anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Gândire tipic românească

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Undeva prin martie anul trecut, eram informaţi că statul va lansa programul “Primul loc de muncă”, prin care urma să creeze în birocraţia guvernamentală posturi speciale pentru tineri şi, spera că ulterior, va subvenţiona salariile celor care îşi iau prima slujbă în sectorul privat. Deşi nu s-a mai auzit nimic de acel program, poate pentru că aparţinea celuilalt guvern, celor care încă mai cred că acesta ar fi avut efecte benefice în economie, să le amintim următoarele. Statul are trei metode prin care poate plăti salarii: confiscând direct resursele cetăţenilor prin impozite; confiscând indirect resursele cetăţenilor prin inflaţie, adică tipărind bani; şi împrumutându-se, convingând creditorii că în viitor va fi în stare să ramburseze suma primită prin una din cele două metode amintite anterior.

La acel moment, guvernul făcea mare caz de faptul că primeşte finanţare nerambursabilă de la UE pentru acest program şi că astfel, vezi Doamne, programul nu ne costă nimic! Ideea era, o păcăleală tipic de alba-neagra, pentru că în vreme ce te ţine cu ochii în stânga, guvernul – indiferent ce colaratură are – te decapitalizează prin dreapta. Concret, politicienii, ca şi tehnocraţii de la vârf, vor să gândeşti în orice moment, în termeni monetari: „Uite, banii vin de la UE, statul îi dă tinerilor, restul lumii nu pierde nici un leu”. Dar la UE nu cotizăm cumva şi noi? Şi ca o paranteză – noi cotizăm, iar domnul ministru al fondurilor europene doar promite absorpţia a 3,2 mld euro în acest an, în realitate zero, în timp ce acesta are o bună absorpţie la fonduri europene personale.

Revenind, în realitate, pentru tinerii ce urmau a fi angajaţi de stat, la stat, de unde ar fi luat slujbaşii naţiunii aceste resurse? De la noi, restul, evident! Căci doar nu ne dă UE  nimic pe gratis! UE ne dă doar bani, purtători de comisioane şi dobânzi, ce vor fi plătite de generaţii şi generaţii.

Dar, indiferent cum ar face rost de bani pentru a crea locuri de muncă, statul reduce veniturile populaţiei. Cu cât este mai generous, în special cu clientela politică, cu atât înfige mâna mai adânc în buzunarul celorlalţi membri ai societăţii. Pe scurt, guvernul nu poate crea locuri de muncă. Creşterea numărului de slujbe la stat sau plătite din banii statului nu echivalează cu sporirea bunăstării generale.

Iar crearea unor locuri de muncă din bani publici înseamnă micşorarea venitului disponibil în sectorul privat şi pierderea unor locuri de muncă tot, aici. Cică, acest program ar fi încurajat forţa de muncă, mai ales în rândul tinerilor, spre a avea şi prima casă, şi prima maşină, după primul loc de muncă. Minunat! La noi toate sunt primordiale! Deci, după ce am fi plătit prin taxe salariile unora, urma să suportăm şi prima casă şi prima maşină, ca distracţia să fi fost completă. Mai lipsea ca statul să decidă exact UNDE să muncească tineretul, CÂT de mare să fie casa şi CÂND să circule cu maşina pe drumurile patriei. Oare nu era mai lesne ca statul să relaxeze legislaţia muncii şi atunci antreprenorii din mediul privat ar fi creat locuri de muncă fără ajutorul statului şi fără tam-tam?

Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.