anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.08.2020

Gardienii umanităţii

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

A venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi.

Fac parte dintre cei care împărtăşesc ideea că, de cel puţin 30 de ani, umanitatea stagnează. Niciuna dintre marile invenţii şi descoperiri ce ni s-au promis în urmă cu decenii nu s-a împlinit.

Roboţii care trebuiau să facă menajul, să-i supravegheze pe copii, să preia cele mai grele, dar şi cele mai umilitoare activităţi din societate au rămas în recuzita SF. Amartizarea unui echipaj uman s-a amânat peste încă o generaţie. Prin anii 1970, inclusiv ţările comuniste visau la întemeierea de colonii pe Lună şi pe Marte, într-un orizont de timp foarte rezonabil. Chiar înainte de anul 2000. 

De asemenea, nici ingineria genetică nu este ce se anticipa că o să fie. Încă de la început penetrarea nucleului celulei şi descifrarea ADN-ului ridicase probleme etice, dar posibilitatea vindecării unor devastatoare anomalii genetice le atenuase cât de cât. Prin şcoala generală, am citit cărţi de popularizare în care se dezbătea intens problema eugeniei. Aveau dreptul părinţii, apelând la ingineria genetică, să aleagă (să schimbe) sexul fătului? Dar culoarea ochilor, a părului, a pielii? Apropo, dacă azi ar fi cu putinţă această intervenţie, ar mai exista conflicte de rasă? Dar de gen? Aş spune că nu, dar chestiunea rămâne dilematică întrucât nu individul însuşi alege ceea ce vrea să fie, iar această imposibilitate de decizie apare şi în cazul credinţei, dietei, educaţiei etc. unde alţii hotărăsc pentru tine. Dacă, de pildă, românul şi-ar stabili religia la vârsta de 21 de ani, după ce va fi făcut cunoştinţă cu revelaţiile celorlalte religii, ar mai dori să fie creştin ortodox? Damful manipulării apare chiar şi acolo unde credeam că suntem complet liberi.

Ultimii aproape 30 de ani ne-au adus în schimb internetul, considerat cea mai mare revoluţie în materie de cunoaştere. Nici cu această supralicitare nu sunt de acord. Deşi pe partea sa bună internetul reprezintă o imensă şi accesibilă bibliotecă (dar unde este originalitatea invenţiei?), partea rea - adică posibilitatea exprimării libere în spaţiul virtual a oricărei tâmpenii - este cea care prevalează. La vedere ori sub umbrela anonimatului, fiecare ins are ceva de spus despre absolut orice. Rezultă un zgomot de fond infernal, deosebit de deranjant, ce acoperă luările de poziţie profesioniste şi echilibrate, aflate întotdeauna în minoritate. Dacă în paragraful anterior deplângeam lipsa libertăţii în cele mai intime aspecte ale vieţii noastre, aici mă văd obligat să critic excesul de libertate ce ne aruncă în imposibilitatea de a mai discerne grâul de neghină.

Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că am devenit o lume tot mai înghesuită cu miliarde de indivizi aflaţi la limita răbdării. Oamenii nu se mai plac şi au nevoie de cel mai banal motiv pentru a-şi da în cap unii altora. Uciderea lui George Floyd reprezintă doar unul dintre aceste pretexte, prea nesemnificativ însă pentru a tulbura întreaga planetă. Grav va fi atunci când instigatorii vor identifica ocazia potrivită pentru a da foc pământului. Nicio epocă nu a dus lipsă de ticăloşi. 

Iată că a venit momentul să ne gândim din nou la stele şi la roboţi. Cu atât mai mult cu cât celebrul scriitor american, de origine ruso-evreiască, Isaac Asimov, îi vedea pe roboţi ca pe incoruptibilii gardieni ai umanităţii, oriunde în univers ne vor purta aripile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O alegere de suflet

Ovidiu MINEA

O alegere de suflet

Cel mai valoros produs al fotbalului local, Daniel Pancu, a făcut un pas riscant. Între postul cald, sigur, de preşedinte al clubului al cărui legendă este, Rapid, şi cel instabil, de antrenor al Politehnicii Iaşi, care se află într-un ocean de incertitudini, a ales a doua variantă, „Pancone” pierzând prin această mutare şi mulţi bani din publicitate.

Filmuletul zilei

opinii

Blazare pre-electorală

Alexandru CĂLINESCU

Blazare pre-electorală

Va fi o campanie electorală atipică, în care televiziunile manipulatoare vor avea un cuvânt şi mai greu. Pandemia a produs şi ea multă confuzie, întreţinută în chip criminal de PSD şi de aliaţii lui. Blazarea, nepăsarea şi pasivitatea noastră îi pot aduce în situaţia ca ei să ne hotărască nouă, la urne, destinul.

„Conspiraţii”: doar fum, fără foc?

Nicolae CREŢU

„Conspiraţii”: doar fum, fără foc?

Se discută mult despre „conspiraţii”, o temă pe tapet, indiferent de optica din perspectiva căreia ba unii, ba alţii îşi dau cu părerea, pentru că de fapt cei mai mulţi asta fac: fără analiză, fără a cântări argumentele, poziţia pe care o adoptă şi, cu aceeaşi candoare (de tradus: indiferenţă crasă) ignorându-le şi pe cele ale „taberei” opuse. 

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

pulspulspuls

Hopa: iaca decăniţa, dar serviţi şi tocăniţa!

Hopa: iaca decăniţa, dar serviţi şi tocăniţa!

Of, of, off, băi nene băăăi, iote cum se mai leagă lucrurile câteodată, aşa, cu un şpil venit de unde nici nu te aştepţi... 

Caricatura zilei

Căldura

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.