anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

GALERII FOTO: S-a decernat Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” (UPDATE)

GALERIE
Premiile ziarului de Iasi3Premiile ziarului de Iasi4Premiile ziarului de Iasi5Premiile ziarului de Iasi6Premiile ziarului de IasiPremiile ziarului de Iasi
 • Premiile ziarului de Iasi3
 • Premiile ziarului de Iasi4
 • Premiile ziarului de Iasi5
 • Premiile ziarului de Iasi6
 • Premiile ziarului de Iasi
 • Premiile ziarului de Iasi
- +

Marele câştigător al celei de-a XIV-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ este scriitorul Cătălin Pavel, cu volumul „Trecerea“, apărută la Editura Cartea Românească anul trecut. Premiul pentru debut i-a revenit lui Mihai-Bogdan Atanasiu, pentru volumul „Din lumea cronicarului Ion Neculce. Studiu prosopografic”, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, o carte care prezintă biografia lui Ion Neculce, dar şi a personalităţilor cu care cronicarul a interacţionat.

UPDATE ORA 21:30

Vedeți imagini de la gala de decernare a premiilor literare:

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

FOTO: Dan Luca

UPDATE ORA 17:30

 

În finală au ajuns cinci autori, celalţi patru fiind George Bălăiţă, cu volumul „Învo­iala“ apărut la Editura Polirom, Radu Cosaşu cu „Viaţa ficţiunii după o revoluţie“, de la Editura Polirom, Radu Niciporuc şi „Pascal desenează corăbii“ de la Editura Cartea Românească şi Cornel George Popa, cu volumul „Cei care mor şi cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar“ apărut la Editura Polirom.

„«Trecerea», al treilea roman al lui Cătălin Pavel, confirmă o înzestrare lite­rară deosebită şi impune un prozator cu mari disponibilităţi. Romanul are o construcţie riguroasă, pe mai multe planuri narative şi mizează pe «trecerea» insesi­zabilă între realitate şi vis, viaţă şi moarte, banalitate şi spiritualitate. Autorul ne poartă prin medii diverse, în secvenţe de o percutantă autenticitate. Nu lipseşte umorul subtil, nu lipseşte nici reflecţia profundă asupra sensurilor existenţei. Cătălin Pavel este şi un poet apreciat, autor a patru volume, şi un arheolog cu o activitate impresionantă, în ţară şi în străinătate. Ziarul de Iaşi încununează astfel o personalitate cu faţete multiple, un exponent strălucit al tinerei generaţii de intelectuali“, punctează Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.

Din juriu mai fac parte scriitorii şi criticii literari Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Cătălin Pavel este doctor în arheologie, a realizat săpături în ţară, dar şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi Turcia. Acesta este autor al unui volum de teorie şi metode arheologice şi co-autor al unui dicţionar de mitologie greco-romană. Studii doctorale şi post-doctorale au fost realizate la University of Oxford, Albright Institute of Archaeological Research din Ierusalim, Colegiul Noua Europă din Bucureşti şi Université Paris 1.

„Premiile literare au ceva contradictoriu. Pe de-o parte, pare ciudat să aduci pe scenă şi să acorzi onoruri unor scriitori, a căror meserie se hrăneşte, până la urmă, din singurătate, uneori e chiar ca şi cum ai da o medalie pentru melancolie. Dar pe de alta, e un gest foarte franc de preţuire socială, care zice: oricât de mult ar părea că uităm asta, cărţile contează pentru fie­care din noi, fiecare a fost salvat măcar o dată de o carte. De-asta premiile date de Ziarul de Iaşi sunt nu numai necesare, dar şi curajoase. Faptul că Premiul Naţional ajunge la mine anul acesta îmi face o bucurie enormă, în care intră zero melancolie! Nu pot să mulţumesc îndeajuns juriului şi acestui oraş literar prin excelenţă“, a precizat Cătălin Pavel.

La debut, Mihai-Bogdan Atanasiu a impresionat juriul prin minuţiozitatea cu care a realizat lucrarea, dar şi prin stilul şi modalitatea de prezentare a informaţiilor. „Mă bucur şi sunt onorat că primesc acest premiu. Pentru un cercetător este un moment frumos care încununează o muncă desfăşurată pe durata unui deceniu, din care primii ani au fost în perioada doctoranturii. Acordarea lui îmi arată că interesul pentru astfel de lucrări nu s-a pierdut, şi îmi dă încredere să continui cercetările de natură prosopografică. Mulţumesc «Ziarului de Iaşi» pentru premiu, şi juriului atât pentru aprecierea acestei reconstituiri istorice privitoare la lumea cronicarului Ion Neculce, cât şi pentru încrederea că acesta este doar un debut“, a precizat Mihai-Bogdan Atanasiu.

Partenerii evenimentului sunt Univer­sitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), Fundaţia „Alumni“ de la UAIC şi Compania „Antibiotice“ Iaşi.

 

 

 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.