Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gaură imensă în băncile din România

Cinteză: Pierderea sistemului bancar va depăşi lejer 2 miliarde lei în 2014. La 9 luni este de 1,58 miliarde lei.

GALERIE
Cinteza_Nicolae_director BNR
  • Cinteza_Nicolae_director BNR
- +

Provizioanele constituite de bănci în procesul de curăţare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere netă a sistemului la nouă luni de 1,58 miliarde lei, dar la finele anului rezultatul negativ va depăşi "lejer" 2 miliarde lei, afirmă şeful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză (FOTO).

"Pe fondul provizioanelor mari care s-au înregistrat, şi vă spun că mai urmează multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depăşi lejer 2 miliarde de lei", a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, la seminarul EU-Cofile organizat de Apha Bank, BNR şi ARB. Şeful supravegherii nu exclude ca pierderea din acest an să depăşească rezultatul negativ record înregistrat în 2012, de 2,34 miliarde lei. În urma procesului demarat în luna aprilie la solicitarea BNR, rata creditelor neperformante a coborât de la 22,3% la 15,3%, însă oficialul băncii centrale susţine că această scădere trebuia să fie şi mai abrubtă, chiar sub 10%.

 
"Sunt unii care n-au făcut restructurarea protofoliului de neperformante aşa cum am cerut şi au termen limită 30 noiembrie", a explicat Cinteză. El a adăugat că în unele cazuri nu a vrut să forţeze scoaterea în afara bilanţului, întrucât instituţiile de credit voiau să urmăreasscă în continuare acele garanţii şi existau probleme de soft care presupuneau un cost imediat mare, iar implementarea se făcea oricum mai greoi. După primul trimestru, sistemul bancar avea un profit de 597 milioane lei, care a coborât la 209 milioane lei la jumătatea anului, pentru a se transforma în pierdere la septembrie. Citeză a arătat că BNR acceptă un provizion mai mic de 90% pentru firmele cu restanţe mai mari de 90 zile aflate în insolvenţă doar pentru băncile care au demonstrat că pot executa garanţiile de acel tip în cazuri similare la un nivel de peste 10% din valoare sau există un plan ferm de restructurare, acceptat de judecător şi aprobat de creditor.
 
"Ce a obţinut Volksbank cu procentul ăla nemaipomenit de bun obţinut la vânzare puţini au înţeles că nu trebuie luat ca reper. Noi credem că acum ce poate să se obţină este cel mult 10%", a explicat Cinteză. El a arătat că piaţa este suprasaturată de oferta de active neperformante în acest moment, iar nivelul de recuperare a scăzut puternic. În vara acestui an, Volksbank a vândut credite neperformante în sumă de 500 de milioane euro pentru circa 100 de milioane euro, reprezentând un grad de recuperare de circa 20%. Gradul de recuperare este ridicat şi pentru că aproximativ 85% erau credite ipotecare de retail. El a precizat că pentru firmele aflate în insolvenţă gradul mediu de recuperare se plasează la 6-7%. "Numărul insolvenţelor a început să scadă. Dacă se reuşeşte crearea acestei baze de date cu administratorii şi acţionarii care au băgat firme în insolvenţă, sportul ăsta naţional o să se diminnueze. Una din şapte firme intră în insolvenţă şi doar 2% ies din procedură, restul se duc în faliment", a continuat Cinteză.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri