Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

GALERII FOTO: Cătălin Pavel a primit Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

GALERIE
Premiul National de Proza Ziarul de Iasi (18)Premiul National de Proza Ziarul de Iasi (11)
  • Premiul National de Proza Ziarul de Iasi (18)
  • Premiul National de Proza Ziarul de Iasi (11)
- +

„Este probabil cea mai înaltă distincţie din România pe care mi-aş fi putut-o dori datorită juriului, datorită tradiţiei, datorită oraşului“, a spus ieri Cătălin Pavel în Aula Magna „Mihai Eminescu“ de la UAIC.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ i-a fost înmânat seara trecută, în cadrul Galei de premiere, lui Cătălin Pavel pentru volumul „Trecerea“, apărut la Editura „Cartea Românească“. De asemenea, Mihai-Bogdan Atanasiu a primit Premiul pentru debut pentru volumul „Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic“, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Cele două cărţi au fost considerate de către membrii juriului ca fiind cele mai remarcabile apariţii editoriale ale anului 2016.

Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) începând cu ora 17, la eveniment fiind prezentă şi prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, cea care a înmânat marele premiu. Pe lângă trofeu, Cătălin Pavel a primit şi premiul de 6.000 de lei.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

Alexandru Călinescu, preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, a ţinut să menţioneze că volumul premiat „este o trecere sensibilă de la planul morţii la planul vieţii, de la meditaţie spirituală la banalitate, la prozaism. Cătălin Pavel este un romancier perfect stăpân pe mijloacele sale, cu o frază croită fără cusur, percutantă, exactă, expresivă. Autorul care este astăzi aici nu este doar un scriitor cu o foarte bună înzestrare, ci este un intelectual strălucit, un reprezentant briliant al tinerei generaţii de intelectuali români. Este istoric, e arheolog, a făcut săpături în multe locuri, în ţară şi în străinătate, a avut colaborări universitare cu Statele Unite, în Europa, este o valoare recunoscută, cel puţin sper că este recunoscută, iar ceea ce ştim despre el este realmente remarcabil“, a punctat Alexandru Călinescu în cadrul galei.  

De asemenea, autorul premiat a ţinut să vorbească despre ce implică acest premiu pentru el, subliniind că a fost surprins că a fost selectat dintre nume mai cunoscute ale literaturii române.

„Premiul este copleşitor pentru mine. Este probabil cea mai înaltă distincţie din România pe care mi-aş fi putut-o dori datorită juriului, datorită tradiţiei, datorită oraşului. Sunt un om foarte fericit. Vreau să vă spun că scriitorii nu scriu ca să primească premii, însă premiile sunt unele dintre lucrurile care fac posibilă o traiectorie deplină, la o validare constantă pentru scriitorii buni, în aşa fel încât ei să ajungă vârfurile de care o cultură are nevoie“, a menţionat Cătălin Pavel.

Premiul pentru debut a fost înmânat de către Mihaela Melinte, cea care a reprezentat Compania Antibiotice, care a subliniat importanţa sprijinirii culturii şi a tinerilor scriitori şi cercetători.

Mihai-Bogdan Atanasiu, câştigătorul Premiului pentru debut, a menţionat că Premiul pentru debut „încununează activitatea de mai bine de un deceniu de muncă pentru acest volum şi, totodată, trebuie să mărturisesc bucuria că oameni de litere care se află în acest juriu iau în considerare şi acest tip de literatură, care nu este o literatură de ficţiune, ci o reconstituire istorică, şi cartea este apreciată. Această literatură nu are neapărat un farmec la fiecare rând sau la fiecare pagină, însă ea ajută domeniul istoriei, şi tocmai de aceea sunt bucuros că sunt luate în considerare şi asemenea lucrări“.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ se află la cea de-a XIV-a ediţie, membrii juriului fiind scriitorii şi criticii literari Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, preşedinte fiind Alexandru Călinescu.

Partenerii evenimentului au fost Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), Fundaţia „Alumni“ de la UAIC şi Compania „Antibiotice“ Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri