Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Gata cu ”scriitorii” de după gratii. Nu vor mai primi scutiri de pedeapsa pentru fiecare carte scrisa in detentie

GALERIE
scriitori puscarie
  • scriitori puscarie
- +

Ministerul Justitiei a facut public, sambata, proiectul de ordonanta de urgenta prin care detinutilor li se scad 20 de zile din pedeapsa, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau al inventiilor realizate, care ar urma sa intre in vigoare la 31 august, in conditiile in care, pana la 1 septembrie, este suspendat articolul de lege care prevedea ca se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie. 

Ministerul Justitiei prezinta spre consultare publica proiectul de ordonanta de urgenta, inainte de a-l prezenta in sedinta de guvern de marti, informeaza News.ro.
 
Potrivit ordonantei, articolul 96 alineatul (1), litera f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate se modifica si se completeaza astfel: "f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau al inventiilor realizate."
 
Guvernul a suspendat in 2 februarie, pana la 1 septembrie, articolul de lege care prevedea ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetata.
 
In afara de modificarea articolului 96, noua ordonanta mai introduce un articol privind procedura elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate de detinuti.
 
Potrivit noului articol, caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).
 
 
"Lucrarile stiintifice sau inventiile brevetate pot fi elaborate de catre detinuti in conditiile stabilite in prezenta lege si prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, care se completeaza, dupa caz, cu prevederile legale privind evaluarea lucrarilor stiintifice de catre CNCS cu sprijinul logistic al UEFISCDI, respectiv procedurile efectuate de OSIM cu privire la cererile de brevet de inventie", mai prevede ordonanta.
 
De asemenea, pe durata elaborarii de lucrari stiintifice sau de inventii, detinutii pot desfasura activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati sa depaseasca durata prevazuta de legislatia muncii.
 
Legea mai prevede ca lucrarile stiintifice se pot elabora numai in domeniile si specializarile universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare.
 
Totodata, in cazul lucrarilor stiintifice sau inventiilor brevetate realizate in coautorat, numarul zilelor considerate ca executate se imparte proportional la numarul de coautori.
 
Ordonanta ar urma sa intre in vigoare la 31 august 2016. Propunerile, sugestiile si opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ pot fi transmise in scris la adresa de e-mail presa@just.ro pana luni, 27 iunie 2016, ora 13:00.
 
Din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani, printre acestia fiind Gigi Becali, George Copos, Dinel Staicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Zsolt Nagy si Ioan Niculae.
 
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput in ianuarie o ancheta care vizeaza profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile stiintifice ale detinutilor, pentru care acestia au primit reducerea pedepselor, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.
 
DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnati pentru coruptie.
 
Anchetatorii sustin ca fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie eliberate conditionat.
 
In acest dosar a fost audiat la DNA, pe 10 iunie, Dan Voiculescu, care a scris, de cand se afla in detentie, din august 2014, cel putin zece carti, printre care: "Omenirea, incotro?", "Dezvoltarea economica durabila", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014", "Economia romaneasca", "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice", "Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala", "Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale" si "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale".
 
La audieri a fost chemat, pe 8 iunie, si Gigi Becali, care a scris, in doi ani de detentie, cinci carti: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Iubirea milostiva si mantuitoare" si "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei".
 
Omul de afaceri Dinel Staicu a scris si el 10 volume in detentie: "Reforma bancara si fiscala", "Creditul social fiscalizat", "Piata de capital fiscalizat", "Foreign policy", "Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico-financiara", "Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii", "Noul bon fiscal - etalon", "Barterul fiscal", "Economia fiscala de piata", "Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne".
 
De asemenea, omul de afaceri Ioan Niculae a scris, de cand se afla in inchisoare, mai multe carti, cu o medie de un volum la 29 de zile: "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologica", "Valorificarea energetica a biomasei", "Orientari moderne in productia vegetala", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic".
 
Fostul ministru Miron Mitrea a scris, in detentie: "Amintiri... Subiective. Moment de istorie imediata" si "Noi nu facem politica! Sindicate 1990-1994", in timp ce un alt fost ministru, Relu Fenechiu, a semnat "Itinerarii duhovnicesti in judetul Iasi" si "Ingineria avanasata solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a regiunii de nord-est".
 
Fostul ministru Zsolt Nagy a semnat, dupa gratii, lucrarile "Un oras de pe Mures - drumuri prin timp", "Managementul campaniei electorale" si "Uniunea Europeana in era digitala - optiuni si proiecte", iar fostul ministru Ioan Codrut Seres a scris "Contractul colectiv de munca - aspecte practice".
 
Si Gheorghe Copos a scris mai multe lucrari in detentie: "Aliante matrimoniale in politica ale principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova", in cazul careia a fost formulata o plangere pentru plagiat, "Turismul ca vector de interculturalitate", "Franciza vs. management in industria hoteliera", "Tasnadul medieval" si "Turismul european durabil si provocarile lui".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri