Gâlceava înţeleptului cu lumea dezlănţuită
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Gâlceava înţeleptului cu lumea dezlănţuită

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„Dintre sute de catarge/ Care lasă malurile/ Câte oare le vor sparge/ Vânturile, valurile” (Mihai Eminescu)

Într-un mod ciudat, în ultimul timp, în jocul meu cu mărgele de sticlă s-a regăsit mai des ca de obicei mărgica mai boghetă a lui Socrate. Şi deşi teoria numerelor complexe nu ne este străină, misticul din adâncul sinei noastre nu a putut să nu se întrebe despre aşa întâmplări repetate. Şi atunci am început să arunc o privire mai atentă în jurul meu, unde se dădea o lupta acerbă între ştiinţa de ultima oră şi credinţele născute din amigdale deşănţate active într-un număr incredibil de mare. Iar amigdalele astea erau peste tot extrem de gălăgioase şi, aşa cum le stă bine, foarte convinse de „adevărul” lor. Şi atunci mi-am adus aminte de Socrate, care ca şi preocupare principală, ţinea să demonstreze celor convinşi că „ştiu ei” că de fapt nu ştiu nimic. Şi asta, încă o coincidenţă, m-a amuzat, până când am înţeles că, de fapt, toată bătălia asta era complet lipsită de sens şi de substanţă. E ca şi cum la un concert ai lua microfonul din faţa orchestrei sau a formaţiei şi l-ai plimba prin public, pentru că mulţi din public ar fi convinşi că ei cântă mai bine şi „ştiu” mai bine melodia. Sau ca şi cum, în mijlocul operaţiei, ai lua bisturiul din mâna chirurgului şi l-ai da celor din parcul din faţă spitalului, să continue, pe singurul argument că „ştiu ei mai bine”. Şi exemplele ar putea continua. Dar cred că argumentul e destul de clar până aici.

Şi atunci vin şi spun, doar pentru că tehnologia modernă (care, a propos, tot din ştiinţă se trage, dar culmea, deşi o folosesc toată ziua, acolo nu se pricep aproape de loc - ştiu doar că trebuie să apese pe iconiţa albastră) a pus un microfon în faţa fiecăruia dintre noi, să ne ţinem bracinarii şi să ne vedem limitele, şi să încercăm să nu „cântăm” nimic neapărat în el, doar pentru că este „un hit la modă” şi ni se pare că îl ştim foarte bine sau chiar că putem să improvizăm mai bine decât a făcut-o compozitorul (de altfel, greu de identificat). Să încercăm să păstrăm decenţa şi bunul simţ. Eu înţeleg emoţia scenei, dar fac apel la raţiunea de a refuza „reproducerea” pe acea scenă şi să ne retragem cu demnitate în public. Şi chiar dacă nu simţim nevoia să aplaudăm, măcar să ascultăm cuminţi pe cei care au învăţat în adevăr să cânte. 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.