Gânduri la gura centralei

sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 03:00
1 MIN
 Gânduri la gura centralei

Scandalurile și concursurile de iarnă, hrana momentului amatorilor români de sport.

La ce se poate gândi un consumator de sport în perioada asta de (pseudo)iarnă de dinainte și de dincolo de binecuvântatele sărbători? Fie va murseca știrile de vacanță, care în afară de mercato-zvonistica fotbalistică, oferă doar savuroasele scandaluri de presă, fie își amintesc că mai există în restul Europei și sporturi de iarnă la care noi ne facem că facem progrese. La capitolul „scandaluri” există un arc peste timp la cumpăna dintre ani, un numitor comun care se întâmplă a fi cel mai mare performer sportiv al României în acest moment. David Popovici. Campionul olimpic la 200 m liber de la Paris a fost pomenit anul trecut de fostul ministru al sporturilor, Eduard Novak, prin faptul că secretarul general și (sau) contabila Federației de Canotaj au primit premii mai mari decât marele campion. Toată anatema s-a aruncat deasupra capului Elisabetei Lipă, șefa de la ANS (Agenția Națională de Sport), dar vina este, de fapt, sistemică. E drept, fosta mare vâslașă s-a bătut ca o leoaică pentru drepturile federației pe care, în mod firesc, a condus-o. Dar sistemul de premiere în sportul românesc chiar seamănă a contabilitate cu mânecuțe cu iz socialism reîncărcat (hai să nu-i spunem chiar comunism). Adică, cu cât ai performanțe mai multe și cornute, cu atât primești mai mulți bani de la buget. Cu numeroșii săi laureați olimpici (binemeritați), Federația de Canotaj a avut de unde scoate premii pentru toți cei care au contribuit, inclusiv cei de prin birouri. Doamna Lipă ar putea fi acuzată numai dacă cei doi conțopiști incriminați ar primi bani mai mulți decât Simona și Ancuța de exemplu, comparația cu David n-are sens. Biata Camelia Potec are și ea secretarii și contabilele ei, dar nu poate oferi nici lui David Popovici cât ar merita. Mde, cu algoritmii nu te pui, dar în unele țări (Ungaria de par egzamplu) federațiile de tradiție care trec prin momente delicate (la noi, gimnastica sau atletismul) sunt susținute pentru a reveni la gloria de altă dată și chiar mai mult decât atât. În fine, adevărata noutate ar fi că doamna Lipă a renunțat la șefia ANS (e drept, lăsând acolo un adjunct de încredere) pe motiv de incompatibilitate cu statutul de parlamentar. Incompatibilitate care nu a oprit-o să revină la canotajul mult iubit unde, după plecarea intempestivă și enigmatică a antrenorului italian, e nevoie de noi pumni în mese înalte.

Arcul peste ani este reprezentat de bolidul Porsche cumpărat de același David Popovici, dragi contribuabili. Să nu mai pomenim despre sumele primite de David și din alte premieri, sau contracte publicitare, fiindcă banul public ustură. Hai să uităm pentru moment și de cele două medalii olimpice aduse de David din orașul cel luminos, dar să relevăm un aspect: proba de 100 m liber este dintotdeauna „regina natației”, la fel cum este 100 m plat la atletism. În epoca modernă a înotului, din 1945 încoace, știți câți europeni au bătut recordul mondial, pe o listă lungă și bucșită de americani, australieni și (mai nou) chinezi cu rădăcina vieții? Trei francezi, un rus și David Popovici. Numai pentru aceasta, David ar merita să-și cumpere și o navetă spațială dacă și-ar dori!

În fine, dacă ne mai uităm și la sporturi hibernale, avem surpriza să constatăm că un megieș de-al nostru de la sud, Albert Popov, a cucerit prima sa victorie la Cupa Mondială și nu orice victorie, ci în pretențiosul slalom de la Madonna di Campiglio. Rezultatul nu este o premieră; cu ani în urmă un alt bulgar, Petar Popanghelov, reușea așa ceva. La început, cel alintat „Pepe” se bătea în parte cu ai noștri schiori pe la balcaniade, înainte de a străluci în Cupe Mondiale și la Jocuri Olimpice. Vecinii și-au suflecat mânecile și, folosind peisajul natural, au edificat pârtii, au organizat competiții cu ștaif. Noi am reușit parțial în ultima vreme, chiar s-au făcut unele eforturi logistice, dar rezultatele întârzie să apară. Ania Cail, care are nevoie de un urs în spate pentru a fi lecuită de frica de coborâre, a fost trimisă ca turistă la trei Olimpiade și când n-a mai primit a patra viză a declanșat scandalul. Pe vremea când campionatele naționale de patinaj artistic se desfășurau fie în Mall-uri, fie în străinătate, prietenii noștri întru Schengen de peste Dunăre organizau Europene la Sofia, iar Denkova și Savițki deveneau campioni mondiali la dans pe gheață. Acum chiar avem și noi unde organiza concursuri internaționale, dar rezultatele încă nu-s! La concursurile de Cupă Mondială pentru sărituri, trimitem de ani buni aceeași doi „Icari” autohtoni, care și-au făcut abonament la ultimele locuri. Pe bani publici, firește, care ne stau în gât, când e vorba (eventual) de David Popovici!

Dar las’ că reîncepe acușica fotbalului și uităm iute și de schi, și de canotaj, și de David Popovici. Trăiască încălzirea globală!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii