Ministerul de Finanțe a anunțat încheierea perioadei de acomodare și atenționează asupra respectării obligațiilor de transmitere a facturilor în sistemul național. Nerespectarea termenului limită de încărcare a facturilor constituie contravenție și se sancționează cu amenzi, care pot ajunge și la 10.000 de lei.
Inevitabilul s-a produs. Termenul pentru transmiterea e-facturii nu s-a mai amânat, așa cum sperau mulți contribuabili. Asta înseamnă că agenții economici care nu se încadrează în cele 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind RO e-factura riscă amenzi din această lună. Ministerul de Finanțe a decis ca sancțiunile să le aplice de la 1 iunie.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 9
Subiectul este deja la ordinea zilei pe toate grupurile online de e-Factura, mulți antreprenori raportând, în continuare, problemele legate de mentenanța site-ului ANAF. Alții, încă întâmpină multe neclarități și cer lămuriri privind modul de lucru, dar și despre obligațiile ce le revin.
„M-am tot întrebat pe ce considerente s-a decis acel termen de 5 zile (…) De ce nu 2, 7 sau de ce nu până la finalul lunii”, se întreabă un reprezentant al mediului de afaceri, pe un grup de socializare.
Alții în schimb au făcut din acest topic un sondaj, în care au propus ca transmiterea acestor facturi în sistemul național să aibă un termen mai lung de încărcare, idee agreată și de unii contabili, care se plâng că lucrează acum sub presiunea timpului, mai mult ca oricând.
„Dacă mă credeți, nu mai am timp nici să beau apă! Atât de mare este volumul de muncă acum! Prea din scurt a venit totul. Mulți dintre noi ne așteptam să se mai amâne chestiunea asta, că vin alegerile. Clienții mei, la fel, sunt disperați. M-au bombardat cu telefoane începând cu 27, 28 aprilie, pentru că nu și-au făcut nici semnătura digitală și mă întreabă ce să facă, ce aplicație să descarce și tot așa. Îi înțeleg că sunt speriați. E ceva nou, care trebuia să se întâmple la un moment dat, pentru a opri evaziunea asta, dar sunt atât de multe sincope, încât nu era cazul să amenințe cu amenzi, pentru că nici site-ul ANAF nu e disponibil, de cele mai multe ori”, a spus Marius Secui, un expert contabil din Iași.
Așadar, cei care nu respectă termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura riscă amenzi care pot ajunge și la 10.000 de lei. Astfel, se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la10.000 de lei, persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei celelalte persoane juridice, precum și persoanele fizice.
Mai mult, netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatari, respectiv persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin (2) din Codul Fiscal, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi respectate prevederile art.10, alin. (1) din OUG nr.120/2021, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.
140 de milioane de facturi înregistrate, la nivel național
În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B), până la 1 iunie, 140 de milioane de facturi au fost înregistrate în sistemul e-factura, conform Ministerului de Finanțe.
Reamintim că în ultimele precizări ale ministerului se arăta că, în situația în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută la art.10 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.120/2021 se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. 16 din Codul Fiscal.
Publicitate și alte recomandări video