FOTO/VIDEO A fost inaugurată o zonă universitară pentru un sport nou, la modă, cu nume grecesc: calisthenics
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugura, ieri, cea mai mare zonă universitară de calisthenics din Iași, situată în parcul comun al căminelor T5-T6-T9-T11. Astfel, studenții universității pot face mișcare în aer liber.
Echipamentul dedicat acestui sport modern, ce dezvoltă în special musculatura, a fost cumpărat printr-un proiect desfășurat împreună cu Fundația Comunitară Iași, finanțat integral din sectorul privat. Cei 220.000 de lei necesari pentru amenajarea spațiului și achiziționarea barelor de calisthenics au fost obținuți dintr-o finanțare complet privată, oferită de Raiffeisen Bank și PHINIA România.
„Inaugurăm prima etapă a centrului civic al campusului studențesc Tudor Vladimirescu, o investiție majoră pentru universitatea noastră, și mai ales pentru studenții ce locuiesc în Tudor. Practic, s-a făcut o zonă de calisthenics, e un sport nou și modern, popular în rândul tinerilor. Ca tânăr, prin aceste exerciții fizice îți folosești greutatea corpului la niște bare, dezvoltându-ți musculatura întregului corp”, a declarat Bogdan Budeanu, director servicii studențești în cadrul TUIASI.
Studenții, entuziasmați de zona de calisthenics
Zona deja folosită de studenți s-a transformat în centrul unui club studențesc dinamic de Calisthenics – Street Workout. Ei au început inițial activitatea în mica zonă de calisthenics din Parcul Pheonix, deschisă între T1 și T2, însă numărul mare de participanți a făcut ca spațiul să devină insuficient.
„Ne dorim să impregnăm foarte bine activitatea sportivă printre studenți și cu ocazia asta dezvoltăm o completare a parcului T1-T2, parcul Phoenix, în care studenții să poată petrece timp liber foarte plăcut. Campusul are o serie întreagă de proiecte pe care dorim să le implementăm, de la renovarea căminelor prin PNRR, la construcția căminului CNI, la amenajarea centrului civic prin crearea de spații de recreere pentru studenți, picturi murale pe cămine, încercăm să dăm viață căminului în totalitate”, a declarat conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, prorector responsabil de relația cu studenții de la TUIASI.
Cu alte cuvinte, se dorește să se amenajeze o zonă de recreere pentru studenți, într-un spațiu multifuncțional ce va include: un amfiteatru în aer liber destinat proiecțiilor de filme, reprezentațiilor teatrale și evenimentelor culturale; zone de relaxare și interacțiune socială, cu „insule” dedicate întâlnirilor sociale; facilități sportive moderne, precum mese pentru teqball și tenis de masă, precum și un spațiu de calistenică, care a fost acum inaugurat; în cele din urmă, vor exista și zone verzi și spații de studiu în aer liber, menite să creeze un mediu optim pentru învățare și dezvoltare personală.
Ce spun reprezentanții PHINIA
„Sportul, activitatea fizică în general, are un rol extrem de important în orice domeniu, academic sau profesional. Oamenii care practică o activitate sportivă sunt mai sănătoși din punct de vedere fizic și mental, reușind să gestioneze stresul mult mai bine și să își găsească inspirația și puterea necesare pentru a înfrunta orice provocare. Investiția PHINIA în acest parc demonstrează angajamentul nostru în susținerea studenților atât pe plan academic, cât și pentru dezvoltarea personală, oferindu-le cele mai bune condiții pentru a adopta un stil echilibrat între cursuri, examene și alte provocări personale. Felicit conducerea universității pentru deschiderea cu care adoptă și implementează ideile studenților și ne bucurăm că suntem parteneri în acest demers”, a declarat Dan Țețu, director general PHINIA România.
Spațiul este accesibil tuturor celor care sunt interesați. La ceremonia de deschidere au participat atât reprezentanții universității, ai firmelor și ai Fundației Comunitare Iași, cât și studenți ai clubului studențesc Calisthenics – Street Workout de la TUIASI.
„E foarte benefic, consider că tinerii, ci nu numai, toată populația are nevoie de mișcare. Se pot face și abdomene, tracțiuni, diferite exerciții care se efectuează doar cu greutatea corpului. Nu ai nevoie de alte echipamente, poate doar niște benzi elastice”, a declarat Andrei, membru al clubului Street Workout Iași.
Ce este calisthenics
Calisthenics este un tip de antrenament fizic care utilizează greutatea propriului corp pentru a dezvolta forța, flexibilitatea, rezistența și coordonarea. Denumirea provine din greaca veche, de la „kallos” (frumusețe) și „sthenos” (putere), ceea ce reflectă accentul pus pe mișcări estetice și controlate. Spre deosebire de antrenamentele tradiționale cu greutăți, calisthenics se bazează pe exerciții care implică mișcări naturale, cum ar fi flotările, tracțiunile, genuflexiunile, planșele și exercițiile de sărituri.
Calisthenics este popular datorită accesibilității și eficienței sale; nu necesită echipament special și poate fi practicat oriunde, de la săli de sport până la spații deschise. Practicanții avansați pot ajunge la performanțe remarcabile, cum ar fi „muscle-ups” sau „planche”, care implică un control ridicat al corpului și multă forță. Antrenamentele de calisthenics sunt folosite frecvent pentru pregătirea fizică a soldaților, sportivilor și dansatorilor, dar au devenit o practică tot mai populară și pentru publicul larg datorită beneficiilor fizice și estetice oferite.
Publicitate și alte recomandări video