Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă

Gânduri despre şi pentru profesori…

GALERIE
Camelia Gavrila
  • Camelia Gavrila
- +

Ziua de astăzi este o sărbătoare cu valoare simbolică pentru a sublinia importanţa învăţătorilor şi a profesorilor în devenirea noastră, pentru că ei sunt cei care conturează, alături de familie, temeiurile educaţiei, atitudini, opţiuni şi comportamente care devin în timp valori şi principii fundamentale de viaţă.


A fi profesor înseamnă vocaţie, o formă de predestinare, nu este suficient să fii doar un bun specialist, cu studii profunde şi competenţă profesională, ci trebuie să poţi dărui din tine, să înţelegi sensibilităţile şi unicitatea copiilor din faţa ta, nevoile şi aspiraţiile lor. De altfel, în educaţie nu există reţete universal valabile, nu am agreat niciodată formulele fixe, şabloanele, uniformizarea. Dincolo de conţinuturi şi de obligaţiile pe care le presupune viaţa de elev, dincolo de examene, studiu şi de alegeri profesionale, există mai ales emoţii, aspiraţii, partea de unicitate, individualitatea fiecărui copil care aşteaptă de la tine, ca profesor, răspunsuri la întrebările lui.


Ziua de astăzi este şi un prilej de reflecţie: societatea românească investeşte suficient în profesori, în şcoală şi în oamenii şcolii? Avem datoria de a respecta această profesie nobilă, care înseamnă o perpetuă dăruire de sine şi o perpetuă reinventare, odată cu fiecare septembrie… Ziua Învăţătorului trebuie să fie cu certitudine şi clipa de reflecţie, de analiză lucidă din partea întregii societăţi, inclusiv a lumii politice în relaţie cu şcoala, educaţia şi cu statutul dascălului.


Constatăm cu satisfacţie că sunt evoluţii şi implicări pentru o salarizare adecvată, pentru trasee profesionale bine conturate şi de asemenea oportunităţi de formare continuă, s-au concretizat demersuri pentru modernizarea spaţiilor educaţionale, pentru înnoirea şi relevanţa conţinuturilor studiate, dar ne aflăm încă departe de ceea ce merită profesorii pentru activitatea lor complexă.


Indiferent de poziţii vremelnice, rămân fundamental profesor preocupat de destinul şi susţinerea acestei nobile profesii şi cred că şcoala şi dascălii ei merită mai mult.

 

Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri