Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

GALERIE FOTO: Meniu fără conserve la “Socola”

GALERIE
IMG_4725
  • IMG_4725
- +

Hrana zilnică este pregătită din produse proaspete. Alocaţia a rămas la 7 lei pe zi

Meniul bolnavilor internaţi la Institutul de Psihiatrie "Socola" a fost schimbat complet începând cu 10 august, cu toate că alocaţia pentru hrana pacienţilor a rămas aceeaşi, în valoare de 7 lei pe zi. Potrivit conducerii spitalului, unitatea alocă lunar pentru meniu un buget cuprins între 110.000 şi 140.000 de lei, îmbunătăţirea meselor pacienţilor fiind posibilă după mai multe negocieri purtate cu furnizorii de alimente.

GALERIE FOTO

Astfel, institutul a renunţat complet la produsele de tip conservă, hrana bolnavilor fiind pregătită zilnic doar din produse proaspete.

 
 
Meniul, servit atât la sediul central al spitalului, cât şi în secţiile exterioare de la Şipote şi Bârnova, este diferit zilnic, miercurea şi vinerea fiind servită mâncare de post, aşa cum au solicitat 90% dintre bolnavii institutului în cadrul unui sondaj.
„Încă de la început, prioritatea mea ca manager a fost să îmbunătăţesc hrana bolnavilor. La propunerea directorului medical al institutului ne-am inspirat din experienţa colegilor din spitalele din Franţa, unde meniul bolnavilor se realizează pe 14 zile. Măsura este binevenită în condiţiile în care durata medie de spitalizare a unui bolnav cu afecţiuni psihice este între 12 şi 14 zile, astfel încât bolnavii ajung să primească zilnic un meniu diferit”, a arătat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie "Socola".
 
 
Potrivit conducerii, bolnavii au zilnic în meniu carne, brânză, ouă şi lapte. În plus, bolnavii din secţia de paliaţie beneficiază şi de un supliment proteic care poate conţine carne, ciuperci şi alte gustări. O parte din produsele folosite în hrana pacienţilor provine şi de la gospodăria anexă a secţiei exterioare Şipote, cum ar fi lactatele, mierea de albine şi fructele.
 
Reprezentanţii spitalului spun că angajaţii din bucătăria acestuia sunt ajutaţi pentru prepararea celor trei mese pe zi pentru cei 500 de bolnavi inclusiv de mai mulţi pacienţi cronici. Guvernul nu a majorat alocaţia de hrană a bolnavilor de şapte ani. În aceste condiţii, pacienţii din spitalele de stat sunt hrăniţi din aproximativ 10 lei pe zi, plus-minus 3 lei, în condiţiile în care unitatea medicală trebuie să le asigure cel puţin trei mese pe zi, iar în unele cazuri chiar şi suplimente alimentare.
 
Astfel, conducerile spitalelor din Iaşi au arătat de mai multe ori că deşi s-au obişnuit să asigure hrana bolnavilor din bani puţini, o majorare a alocaţiei ar fi binevenită, în condiţiile în care în cei şapte ani preţurile unor alimente au fost majorate succesiv.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri