GALERII FOTO: S-a decernat Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

A 15-a ediţie a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

GALERII FOTO: S-a decernat Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

GALERIE
premii zdi (15)
  • premii zdi (15)
- +

Volumul câştigător are „texte impresionante, cu detalii revelatoare şi memorabile despre epoca comunistă“, consideră Alexandru Călinescu, preşedintele juriului, referindu-se la cartea „Mandarina“ scrisă de Răzvan Petrescu.

Gala de decernare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, care s-a desfă­şurat ieri, de la ora 16.00, în Sala „B.P. Haşdeu“ a Bibliotecii Centrale Universi­tare, a adus în acelaşi loc, pe lângă scriitori, critici literari şi prieteni ai literaturii, şi politicieni sau oameni de afaceri din Iaşi.

Astfel, la eveniment, au participat, din partea autorităţilor locale, preşedintele Con­siliului Judeţean, Maricel Popa, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, viceprimarul Radu Botez, alături de aceştia aflându-se la eveniment şi deputa­tul PSD Camelia Gavrilă, deputatul PNL Marius Bodea, sau deputatul PSD Vasile Cîtea.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

În acest an, la cea de-a XV-a ediţie a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, marele câştigător este scriitorul Răz­van Petrescu, premiat pentru cartea „Man­darina“. Alături de acesta, au primit cele două premii pentru debut Sorin Grigoruţă, cercetător ştiinţific III la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, şi Cristina Preutu, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Univer­sităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

„Aceste premii arată că se pot face lucruri importante şi de durată în oraşul nostru, chiar dacă uneori suntem di­vizaţi, chiar dacă mai avem păreri divergente. Aceste premii pot reprezenta pentru mediul politic un exemplu că putem face lucruri de durată, că putem face lucruri valoroase şi că acestea semnalează, mult mai bine, componentele valoroase ale societăţii noastre, iar în acest caz componenta culturală. Ziarul de Iaşi a mai arătat prin altă iniţiativă că se pot face lucruri de durată, şi mă refer la Fundaţia Pro Ruralis, fundaţia care în acest an face 17 ani şi care până acum a oferit nu mai puţin de 1.700 de burse pentru copii din mediul rural, foarte buni la învăţătură, dar care nu au posibilităţi materiale“, a menţionat în deschiderea evenimentului Toni Hriţac, redactorul şef al „Ziarului de Iaşi“.

În cadrul galei de decernare a celor trei premii, Maricel Popa a oferit o diplomă de excelenţă redacţiei pentru iniţiativa de a acorda aceste premii şi pentru susţinerea activităţilor culturale şi educaţionale. De asemenea, primarul Mihai Chirica a oferit câte o plachetă şi o medalie cu însemnele Centenarului Marii Uniri fiecăruia dintre cei trei scriitori premiaţi.

Preşedintele juriului care a decis câş­tigătorii, Alexandru Călinescu, a prezentat succint traiectoria biografică a câşti­gătorului din acest an, Răzvan Petrescu, şi a oferit publicului o scurtă prezentare a cărţii.

„În acest volum sunt texte impresionante, cu detalii revelatoare şi memorabile despre epoca comunistă, despre securitate, şi sunt în acest volum două texte absolut extraordinare despre securişti. Acesta este un volum care se citeşte cu un interes permanent, un volum care atestă un prozator care are ştiinţă narativă şi care are, totodată, inteligenţă na­rativă excepţională, iar acest lucru nu este la îndemâna oricui şi nu în fiecare zi găseşti un scriitor care să întrunească aceste calităţi“, a menţionat Alexandru Călinescu.

Marele premiu a fost înmânat de reprezentanta Companiei „Antibiotice“, Mihaela Melinte, consilier de comunicare, care a menţionat faptul că „Antibiotice este un partener de tradiţie al acestor premii literare, un eveniment marcant al literaturii româneşti. Noi, ca o companie al cărei slogan este «ştiinţă şi suflet», am considerat întotdeauna că, indiferent de genul din care fac parte, cărţile sunt acei dascăli din umbră care îţi deschid mintea, îţi îmbogăţesc suflteul şi care te inspiră şi te ghidează. Şi de aceea, de-a lungul timpului, am susţinut diverse proiecte care promovează importanţa co­vârşitoare a cărţii, a unei lecturi de calitate“, a menţionat consilierul de comunicare.

Când nuvela este «desăvârşită ca o portocală»

Răzvan Petrescu, laureatul din acest an pentru prima carte de proză publicată de către acesta în ultimii 20 de ani, a povestit cum s-a născut acest volum, „Mandarina“, dar şi motivele pentru care s-a apucat de scris proză scurtă.

„Motivul pentru care m-am apucat de proză scurtă şi am şi rămas în ea este faptul că, prin anii ’70, am citit un eseu care spunea că proza scurtă este cel mai dificil gen pentru că nu ai voie să faci nicio greşeală, şi aşa este. Nu ai voie să faci nici măcar o gre­şeală de parafrazare sau de punctuaţie. De asemenea, în acelaşi eseu, este menţionată şi proba prin care vezi că textul nu are nicio greşeală. Zice aşa: «după ce o citeşti, trebuie să închizi ochii şi să încerci să ţi-o închipuieşti altfel. Dacă imaginaţia îţi lipseşte, atunci nuvela este desăvârşită ca o portocală». Am fost marcat de această frază, proza scurtă este un gen extraordinar de provocator tocmai pentru că nu ai voie să ratezi vreo frază, să fii într-o tensiune completă, pe care să o transmiţi apoi cititorului. Bun, cum portocala este pentru mine un ideal îndepărtat, eu nu am reuşit decât să fac o mandarină“, punctează scriitorul.

Cele două premii pentru debut au fost înmânate de preşedintele „Ziarului de Iaşi“, Alexandru Lăzescu, care a vorbit atât de începuturile acestor premii, dar şi despre presa actuală şi cea din perioada comunistă, legând discursul de tema celor două lucrări premiate pentru debut. „Propaganda politică în România socialistă. Practici instituţionale şi tehnici de comunicare (1965-1974)“, semnată de Cristina Preutu, şi „Boli, epidemii şi asistenţă medicală în Moldova (1700-1831)“ de Sorin Grigoruţă sunt cele două lucrări ştiinţifice care au primit premiul pentru debut.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.