anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Gala Premiilor Naţionale “Ziarul de Iaşi”: «Muza înaripată» a fost înmânată ieri (VIDEO-FOTO)

GALERIE
premiuZdi 2022
 • premiuZdi 2022
- +

Gala Premiilor Literare Ziarul de Iaşi, eveniment în cadrul căruia a fost decernat Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, a avut loc în cursul zilei de ieri, de la ora 16.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, partenerul instituţional al evenimentului. „Muza înaripată”, o sculptură deosebită, în bronz, realizată de maestrul Sorin George Purcaru, a revenit în acest an scriitorului Florin Lăzărescu pentru volumul „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, apărut la Editura Polirom în anul 2021. Premiul pentru debut a fost acordat lui Andrei Victor Cojocaru pentru volumul „De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic”, apărut la Editura Universităţii „Al.I. Cuza”.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost acordat ieri în cadrul unui eveniment care a avut loc într-un loc plin de istorie şi cultură, la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, gazda şi partenerul instituţional din acest an.

Vezi mai multe imagini aici

Alături de reprezentanţi ai partenerilor oficiali, Stef Invest şi Antibiotice, ai membrilor distinsului juriu format din scriitori, critici literari şi profesori universitari, dar şi alţi invitaţi de seamă din lumea literară şi universitară a Iaşului, ai mediului de afaceri sau ai instituţiilor de învăţământ şi cultură din capitala Moldovei ori ai mediului politic ieşean.

„O dezbatere literară veritabilă”

Toni Hriţac, redactorul-şef al Ziarului de Iaşi şi iniţiator al proiectului, a fost cel care a moderat festivitatea de premiere. Acesta a vorbit despre istoria pe care o are deja Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, dar şi despre onestitatea şi transparenţa de care a dat dovadă în fiecare de fiecare dată juriul acestui premiu literar aflat în acest an la cea de-a XIX-a ediţie.

„Acest premiu este unul a cărui reputaţie se datorează în primul rând juriului. Domnul profesor Alexandru Călinescu, preşedinte al juriului de la înfiinţare, Codrin Liviu Cuţitaru, alături de ceilalţi membri ai juriului, Bogdan Creţu, Antonia Patraş, Doris Mironescu şi am avut în decursul timpului şi alţi membri în juriu, cum ar fi regretatul Emil Brumaru sau Valeriu Gherghel ori Nichita Danilov.

Ei s-au îngrijit în decursul timpului, şi trebuie să fim recunoscători, pentru că asigură o dezbatere literară veritabilă”, a precizat Toni Hriţac, care a amintit şi de importanţa sponsorilor care, în fiecare an, fac posibilă premierea literaturii de calitate. În deschidere a luat cuvântul şi Alexandru Lăzescu, preşedintele Ziarului de Iaşi, care a avut o scurtă intervenţie despre ediţiile din anii trecuţi ale Premiului.

Un ieşean, laureatul din acest an

Alexandru Călinescu, preşedintele juriului, a fost cel care a vorbit despre câştigătorul din acest an, Florin Lăzărescu, dar şi despre volumul premiat la cea de-a XIX-a ediţie, „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”.

„Anul acesta premiem un prozator ieşean cunoscut. El face parte dintr-o promoţie foarte interesantă a prozei ieşene, care acum 20 de ani era generaţia tânără, iar acum este generaţia de mijloc. Sunt încă doi scriitori din Iaşi foarte cunoscuţi din acestă generaţie, Dan Lungu şi Lucian Dan Teodorovici, care şi ei au fost laureaţi ai acestui premiu”, a explicat Alexandru Călinescu, amintind totodată şi despre realizările şi experienţa scriitorului laureat, dar şi meritele romanului care a primit în acest an Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi.

Ştefan Apălimăriţei, managerul companiei Stef Invest, a fost cel care a înmânat trofeul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, laureatul, Florin Lăzărescu, ţinând să sublinieze că, în ciuda altor distincţii din afara graniţelor, acesta este primul premiu luat în România. „Noi suntem în ţara meşterului Manole. Mă bucur foarte mult că premiul acesta durează. Puţine lucruri durează, mai ales că sunt multe lucruri care au început frumos la Iaşi. E un premiu foarte important nu pentru că l-am luat eu, ci pentru că, de exemplu, am primit felicitări de la Mircea Cărtărescu, care a spus că acesta este unul dintre puţinele premii care îşi păstrează demnitatea din România”, a afirmat Florin Lăzărescu.

Premiul pentru debut, înmânat unui tânăr universitar ieşean

Premiul pentru debut a revenit în acest an lui Andrei Victor Cojocaru, un tânăr cadru didactic universitar ieşean. Despre autor şi volumul premiat, „De la quest la genul fantasy. Simbolistica drumului iniţiatic”, apărut la Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, a vorbit Codrin Liviu Cuţitaru, membru al juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”.

„Ne aflăm în faţa debutului unui tânăr cercetător, a unui tânăr universitar, cum au fost foarte mulţi de-a lungul celor aproape 20 de ani. Cred că 60% au fost tineri profesori la universitatea din Iaşi aflaţi la prima carte”, a afirmat Codrin Liviu Cuţitaru, care a afirmat că în ciuda diferenţelor de opinie pe care adesea le are cu specialiştii în literatura comparată, volumul lui Andrei Victor Cojocaru l-a atras de la primele pagini.

„Faptul că mie mi-a plăcut cartea unui comparatist este o performanţă în sine. Eu am o problemă cu comparatiştii, cu care de altfel sunt în relaţii cordiale, dar în momentul în care intrăm în zona profesională, am aşa, o mică anxietate”, a glumit Codrin Liviu Cuţitaru, care mai apoi a vorbit pe larg despre subiectele tratate de volum, dar şi modul în care a fost păstrat totuşi un fir roşu menit să creeze o lucrare compactă.

Trofeul premiului pentru debut a fost acordat de către reprezentantul companiei Antibiotice, Valentina Biţă, companie care a fost alături de Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” încă de la prima ediţie. „Suntem onoraţi să fim parteneri ai acestui important premiu naţional al Ziarului de Iaşi încă din 2004. Un premiu care susţine constant scriitorii români de calitate”, a precizat Valentina Biţă, care a precizat că tema volumului premiat în acest an, al drumului iniţiatic, se poate regăsi chiar şi în culturile organizaţionale, iar compania Antibiotice face tot posibilul să sprijine tinerii la început de drum.

Tânărul laureat al premiului pentru debut a ţinut să aducă mulţumiri juriului, Ziarului de Iaşi şi sponsorilor care au susţinut acest demers cultural.

Despre autorii premiaţi

Marele câştigător de anul acesta al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, premiu aflat la cea de-a XIX-a ediţie, trofeu acordat pentru cea mai bună carte apărută în anul anterior, este Florin Lăzărescu, care a primit acest premiu pentru „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”, apărut la editura Polirom. Volumul lui Florin Lăzărescu descrie aproape fotografic viaţa lui Paul, de la dialoguri despre lucruri obişnuite şi până la actul de a scoate bani de la bancomat, prezentând astfel o adevărată radiografie a unei generaţii, dar şi a ţării în general. Florin Lăzărescu, prozator, scenarist  şi publicist, s-a născut în judeţul Iaşi în 1974. A urmat cursurile Facultăţii de Litere de la UAIC, iar în 2000 a absolvit un masterat în literatură comparată şi antropologie. Este unul dintre fondatorii şi organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi - FILIT, fiind totodată şi colaborator cu diferite publicaţii culturale din ţară şi membru în colegiul de redacţie al săptămânalului Suplimentul de cultură. A debutat în 2000 cu volumul de povestiri „Cuiburi de vîsc”. Până în prezent a publicat opt volume, patru antologii, dar şi scenarii, printre care se numără şi scenariul filmului Aferim!.

Andrei Victor Cojocaru, cadru didactic al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi din anul 2018, a fost declarat câştigătorul premiului pentru debut, premiu acordat pentru volumul „De la quest la genul fantasy : simbolistica drumului iniţiatic”, lucrare apărută la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Andrei Victor Cojocaru s-a născut în 1993 la Iaşi, a urmat cursurile Facultăţii de Litere din Iaşi, licenţă şi masterat, iar în 2021 a obţinut titlul de doctor în filologie.

Trei parteneri de excepţie ai ediţiei: Stef Invest”, BCU Iaşi şi Antibiotice SA

Partenerul principal al ediţiei din acest an, compania Stef Invest, s-a alăturat în acest an iniţiativei Ziarului de Iaşi, punctând importanţa pe care o are educaţia şi cultura în evoluţia societăţii în general. Răzvan Apălimăriţei, managerul general al companiei, a subliniat înainte de Gala de decernare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” că sprijinirea acestui proiect a fost un gest natural, acest fel de demersuri fiind cele ajută la evoluţia societăţii în general.

„Suntem onoraţi şi bucuroşi că ne puteam alătura unui demers care sprijină talentul, excelenţa, calitatea, onestitatea şi verticalitatea, iar sprijinul Stef Invest, care operează după coordonate similare, a venit într-un mod natural. Chiar dacă activăm într-un domeniu în care ingineria şi ştiinţele exacte primează, suntem conştienţi că fără partea creatoare, fără inspiraţia scriitorilor şi fără aportul pe care îl aduc artele societăţii lumea ar fi mult mai gri, iar obiectele şi clădirile construite de ingineri şi-ar pierde din semnificaţie”, a afirmat Răzvan Apălimăriţei.

Compania Antibiotice, partenerul tradiţional al evenimentului, a sprijinit în fiecare an demersul Ziarului de Iaşi, onorând astfel pe deplin dictonul companiei, „Ştiinţă şi Suflet”. „Susţinerea tinerelor talente este o preocupare constantă în cadrul companiei noastre. Antibiotice, un brand prietenos şi responsabil, are implementate o serie de proiecte, în parteneriate cu şcoli şi universităţi, adresate tinerilor, care îşi pot găsi în compania noastră un mod de a-şi începe parcursul profesional, de a-şi dezvolta abilităţi şi de a asimila cunoştinţe utile în profesia aleasă", a transmis Ioan Nani, director general „Antibiotice".

Vezi mai multe imagini aici

Partenerul instituţional din acest an este Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, directorul instituţiei, conf.dr. Ioan Milică, menţionând înainte de Gala de decernare că anul acesta premiul se întoarce în casa scriitorilor şi a cărţilor, la bibliotecă.

Aproape două decenii de tradiţie

Anul trecut, câştigătoare al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost desemnată scriitoarea Ioana Pârvulescu, a cărei carte, „Prevestirea“, apărută la Editura „Humanitas“, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2020.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerul principal al ediţiei din acest an este compania Stef Invest, partenerul tradiţional este compania Antibiotice, iar partenerul instituţional este Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.