anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

"Găuri negre" de 21,3 milioane de lei la societăţile Primăriei. CET şi RATP, în fruntea listei

GALERIE
primarie, iasi
  • primarie, iasi
- +

Societăţile din subordinea Primăriei au încheiat anul trecut în pagubă. Cele opt societăţi şi o regie autonomă au cumulat pierderi de 21,38 milioane lei. Aceasta, deşi conform raportului privind activitatea societăţilor comerciale şi a regiei autonome la care municipiul deţine participare majoritară sau integrală, politica Primăriei vizează „obţinerea de beneficii ca urmare a prestărilor de servicii şi executărilor de lucrări“ şi „obţinerea unor marje optimale de profit care să permită atât dezvoltarea operatorilor economici, cât şi stimularea salariaţilor“.

Doar patru societăţi subordonate municipalităţii vor acorda dividende din profitul pe anul trecut. Valoarea cumulată a dividendelor încasate de Primărie în calitate de acţionar unic sau majoritar se vor ridica la 967.000 lei, faţă de 1,17 milioane lei anul trecut.
Cele mai mari pierderi sunt cele înregistrate de CET, respectiv 20,2 milioane lei, societate aflată însă în insolvenţă. Chiar şi scoţând-o din calcul, bilanţul general al activităţilor economice ale firmelor municipalităţii este negativ, din cauza situaţiei RATP. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 3,9 milioane lei, sumă ce reprezintă 46,5% din valoarea întregului patrimoniu propriu deţinut. Aceasta, deşi regia a primit 98,9% din totalul subvenţiilor acordate de municipalitate societăţilor din subordine.

Astfel, către RATP s-au virat subvenţii în valoare de 27,6 milioane lei. Raportul explică situaţia RATP prin creşterea preţului la combustibil, majorările şi penalităţile pentru plăţi neachitate la termen şi obligativitatea prestării serviciului de transport public local chiar şi în condiţiile înregistrării unor efecte economice negative asupra activităţii sale. Doar SC Tehnopolis SRL a mai primit subvenţii, de 295.000 lei. Subvenţiile au reprezentat anul trecut 11% din veniturile totale ale operatorilor economici deţinuţi de Primărie. Cheltuielile totale ale acestora au depăşit veniturile cu 8,1%.

Desemnarea de manageri privaţi la societăţile din subordinea Primăriei a rămas doar pe hârtie. O procedură în acest sens se află în desfăşurare doar la Citadin SA, deşi Guvernul a impus obligaţia numirii de manageri privaţi încă din 2011. Nivelul arieratelor înregistrate de firmele Primăriei s-a ridicat anul trecut la 693 milioane lei, 89% din sumă fiind reprezentată de datorii neachitate de mai mult de un an. Numărul salariaţilor celor 8 societăţi şi o regie deţinute de municipalitate s-a aflat în creştere anul trecut, ajungând la 3.360 lei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.