anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Gardienii din Penitenciar vor să obţină salarii mai mari cu ajutorul instanţei

GALERIE
protest
 • protest
- +

Angajaţii Penitenciarului cer salarii mai mari. La sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut, 50 de salariaţi protestaseră la poarta instituţiei, solicitând îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale angajaţilor din sistem, suplimentarea numărului de posturi din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi abrogarea reglementărilor legale de îngheţare a salariilor din sistemul bugetar şi acordarea unor majorări salariale. În aceeaşi zi, pe rolul Tribunalului a fost înregistrată o acţiune declanşată de filiala ieşeană a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare îndreptată împotriva instituţiei.

Acţiunea declanşată de sindicat în numele a aproximativ 20 de angajaţi ai închisorii vizează acordarea unor despăgubiri rezultate din recalcularea salariilor la nivelul maxim din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi acordarea drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive, aferente perioadei 2018-2020. Concret, sindicaliştii reclamă faptul că prin modul de calculare a salariilor din sistem au rezultat numeroase situaţii în care pentru aceeaşi funcţie şi activitate desfăşurată în aceleaşi condiţii, au fost stabilite drepturi băneşti diferite. În plus, hotărârile judecătoreşti prin care unii angajaţi ai sistemului au obţinut modificări ale salariilor nu au fost extinse şi asupra salariaţilor aflaţi în aceeaşi situaţie.

Magistraţii Tribunalului au considerat însă că o corelare precisă între cazul unui angajat al Penitenciarului ieşean şi cel al unui salariat din altă unitate similară este imposibilă. „Comparând salariile reclamanţilor cu salariile acordate în sistemul penitenciar român, pentru funcţie/ grad/ gradaţie/ vechime şi condiţii de muncă, instanţa constată că nu există similitudini de salarizare între reclamanţi şi colegii lor din ţară. Valorile salariale pot fi influenţate particular inclusiv prin mutare, delegare şi/sau detaşare. În lipsa indicării precise a unui corespondent identic între fiecare reclamant şi o anumită persoană din sistemul penitenciar aflat presupus în situaţie identică, dar cu salariu diferit, instanţa nu poate atesta existenţa vreunui tratament diferenţiat între salarizarea reclamanţilor reprezentaţi şi a colegilor acestora ce îşi desfăşoară activitatea în celelalte penitenciare din ţară”, au apreciat judecătorii.

Decizia instanţei a fost de respingere a acţiunii sindicatului din Penitenciar. Sentinţa Tribunalului nu este însă definitivă, recursul declarat de sindicalişti urmând să fie analizat de Curtea de Apel, pe rolul căreia a intrat cazul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X