anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Garda de Mediu a găsit gunoaie ale nimănui în Movileni. Primăria a fost amendată

GALERIE
garda de mediu
 • garda de mediu
- +

Gunoaiele aruncate pe marginea drumului au început să aducă amenzi serioase primăriilor din judeţ. Primăria comunei Movileni a încasat două amenzi în sumă totală de 75.000 lei pentru că ar fi depozitat gunoaie pe marginea unui pârâu în satul Larga Jijia şi nu ar fi luat măsurile de salubrizarea zonei dispuse de Garda de Mediu. Primăria s-a adresat instanţei, dar judecătorii au anulat o singură amendă, pe cea mai mică.

În iulie anul trecut, inspectorii Gărzii de Mediu au observat în apropierea DJ 282, pe malurile unei ravene, două grămezi de gunoaie, de aproximativ 10 şi 40 mc, conţinând deşeuri vegetale, moloz, azbest, gunoi de grajd, cadavre de animale, deşeuri electrice şi electronice, anvelope uzate, plastic, hârtie şi altele. A fost aplicat un avertisment şi s-a dat primăriei termen pentru pe 10 august să cureţe zona. În cursul unui nou control, desfăşurat în februarie, s-a constatat că gunoaiele rămăseseră pe loc.

„Poluanţii rezultaţi din aceste deşeuri şi germenii patogeni proveniţi din procesele de putrefacţie a cadavrelor de animale, resturilor alimentare, constituie o sursă de poluare a aerului, apei şi solului. Prin infiltrare în sol, contaminează şi pânza de apă freatică. Un grad de periculozitate foarte ridicat pentru calitatea factorilor de mediu şi pentru sănătatea populaţiei, îl constituie azbestul, prezent în cantităţi de ordinul tonelor. Particulele fine de azbest dispersate în atmosferă de către curenţii de aer cauzează azbestoza, iar prin antrenarea lor de către precipitaţii în apele de suprafaţă/subterane şi sol produc otrăvirea acestor factori de mediu“, au arătat inspectorii Gărzii.

Ca urmare, au fost aplicate două amenzi: una de 25.000 de lei pentru faptul că gunoaiele fuseseră depozitate ilegal şi alta de 50.000 lei pentru faptul că primăria nu luase măsurile necesare pentru salubrizare. Ambele amenzi au fost contestate de primăria comunei.

În instanţă, reprezentanţii acesteia au afirmat că nu primăria fusese cea care depozitase gunoaiele acolo. De altfel, din activitatea curentă a instituţiei nu puteau rezulta gunoi de grajd, deşeuri vegetale ori deşeuri din construcţii. Inspectorii Gărzii de Mediu ar fi trebuit să identifice şi să amendeze poluatorul. Tot acesta ar fi trebuit să fie obligat la salubrizarea zonei, nu primăria. Aceste argumente au fost acceptate doar parţial de magistraţii Judecătoriei. Aceştia au apreciat că nu s-a putut demonstra că primăria ar fi depozitat deşeu­rile între drum şi ravenă. Pe de altă parte, unităţile administrativ-teritoriale sunt responsabile de salubrizarea teritoriului, deci gunoaiele ar fi trebuit strânse de primărie. Ca urmare, amenda de 25.000 lei a fost anulată, dar cea de 50.000 lei, menţinută.

„Cuantumul amenzii a fost minim, iar ca natură sancţiunea nu poate fi modificată în avertisment dată fiind gravitatea faptelor şi faţă de recurenţa petentei în conduita sa pasivă; aşadar amenda aplicată se justifică deplin“, au apreciat judecătorii.

Primăria Movileni a declarat apel împotriva sentinţei, acesta intrând vineri pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.