Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Gândire tipic românească

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Undeva prin martie anul trecut, eram informaţi că statul va lansa programul “Primul loc de muncă”, prin care urma să creeze în birocraţia guvernamentală posturi speciale pentru tineri şi, spera că ulterior, va subvenţiona salariile celor care îşi iau prima slujbă în sectorul privat. Deşi nu s-a mai auzit nimic de acel program, poate pentru că aparţinea celuilalt guvern, celor care încă mai cred că acesta ar fi avut efecte benefice în economie, să le amintim următoarele. Statul are trei metode prin care poate plăti salarii: confiscând direct resursele cetăţenilor prin impozite; confiscând indirect resursele cetăţenilor prin inflaţie, adică tipărind bani; şi împrumutându-se, convingând creditorii că în viitor va fi în stare să ramburseze suma primită prin una din cele două metode amintite anterior.

La acel moment, guvernul făcea mare caz de faptul că primeşte finanţare nerambursabilă de la UE pentru acest program şi că astfel, vezi Doamne, programul nu ne costă nimic! Ideea era, o păcăleală tipic de alba-neagra, pentru că în vreme ce te ţine cu ochii în stânga, guvernul – indiferent ce colaratură are – te decapitalizează prin dreapta. Concret, politicienii, ca şi tehnocraţii de la vârf, vor să gândeşti în orice moment, în termeni monetari: „Uite, banii vin de la UE, statul îi dă tinerilor, restul lumii nu pierde nici un leu”. Dar la UE nu cotizăm cumva şi noi? Şi ca o paranteză – noi cotizăm, iar domnul ministru al fondurilor europene doar promite absorpţia a 3,2 mld euro în acest an, în realitate zero, în timp ce acesta are o bună absorpţie la fonduri europene personale.

Revenind, în realitate, pentru tinerii ce urmau a fi angajaţi de stat, la stat, de unde ar fi luat slujbaşii naţiunii aceste resurse? De la noi, restul, evident! Căci doar nu ne dă UE  nimic pe gratis! UE ne dă doar bani, purtători de comisioane şi dobânzi, ce vor fi plătite de generaţii şi generaţii.

Dar, indiferent cum ar face rost de bani pentru a crea locuri de muncă, statul reduce veniturile populaţiei. Cu cât este mai generous, în special cu clientela politică, cu atât înfige mâna mai adânc în buzunarul celorlalţi membri ai societăţii. Pe scurt, guvernul nu poate crea locuri de muncă. Creşterea numărului de slujbe la stat sau plătite din banii statului nu echivalează cu sporirea bunăstării generale.

Iar crearea unor locuri de muncă din bani publici înseamnă micşorarea venitului disponibil în sectorul privat şi pierderea unor locuri de muncă tot, aici. Cică, acest program ar fi încurajat forţa de muncă, mai ales în rândul tinerilor, spre a avea şi prima casă, şi prima maşină, după primul loc de muncă. Minunat! La noi toate sunt primordiale! Deci, după ce am fi plătit prin taxe salariile unora, urma să suportăm şi prima casă şi prima maşină, ca distracţia să fi fost completă. Mai lipsea ca statul să decidă exact UNDE să muncească tineretul, CÂT de mare să fie casa şi CÂND să circule cu maşina pe drumurile patriei. Oare nu era mai lesne ca statul să relaxeze legislaţia muncii şi atunci antreprenorii din mediul privat ar fi creat locuri de muncă fără ajutorul statului şi fără tam-tam?

Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri