, care depășește nivelul așteptat al unei categorii și îndeplinește criterii transversale: are o viziune clară asupra direcției în care conduce unitatea de învățământ, dă dovadă de creativitate, abilități de comunicare și negociere, reziliență în fața provocărilor, este un lider inspirațional, știe să își motiveze echipa și să creeze un mediu de învățare bun pentru adulți și pentru elevi.

Directorii se pot înscrie prin completarea unui formular disponibil online la maximum două categorii de premii din cele trei (Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse). Fiecare director înscris este luat automat în considerare și pentru marele premiu, Directorul Anului 2024. De asemenea, oricine cunoaște un director de școală cu rezultate extraordinare îl poate recomanda pentru înscriere, prin completarea unui formular online.

Selecția și jurizarea pentru Gala Premiilor pentru Directorii Anului se face în cinci etape – validarea înscrierilor, evaluarea preliminară, jurizarea regională, jurizarea națională și desemnarea Directorului Anului 2024.

Noutatea acestui an o reprezintă includerea unei etape suplimentare de jurizare la nivel regional, astfel că vor avea loc patru jurizări de acest tip în funcție de împărțirea geografică (Est, Sud, Vest, Centru). Fiecare regiune va trimite în etapa de la București câte trei câștigători pentru categoriile Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse.

Premiu în valoare de 3.500 de euro

Premiul acordat fiecărei categorii va fi de 3.500 de euro, sumă care are ca scop susținerea directorilor în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect.

Citițu și: Gala Premiilor pentru Directorii Anului: cei mai mulţi finalişti sunt din Iaşi

Totodată, câștigătorii au un loc asigurat în cadrul Programului de Transformare a Școlilor din România, coordonat de AVE. În cadrul acestui program, școala va fi sprijinită 360°, astfel încât fiecare copil să obțină progres vizibil. Timp de trei ani, AVE va va fi alături de școală în procese de transformare și învățare.

Directorii Anului din județul Iași

Județul Iași a avut câștigători în edițiile anterioare ale Galei Premiilor pentru Directorii Anului. Astfel, în anul 2021, directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, Adina Romanescu, a primit titlul de Directorul Anului 2021, iar directorul Școlii Gimnaziale Speciale din Pașcani, Cătălin Condrea, a obținut premiul Directorul Anului pentru Inovare. La ediția din anul 2022, directoarea Școlii Gimnaziale Popricani, Simona Elena Voinescu, a primit premiul Directorul Anului pentru Antreprenoriat, iar directoarea Școlii Gimnaziale „Elena Cuza”, Georgiana-Livia Antoci, a fost numită Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse. Directorul Anului 2023 a fost Raluca Mariana Cozma, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași.

Despre Asociația pentru Valori în Educație

AVE este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să sprijine  transformarea sistemului educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Puteți fi la curent cu acțiunile AVE urmărind paginile de LinkedIn, Facebook și Instagram.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii