Garda Forestieră: Tăierile au fost legale în pădurea în care au fost atacați sucevenii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Garda Forestieră: Tăierile au fost legale în pădurea în care au fost atacați sucevenii

GALERIE
bosutar
  • bosutar
- +

Garda Forestieră Suceava a finalizat vineri după-amiază controlul inițiat în regim de urgență la Ocolul Silvic Dealu Negru (structură privată de administrare), după agresiunile petrecute joi seara în apropierea localității Panaci. Rezultatul este de-a dreptul surprinzător și dă naștere la noi semne de întrebare în privința evenimentului petrecut în pădure, în care au fost implicați activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști, Mihai Dragolea şi Radu Constantin Mocanu, care filmau un documentar despre tăierile ilegale.

“Verificările au vizat suprafața de fond forestier în vecinătatea căreia s-au produs agresiunile asupra activistului de mediu și a celor 2 jurnaliști. Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite 2 partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni”, este principala concluzie din raportul întocmit de reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava.

Drept dovadă, au fost făcute o mulțime de fotografii cu lucrările de exploatare, toate cioatele fiind marcate conform normelor legale.

În aceste condiții, în care lucrările de exploatare erau în regulă și nu au existat tăieri ilegale, firesc, apar semne de întrebare referitor la cum s-a ajuns la suspiciunile de exploatare ilegală, pentru care au mers acolo activistul de mediu și cei doi însoțitori ai săi, precum și ce s-a întâmplat între cele două părți, de s-a ajuns la agresiuni fizice și verbale.

O posibilă explicație, parțială, vine tot din raportul Gărzii Forestiere Suceava: “Facem mențiunea că din datele ce le deținem prezența activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a echipei de filmare s-a datorat unei solicitări din partea unei persoane fizice. Această solicitare viza legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului trecut. Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați”.

Practic, cel care l-a chemat pe Tiberiu Boșutar să descopere tăieri ilegale a semnalat faptul că se taie arbori marcați anul trecut, iar cum legislația și practicile forestiere nu sunt cunoscute de oricine, operațiuni normale au fost considerate de unii ca fiind ilegale.

Dar de la o neînțelegere care putea fi lămurită în teren, cum s-a ajuns la acte de violență?

“Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră. De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună-credință realizate cu scopul de a semnala orice posibilă încălcare a legislației din domeniul silvic”, este recomandarea transmisă de inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Aflați amănunte de pe monitorulsv.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.